Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 12

11. Borgen: 3. sezon

Bizzat BBC'nin sinema eleştirmeni Caryn James tarafından "gelmiş geçmiş en iyi siyasi yapım" diye tanımladığı Danimarka dizisi, bu yıl, neredeyse 10 yıl sonra üçüncü bir sezonla geri döndü.

Son sezondan bu yana gerçek dünyanın jeopolitik haritası kayda değer şekilde değişmiş de olsa, dizi tarafından bir kez daha gayet ustaca arka plana oturtuluyor.

Bu kez yine Sidse Babett Knudsen'in oynadığı güçlü siyasetçi Birgitte Nyborg, dışişleri bakanı ve sezonun odağında iklim krizi var.

Grönland'da zengin bir petrol yatağı bulunması üzerine yaşanan siyasi çekişmeler, etik çatışmalar ve sorular bütün akıcılığı içinde izleniyor.

iNews'dan Ed Power'in deyişiyle "Dizinin en baştan beri uyguladığı için için yanan ateş formülü, bu kez de harika bir şekilde korunmuş."

Her yerde Netflix üzerinden izlenebiliyor.

1222
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 13

12. Stranger Things (Garip Şeyler) 4

Stranger Things'in yeni sezonu korku türüne hakkını vermiş. Öykünün kahramanları yaşça büyürken şov da onlarla birlikte olgunlaşıyor ve insanın ödünü patlatıcak sonuçlar yaratıyor.

Bu kez kahramanlarımız Vecna adlı bir canavarla savaşıyorlar. Bu canavar kurbanlarına, onların en büyük korkularını manipüle ederek işkence yapan bir yaratık.

Bu, sondan bir önceki sezon olduğu için Netflix'in izleyici rekorları kıran dizisi artık konuyu toparlamaya, uzun zamandır yanıt bekleyen bazı soruları yanıtlamaya da başlıyor.

Bu sezonun en güzel yanlarından biri ergen olmanın sıradan travmalarıyla Hawkins'deki korkunç ve garip yaratıkların yol açtığı travmaları bir şekilde dengelemesi. Bilimkurgu hikayesini, ana karakterlerin günlük yaşamının sorunlarıyla içiçe geçirerek örmesi.

İlk sezondakinden çok daha büyük bir bütçesi olabilir ama Stranger Things 4, sizi hala koltuğun kenarına ilişip nefesinizi tutarak izletecek kadar özüne sadık kalıyor.

Her yerde Netflix'den izlenebilir.

1322
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 14

13. Station Eleven (İstasyon On Bir)

Emily St. John Mandel'in ünlü romanından uyarlanan ve geçen yılın sonunda başlayıp bu yıl biten bu HBO yapımı kağıt üzerinde, böylesi bir zamanda izlenecek en berbat konu gibi duruyor.

Dünyanın bir pandemi ile yerle bir oluşu günümüzde kesinlikle izletmesi zor bir hikaye.

Fakat bir başka HBO şaheseri olan Leftovers gibi, şiirsellik, felsefi sorgulama ve derin insanlık halleri sayesinde, görünüşte çok karanlık olan bu hikaye, trajedinin ötesine giderek son yıllarda insanlığın yaşadıklarını, çok güçlü ve umut verici bir açıdan görebilmenin yolunu açıyor.

Her şeyi anlamaya çok uğraşmayın. Çünkü iki ayrı zaman dilimi arasında sık sık atlamalarla anlatılan hikaye epey karmaşık. Hem pandeminin yaşandığı şimdiki zamanı, hem de 20 yıl sonranın mahvolmuş dünyasını dolaşan bir grup Shakespeareyen aktörün öyküsünü izliyoruz. Bu karmaşıklık bir yandan da aslında ona, hayal gücünü harekete geçiren etkisini kazandırıyor.

ABD'de HBO Max ve İngiltere'de Starzplay'den izlenebiliyor. Dizinin Türkiye'de yayını bulunmuyor.

1422
Eleştirmenler belirledi! İşte 2022 yılının en iyi 21 dizisi… - Sayfa 15

14. Derry Girls

Lisa McGee'nin 1990'lı yıllarda Kuzey İrlanda'nın Derry kasabasında yaşayan dört genç kız ve "bir ufaklık İngiliz oğlan"ı anlattığı sevilen komedi dizisinin üçüncü ve son sezonu bu yıl gösterime girdi ve beklentileri fazlasıyla tatmin etti.

Bu sezonda kızlar büyüyor ve mezun oluyor, 18. yaş günü partileri, sınav sonuçları ve annelerinin yaşamlarına fantastik geri dönüşler izliyoruz. Tabi ki hiç bir 90'lar dizisinin kaçamayacağı bir şey de oluyor ve Spice Girls anılıyor.

Fakat aynı zamanda geri planda Kuzey İrlanda'da 20 yüzyıl tarihine boydan boya damgasını vuran Katolik ve Protestan toplumları, Cumhuriyetçi ve Birlikçi siyasi hatları arasındaki gerilim ve sorunlar ustaca akıtılıyor.

İngiltere ve İrlanda'da All4 üzerinden izlenebiliyor ve önümüzdeki günlerde Netflix'den bütün dünyada izlenebilecek.

1522