Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 18

17. Search Party (Arama Ekibi)

Herhalde çok az şovda konu bu HBO kara mizah dizisinin 5 sezon boyunca uzandığı kadar uçuk noktalara gitmiştir.

Başlangıçta kaybolan bir tanıdığını arayan New Yorklu hipster Dory'nin baş rolde olduğu bir tür dedektif hikayesi gibi başlayan dizi, bu yılki son sezonuna kadar, mahkeme salonu draması, takıntılı tehlikeli hayran gerilimi, tarikat hikayesi, hatta kıyamet sonrası zombili korku hikayesi temaları arasında dolaşıyor.

Ama hepsinin özünde, kararsız, amaçsız, kendini çok önemseyen kafa yapılarıyla 80'lerde doğmuş ayrıcalıklı bir grubun hicvedilmesi var. Dory ve arkadaşları yanlışlıkla dünyanın -bildiğimiz dünyanın- sonunu getiriyor.

Bu arada Alia Shawkat'ın dizi boyunca sürekli gelişen ve derinleşen oyunculuğu, Dory'yi, bir kuşağın ürkünç sesine dönüştürüyor.

ABD'de HBO Max üzerinden izlenebiliyor. Dizinin Türkiye yayını bulunmuyor.

1822
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 19

18. Somebody Somewhere

ABD'li stand-up komedyen Bridget Everett'in rol aldığı bu dizi, giderek popülerleşen bir alt türe giriyor: Komedyenin kendisinin yazdığı yarı otobiyografik komedi. Somebody Somewhere bu türün en başarılı örneklerinden biri.

Kendine has çekici ve hafif buruk-tatlı üslubuyla Everett'in canlandırdığı Sam karakterini izliyoruz. Kız kardeşinin ölümünden sonra memleketi Kansas'a dönen Sam burada kendisini her bakımdan sıkışmış hissettiği bir sırada, güçlü sesini ve başka yeteneklerini ortaya koyabildiği alternatif bir koroya katılarak hayat buluyor.

Tecrübeli komedyenlerin komedyeni Everett dizide yıldız gibi parlıyor ve karizması ekrandan taşıyor. İş arkadaşı ve en yakın yeni dostu rolünde Jeff Hiller rolüne mükemmel oturmuş.

Dizide karakterler öyle canlı, etkileyici ve gerçek ki bittiği zaman bir süre inanamayarak bakıyorsunuz.

ABD'de HBO Max ve İngiltere'de NOW üzerinden izlenebiliyor. Dizinin Türkiye yayını bulunmuyor.

1922
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 20

19. Severance (İkiye Ayrılma-Kopma)

Bu psikolojik gerilim filmi bir ofiste geçiyor ama sıradan bir işyeri hikayesinin çok çok ötesinde.

Severence'ın ana karakterleri Lumon adlı gizemli bir şirkette çalışıyor. Şirketin retro teknoloji ve insanın tüylerini ürperten tuhaf sanat eserleriyle dekore edilmiş dev ve steril bir ofis binası var.

Fakat daha da acayibi, Lumon merkez ofisinde çalışanlar ikiye ayrılma-kopma adı verilen bir işlemden geçmeyi kabul ediyorlar. Bu, hayatını ofisteki ve ofis dışındaki diye ayırıp, geçirilen bir işlemle, dışardayken işte olan hiç bir şeyi hatırlayamamak anlamına geliyor. İşteyken de dışarıdaki hayatlarını hiç bir şekilde hatırlamıyorlar.

Sıradan bir ofis çalışanı olan Mark rolüne şıp diye oturan Adam Scott, ve diğer karakterleri canlandıran Britt Lower, Zach Cherry, Patricia Arquette ile Tramell Tillman çok güçlü bir kadro oluşturuyor.

Fakat aralarındaki romansa benzer ışıltılı ilişki ile usta oyuncular John Turturro ve Christopher Walken şovun yıldızları oluyor.

Ben Stiller'in yapımcı ve yönetmenliğini üstlendiği dizinin yazarı Dan Erickson.

Severance, sizi tamamiyle içine sürüklerken, düşündürüyor ve içinizde derin bir huzursuzluk duygusu da yaratmayı başarıyor.

Apple TV+ üzerinden her yerde izlenebiliyor.

2022
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 21

20. Top Boy

Netflix hem finansal hem içerik kalitesi bakımından zor bir yıl geçiriyor olabilir fakat bu nefis İngiliz dizisi kesinlikle platformun 2022'deki en büyük başarılarından biriydi.

İlk yayıncısı İngiltere televizyon kanalı Channel 4'un ikik sezondan sonra diziyi iptal etmesinden sonra Netflix şovu devraldı.

Şu anda Netflix'deki ikinci, toplam dördüncü sezonunu tamamlayan dizi çok detaylı ve sürükleyici bir şekilde Doğu Londra'ya odaklanıyor.

Çetelerden uyuşturucu ve kentsel dönüşüm projelerine, göç politikalarından ev içi şiddete kadar bir çok yakıcı meseleye giriyor. Hem de sürekli daha gelişerek.

Doğu Londra'yı hem acımasızlığı hem cazibesiyle, dinamiklerini yakalayarak yansıtıyor ve bu konuyu işleyen hatırlardaki bütün film ya da dizilerden çok daha gerçeklik etkisi yaratıyor.

Rapçı Kano'nun bugünlerde kanalda bir teknede yaşayan gergin Sully karakteri ve dik kafalı karakter Jaq rolündeki Jasmine Jobson dahil, bütün roller, takdire şayan bir doğallıkla canlandırılıyor.

Her yerden Netflix üzerinden izlenebiliyor.

2122