Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 5

4. Rehearsal (Prova)

Bu akıllara durgunluk verici şovu nasıl anlatmalı?

Belki de en iyi yolu, bir filmi hatırlatmak: Charlie Kaufman'ın 2008 yapımı, aynı ölçüde sersemletici filmi Synecdoche NewYork gibi.

Orada bir tiyatro yönetmeni, kendilerini oynayan aktörleri kullanarak, kendisinin gerçek hayattaki varoluşunun, çılgın ve sonsuza kadar genişleyen bir kopyasını yaratmaya çalışıyordu.

Burada komedyen Nathan Fielder de benzer bir yol izliyor: İnsanların, aktörlerin yardımıyla, insanların gelecek hayat ihtimallerinin provasını yapmalarına yardımcı olmak üzere yola çıkıyor. Sonra kendisi de bu oyunun bir parçası haline geliyor ve hayali bir ailenin sahte babasını oynuyor.

Fakat bütün bunlar buz dağının görünen kısmı. Ortaya çıkan şov hayal edilebilecek en tuhaf televizyon şovu haline geliyor. Neyin gerçek neyin hayal olduğu iyice birbirine karışırken, bunların etik anlamları da iyice karmaşıklaşıyor.

Altı bölümlük dizinin sonunda şaşırtıcı bir şekilde Fielder'ın, yarattığı büyük oyunun içinde gerçek bir duygusal bağ yakaladığı çok etkileyici bir an yakalıyoruz. Ama tabi, belki o da hayal, kimbilir?

ABD'de HBO Max ve İngiltere'de NOW üzerinden izlenebiliyor. Dizinin Türkiye yayını bulunmuyor.

522
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 6

5. Industry

Finans dünyası kadar, içinde olmayanlara gizemli gelen az alan vardır.

Fakat Londralı genç bankerlerle ilgili bu BBC/HBO dizisi, anlaşılmaz finans jargonuna rağmen, insanı tamamiyle hikayenin içine sürüklüyor.

Hatta bu yılki ikinci sezon, birinci sezondan da daha iyi. Genç anlatıcılar, ekzantrik bir teknoloji milyarderi ile ilişki kuran Amerikalı Harper'dan, ayrıcalıklı ve yetenekli, ama iğrenç bir karakter olan babası tarafından sürekli aşağı çekilen Londralı Yasmin'e, içkiyi bırakan ama sorunlarını tam çözemeyen Robert'a kadar, bu sezon çok daha karmaşık ve etik zaafları giderek büyüyen karakterlere dönüşüyorlar.

Yüksek dozda seks, uyuşturucu ve harika dans müzikleriyle dizi çok çabalıyormuş gibi görünmeden heyecanını koruyor ve karakterlerin, umarsız başarılı olma ihtiyacı ile sürekli akşamdan kalma kafasını gayet ikna edici bir şekilde yakalıyor. Gelsin üçüncü sezon!

ABD'de HBO Max ve İngiltere'de BBC iPlayer'dan izlenebiliyor. Dizinin Türkiye'de yayını bulunmuyor.

622
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 7

6. Big Boys (Büyük Çocuklar)

İngiltere'den komedyen Jack Rooke'un, yurtta aynı odada kalan üniversite birinci sınıf öğrencileri Jack ve Danny arasında gelişen dostluğu anlatan yarı otobiyografik yapımı yılın belki de en tatlı şovuydu.

Biri eşcinsel biri heteroseksüel iki genç erkek arasındaki, kolayca demode bir kalıba dönüşebilecek bu ilişki anlatısı, tam tersine çok sevgi dolu ve ince ayrıntılarla dolu pırıl pırıl bir hikayeye dönüşüyor.

Görünüşte kendisinden çok emin bir tip olan Jack'in alttan alta akıl sağlığı sorunlarıyla mücadelesi çok etkileyici.

Yıl sonunda neşelenip moralini yükseltmek isteyenler için, insanlığa inancınızı güçlendirecek harika bir şov bu.

İngiltere'de All4'dan izlenebiliyor. Henüz sadece İngiltere'de gösterildi.

722
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 8

7. Andor

En fanatik Star Wars (Yıldız Savaşları) hayranları bile, bu fikrin uzun metrajlı film ve televizyon uyarlamalarının çok başarılı sonuç vermediğini kabul edecektir. Denenmiş formüllere gerek beyaz perde gerekse küçük ekranda fazla bel bağlamanın sonu şimdiye kadar pek iyi olmamıştı.

O yüzden, bu sonbaharda Disney+'da gösterime giren Star War şovu Andor, bilinen kuralları yıkmayı başararak herkesi şaşkınlık içinde bıraktı.

Kağıt üzerinde bu, daha önceki bir "öncesi" filmi olan Rogue One'ın da "öncesi" olarak tasarlanmıştı ve hikayenin odağında isyancı bir savaşçı olan Cassian Andor (Diego Luna) vardı. İlk bakışta hiç bir heyecan vermiyordu.

Fakat Michael Clayton ile Oscar'a aday gösterilen ustan yönetmen Tony Gilroy'un ellerinde, hikaye, otoriter bir rejimin çok gerçek, etkileyici ve ürkütücü tasviri haline geliyor.

Star Wars'un klasik numaraları olan ışın kılıcı, sevimli yan karakterler gibi unsurlara yer vermemiş olması daha bile iyi olmuş.

Guardian şöyle değerlendiriyor:

"Gilroy kendisinden önce yapılanlara pek kulak asmamış görünüyor. Onun yerine insan hikayesine, çarpıcı görsellere ve çok sıkı bir metne odaklanmış. Hayranları ikinci sezonun çekimlerinin başladığını duymaktan mutlu olacaktır."

Dünya çapında Disney+'dan izlenebiliyor.

822