Ekşi Sözlük davasında flaş gelişme! Mahkeme gerekçeli kararı açıkladı!
Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içeren ifadeler kullandıkları iddiasıyla Ekşi Sözlük isimli internet sitesinin yöneticisi Sedat Kapanoğlu ile 39 yazarının yargılandığı davaya ilişkin gerekçeli karar açıklandı.
Anadolu Adalet Sarayı 32. Sulh Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan ve avukatlara dağıtılan gerekçeli kararda, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesi, sanık savunmaları, müşteki beyanları ile deliller kısmında da sanıkların kullandıkları rumuzları ile sitede yazdıkları yazılara yer verildi. Kararın gerekçe bölümünde, yapılan yargılama sonunda www.eksisozluk.com adlı internet sitesinde, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan başlıkların yer aldığı ve bu bölümde sanıkların rumuz kullanarak yorumlar yaptıkları anlatıldı. Sanık Sedat Kapanoğlu'nun Ekşi Teknoloji ve Bilişim Limited Şirketi'nin ortağı ve müdürü olduğu belirtilen gerekçeli kararda, 10 Şubat 2012'ye kadar söz konusu başlıkların sitenin sayfasında yer aldığı, yazıların yayınlanmasında Kapanoğlu'nun görev ve sorumluluğu bulunduğu aktarıldı.
''Eylem kamu yararını bozmaya elverişli'' Gerekçeli kararda, paylaşılan yazılara sanık tarafından engel konulmadığı, bu yazılara isteyen kişilerce ulaşılabildiği ve eylemin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu sonucuna varıldığı vurgulandı.
Sanık Kapanoğlu'nun kastı, suçun işlenmesinde güttüğü amaç ve saiki nazara alınarak atılı suçtan teşdit hükümleri uygulanarak cezalandırılmasına karar verildiği belirtilen gerekçeli kararda, diğer sanıklarla ilgili şu ifadelere yer verildi:
"Sanık Özgür Kuru'nun da sitede yer alan 'Ramazanda içki içip evli kadınla zina yapmak' başlıklı yazıya 7 Ağustos 2012'de 'Diyanet şu işe bir el atsa da eskiden arabaların özelliklerini yazan kartlar gibi, günahları yazan kartlar çıkarsa, biz de onlarla oynasak', 'Ramazanda rakı sofrasına oturmak', 'Camide sümüğünü halının altına silmek', şeklinde ifadeler kullanarak halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağıladığından atılı suçtan cezalandırılmasına karar verilmiştir. Sanık Altuğ Şahin'in ise sitede yer alan 'Dindarların düşük zekalı olması' başlıklı yazıya yapmış olduğu yorumda 'bir dinsiz olarak katılmadığım önerme, zehir gibi zeki ama din hususunda körleşmiş, mala bağlamış insanların sayısı oldukça fazladır, sonuç olarak korelasyon doğru değildir' şeklinde ifadeler kullandığı, yazı bir bütün olarak ele alındığında sanığın dini değerleri aşağılamadığı, atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmış, atılı suçtan Altuğ Şahin'in beraatine karar verilmiştir." Gerekçeli kararda, diğer 37 sanık hakkında da sitede 31 Aralık 2011'den önce yazdıkları yazıların 5 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren 6352 sayılı yasanın geçici 1/b maddesi kapsamında olması dolayısıyla kovuşturmanın ertelenmesine karar verildiği bildirildi.
Mahkemenin kararı Anadolu 32. Sulh Ceza Mahkemesi, 15 Mayıs 2014 tarihli duruşmada verdiği kararda, Sedat Kapanoğlu'nu "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçunu işlediği gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, sanığın tutum ve davranışlarını dikkate alarak, tekrar suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluştuğu gerekçesiyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırmıştı. Sanık Özgür Kuru'nun da aynı suçtan 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına hükmeden mahkeme, sanığın tekrar suç işlemeyeceği yönünde mahkemede kanaat oluştuğu gerekçesiyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti. Mahkeme, sanık Altuğ Şahin'in atılı suçu işlediğinin anlaşılmadığı gerekçesiyle beraatini kararlaştırmış, 37 sanık hakkında ise 6352 sayılı yasanın geçici 1' maddesi gereğince kovuşturmanın ertelenmesine hükmetmişti.