18 Oca 2012 12:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:14

EL CEZİRE TÜRK'TE DEPREM! TÜRK ORTAK NEDEN AYRILDI?

Katar merkezli El Cezire televizyonunun Türkiye'deki ortağı Vural Ak, ortaklıktan ayrıldı.

Katar merkezli El Cezire Televizyonu, TMSF’nin satışa çıkardığı Cine5’i almak için verdiği teklifi geçen hafta 40.5 milyon dolara çıkarmıştı.

CİNE5’İN YENİ SAHİBİ
TMSF Satış Komisyonu El Cezire Türk’ün bu teklifini kabul etti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Cine5 TV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü 31 Ocak 2011 Pazartesi günü 40 milyon ABD Doları muhammen bedelle satışa çıkarmış, ancak El Cezire Türk Yayıncılık Hizmetleri A.Ş., 21 milyon ABD dolar teklif vermişti.

4 Şubat’ta yinelenen ihalede ise teklifi 40.5 milyon dolara yükselten El Cezire Türk’ün bu teklifi TMSF Satış Komisyonu tarafından onaylanmıştı.

Cine5’in karasal yayın hakkını kullancaklar
2. ihalenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen El Cezire Türk ana ortağı Vural Ak, Cine5 ihalesine karasal yayın hakkı dolayısıyla girdiklerini söylemişti.

Ak, Türkiye’nin yüzde 80’ine varan bir alanda yayınlarının izlenmesini arzuladıklarını, bu nedenle karasal yayın kabiliyeti olan bir kanalla başlamak istediklerini belirterek, Cine 5’in markası, teknik altyapısı ve kabiliyetlerinin El Cezire ile kıyaslanamayacak kadar eskimiş durumda olduğunu belirtmişti.

AK ORTAKLIKTAN AYRILDI
Ancak Vural Ak bu ortaklıktan vazgeçti. El Cezire Türk’ün yayına başlayamamasının ana sebebi Ak’ın ayrılığı olarak gösteriliyor.

El Cezire, Cine5’i almadan önce Albayraklar ile TVNet için anlaşmıştı. Ancak anlaşma olmayınca El Cezire, Cine5’i alarak Türkiye piyasasına girmişti. Ama El Cezire’nin karşısına hiç beklemediği bir durum çıktı. Albayraklar daha önceden El Cezire Türk’ün isim hakkını aldığı için, El Cezire bir türlü yayına giremedi. Görünen o ki bu anlaşmazlık Türk ortağın canını sıktı. Ve Vural Ak alınan son bilgilere göre ortaklıktan çekildi.

VURAL AK KİMDİR?
Geçen yıl ABD’nin George Mason Üniversitesi’nde 4 milyon dolar bağışla kurduğu ve açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı "Ali Vural Ak Küresel İslam Araştırmaları Merkezi"yle gündeme gelen Vural Ak, fiyatı 37 milyon dolar olan Bombardier Challenger 850 marka bir jet satın almasıyla da konuşulmuştu.

14 yolcu ve 3 mürettebat taşıyan lüks jet bugüne kadar Türkiye’ye gelen en büyük özel uçaklar arasında.

MEMUR AİLE ÇOCUĞU, İLK ŞİRKETİ İFLAS ETMİŞTİ
Memur bir ailenin çocuğu olan Ak, Intercity Rent A Car’ı 1991’de 21 yaşındayken kurdu. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünde okuyan Ak, bu dönemde bir oto kiralama şirketinde şoförlük ve müşteri temsilciliği yaptı. Ekim Turizm adıyla bir şirket kuran ve kiralama şirketlerine farklı bir iş ortaklığı modeli sunan Ak, dost ve aile çevresinin kullanmadığı otomobilleri kiralamaya başladı. Intercity’yi bu arada kuran Vural Ak, bir yıl sonra iflas etti.

Ardından şansını tekrar denemeye karar veren Ak, bu kez de Almanya’da çalışan ve izin için Türkiye’ye gelen Türklere araç kiralamaya başladı ve bu kez başarılı oldu.

SEKTÖRÜN EN BÜYÜK OYUNCUSU OLDU
Tüm borçlarını ödeyen Ak, ilk otomobilini de satın aldı. Filo kiralamanın daha avantajlı olacağına karar veren Vural Ak, bu alanda ilk oldu ve 1993’te yabancı bir beyaz eşya firmasıyla yaptığı anlaşma sonrasında işi büyüttü. 2001 krizinde zora düştüğü zaman büyük bir kampanyaya girişti ve zarar eden şirketlerin finansman yükünü hafifletmek amacıyla filo kiralama önerisi getirdi. Böylece Intercity, filo kiralama sektörünün en büyük oyuncu haline geldi.