Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 15

14. Derry Girls

Lisa McGee'nin 1990'lı yıllarda Kuzey İrlanda'nın Derry kasabasında yaşayan dört genç kız ve "bir ufaklık İngiliz oğlan"ı anlattığı sevilen komedi dizisinin üçüncü ve son sezonu bu yıl gösterime girdi ve beklentileri fazlasıyla tatmin etti.

Bu sezonda kızlar büyüyor ve mezun oluyor, 18. yaş günü partileri, sınav sonuçları ve annelerinin yaşamlarına fantastik geri dönüşler izliyoruz. Tabi ki hiç bir 90'lar dizisinin kaçamayacağı bir şey de oluyor ve Spice Girls anılıyor.

Fakat aynı zamanda geri planda Kuzey İrlanda'da 20 yüzyıl tarihine boydan boya damgasını vuran Katolik ve Protestan toplumları, Cumhuriyetçi ve Birlikçi siyasi hatları arasındaki gerilim ve sorunlar ustaca akıtılıyor.

İngiltere ve İrlanda'da All4 üzerinden izlenebiliyor ve önümüzdeki günlerde Netflix'den bütün dünyada izlenebilecek.

1522
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 16

15. Inventing Anna (Anna'yı yaratmak)

2022 televizyon yılı, kayıtlara bir özelliğiyle geçecekse bu "dolandırıcı dizileri yılı" olabilir.

Kurgu veya belgesel çok sayıda şovda bu yıl dolandırıcı, sahtekar karakterler işlendi.

Bunların başarılılarından biri de süper prodüktör Shonda Rhimes'ın, 20'li yaşlarında New York sosyetesine kendisini zengin bir Alman işadamının tek mirasçısı olarak tanıtarak bir çoğunu dolandıran Anna Delvey, ya da o sırada kullandığı isimle Anna Sorokin'in inanılmaz ama gerçeklere dayanan hikayesiydi.

Başlangıçtaki pek de heyecan vermeyen bir iki bölümden sonra dizi gerçekten uçuşa geçiyor ve Sorokin'in işlediği suçlar ve kendisini nasıl bir 21. yüzyıl ikonu olarak "icat ettiği" bütün şaşırtıcı detaylarıyla anlatılıyor.

Netflix üzerinden her yerden izlenebiliyor.

1622
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 17

16. Pachinko

Apple TV+ başlangıçtaki sönüklüğüne rağmen, bu yılın en başarılı bazı dizilerini yayınlayarak birçok kişiyi şaşırttı.

Bunlar arasında Severance, casus-gerilim filmi Slow Horses ve en çok da aynı adı taşıyan kitaptan uyarlanan duygusal Kore yapımı epik dönem dizisi Pachinko var.

20. yüzyılın önemli bir kısmını kapsayarak akan hikayenin odağında Japonya'ya göçen, burada kendisine ve çocuğuna bir hayat kurmak isterken ön yargılar ve güçlüklerle boğuşan genç Koreli kadın Sunja'nın hayatı var.

Bir yandan da onlarca yıl sonra Sunja'nın Osaka'da yaşayan aşırı kendine güvenli banker torunu Solomon'un, kökleriyle yüzleşmesini izliyoruz.

Aralarında, yaşlı Sunja'yı oynayan Oscar ödüllü Youn Yuh-jung'un da bulunduğu oyuncu kadrosu müthiş bir performans sergiliyor.

Hikayenin akışında yer yer bazı küçük acemilikler sezilse de, sömürgecilik gibi büyük meselelerle uğraşırken sergilediği duygusal ve entellektüel derinlik, diziyi bu yılın en etkileyici ve ses getirici yapımlarından biri haline getiriyor.

Apple TV+ üzerinden heryerde izlenebiliyor.

1722
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 18

17. Search Party (Arama Ekibi)

Herhalde çok az şovda konu bu HBO kara mizah dizisinin 5 sezon boyunca uzandığı kadar uçuk noktalara gitmiştir.

Başlangıçta kaybolan bir tanıdığını arayan New Yorklu hipster Dory'nin baş rolde olduğu bir tür dedektif hikayesi gibi başlayan dizi, bu yılki son sezonuna kadar, mahkeme salonu draması, takıntılı tehlikeli hayran gerilimi, tarikat hikayesi, hatta kıyamet sonrası zombili korku hikayesi temaları arasında dolaşıyor.

Ama hepsinin özünde, kararsız, amaçsız, kendini çok önemseyen kafa yapılarıyla 80'lerde doğmuş ayrıcalıklı bir grubun hicvedilmesi var. Dory ve arkadaşları yanlışlıkla dünyanın -bildiğimiz dünyanın- sonunu getiriyor.

Bu arada Alia Shawkat'ın dizi boyunca sürekli gelişen ve derinleşen oyunculuğu, Dory'yi, bir kuşağın ürkünç sesine dönüştürüyor.

ABD'de HBO Max üzerinden izlenebiliyor. Dizinin Türkiye yayını bulunmuyor.

1822