Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 8

7. Andor

En fanatik Star Wars (Yıldız Savaşları) hayranları bile, bu fikrin uzun metrajlı film ve televizyon uyarlamalarının çok başarılı sonuç vermediğini kabul edecektir. Denenmiş formüllere gerek beyaz perde gerekse küçük ekranda fazla bel bağlamanın sonu şimdiye kadar pek iyi olmamıştı.

O yüzden, bu sonbaharda Disney+'da gösterime giren Star War şovu Andor, bilinen kuralları yıkmayı başararak herkesi şaşkınlık içinde bıraktı.

Kağıt üzerinde bu, daha önceki bir "öncesi" filmi olan Rogue One'ın da "öncesi" olarak tasarlanmıştı ve hikayenin odağında isyancı bir savaşçı olan Cassian Andor (Diego Luna) vardı. İlk bakışta hiç bir heyecan vermiyordu.

Fakat Michael Clayton ile Oscar'a aday gösterilen ustan yönetmen Tony Gilroy'un ellerinde, hikaye, otoriter bir rejimin çok gerçek, etkileyici ve ürkütücü tasviri haline geliyor.

Star Wars'un klasik numaraları olan ışın kılıcı, sevimli yan karakterler gibi unsurlara yer vermemiş olması daha bile iyi olmuş.

Guardian şöyle değerlendiriyor:

"Gilroy kendisinden önce yapılanlara pek kulak asmamış görünüyor. Onun yerine insan hikayesine, çarpıcı görsellere ve çok sıkı bir metne odaklanmış. Hayranları ikinci sezonun çekimlerinin başladığını duymaktan mutlu olacaktır."

Dünya çapında Disney+'dan izlenebiliyor.

822
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 9

8. Atlanta

Dört yıllık bir aradan sonra Donald Glover'in yarı otobiyografik komedisi, bir de değil, yıl içinde iki sezonla birden geri geldi ve artık izleyicileriyle bir daha geri gelmemek üzere vedalaştı.

Ama ne şovdu!

Bir yandan küçük ekranın sınırlarını gerçekten zorlayacak şekilde türler ve tonlar arasında inanılmaz özgüvenli geçişleriyle, diğer yandan günümüz Amerikasının meseleleri ve daha bir çok konuda gayet özlü eleştirel değerlendirmeleriyle çok cesur bir çalışma.

Kesinlikle özlenecek bir şov, ama televizyon tarihinde yerini garantiledi.

ABD'de Hulu, İngiltere'de ve Türkiye'de Disney+ üzerinden izlenebiliyor.

922
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 10

9. Bad Sisters (Kötü Kızkardeşler)

Apple TV+ Severance, Pachinko, Slow Horses gibi şovlarla internet film platformları arasında özellikle güçlü bir yıl çıkarmış oldu. İşte İrlanda komedisi Bad Sisters da bu listedeki muhtemelen en iyilerden biri.

Bir Belçika serisinden İrlandalı komedyen ve yazar Sharon Hogan tarafından uyarlanan dizi, Dublin'de yaşayan ve içlerinden birinin şiddete başvuran kocasını öldürme planları yapan kız kardeşleri anlatıyor.

Daha doğrusu bu hikayenin geçmişte geçen kısmı, hikayenin bugüne dönülen bölümlerinde adam gerçekten ölmüş fakat onu kimin, nasıl öldürdüğü, 10 bölüm boyunca gizemini koruyor.

Oyunculuklar tümüyle şahane ve bu tıpkı aynı yönetmenin Catastrophe'u gibi kara mizahla gerçek tutkuların ustaca içiçe geçtiği bir komedi.

Her yerde Apple TV+ üzerinden izlenebiliyor.

1022
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 11

10. Sherwood

Bu yıl her zamankinden çok polisiye-suç dizisi yapıldı ama hiç biri, dahi oyun yazarı James Graham'ın senaryosu yazdığı bu BBC dizisi kadar derinlikli ve düşündürücü değildi.

İngiltere'de 1980'li yıllarda yaşanan madenci grevleri ve madenci köy ve kasabaları halkında bıraktığı izlerin arka planda çok ince bir şekilde işlendiği dizide, ön planda ateşli bir eski grevci işçinin okla öldürülüşü çevresindeki gizem var.

Olaylar ünlü Sherwood ormanları (Robin Hood efsanesinin geçtiği yer) içerisindeki bir küçük Nothinghamshire köyünde geçiyor.

Gerçekten yaşanmış bir hikayeden esinlenen dizide, eski siyasi kutuplaşmaların hala capcanlı olduğu köyde geçenleri Lesley Manville, David Morrissey ve Joanne Froggatt gibi müthiş oyuncuların kattığı derinlikle izliyoruz.

Sonuçta, cinayeti kimin işlediği sorusu "bir toplum nasıl bu hale geldi?" sorusunun yanında önemini yitiriyor ve diziyi bu kadar etkileyici ve iç yakıcı kılan da zaten bu.

ABD'de Britbox ve İngiltere'de iPlayer üzerinden izlenebiliyor. Türkiye'de ise GAIN'de.

1122