Ekol TV'nin TikTok haberciliği! Bas logoyu, yaptır haberi…
MedyaRadar yazarı ‘Ekran Kedisi’, Ekol TV’nin ‘habercilik anlayışını’ köşesine taşıdı.
Değerli haberci dostlarım, bir süredir Mansimov Gurbanoğlu'nun sahibi olduğu EKOL TV’nin bazı haber sitelerinde üzerinde nal gibi bastıkları logoları eşliğinde haber görsellerini görüyorum. Oysa aynı görsel ve haberler ajanslar tarafından normal şekilde servis edilmekte. Özellikle sosyal medyada cep telefonu ile çekilmiş görsellere bu var olma çabası içindeki kanalın logosunu basmasına ilk başlarda anlam veremedim!
Meraklıyımdır ve küçük çaplı bir araştırma yaptım! Ve karşıma ‘yok daha neler’ dediğim iddialar çıktı!
Değerli meslektaşlarım;
Haberciliğin merkezi haline gelen sosyal medya platformları bünyesinde alakalı alakasız binlerce haber değeri taşıyan materyaller barındırıyor. Ve bu amatör görüntüler birçok yayın kuruluşu tarafından hoyratça haber adı altında kullanılıyor… Ve bu haberlere atılan başlık ise klasik: “… Görüntüler sosyal medyayı salladı! Sosyal medya yıkıldı..!”
Vay be neymiş bu diyorsun ve tıklıyorsun!
Ucuz işler ne diyim!
Gelelim yazımızın ana konusuna…
İddiaya göre, EKOL TV bir süredir ‘para karşılığında’ herkesin sahip olduğu görüntülere kendi logosunu basarak bazı haber sitelerinde bunları kullandırtmakta. Ve bu sayede de reklamlarını yaptırtmakta...
Bence son derece ucuz bir yöntem!
Sosyal medyadaki ‘telifsiz görüntüleri’ alarak üstüne kendi logosunu basmak yerine o haberlere herkesten önce ulaşmayı deneselerdi bu yazıya konu olmazlardı.
Kim gazeteci kim değil?
Kim televizyoncu kim değil?
Kim haberci/muhabir kim değil?
‘Cin olmadan adam çarpmaya çalışanlar’ kendilerine önce bu soruları sormaları gerekir. Uzun süredir itibar kaybı içindeki mesleğimizi bu kadar ayağa düşürmeye kimsenin hakkı yok!
Devam edelim;
Dünyada kimsenin aklına gelmeyen son derece yaratıcı bu duruma güler misiniz ağlar mısınız? İnanın bilemedim!
Şimdi şunu diyebilirsiniz anlı şanlı haber ajanslarımız ‘amatör’ görüntülere kendi logolarını basıp servis etmiyor mu?
Ediyor…!
Ama haber ajanslarının haberi servise verme kriteri çok farklı. Haber ajansları görüntüleri servis etme sorumluluğunu alarak logosunu sağ ya da sol köşeye iliştiriyor. Şayet sahadaki muhabir ana kaynağından görüntüyü alıyorsa ve ‘özel’ bir görüntü ise o zaman logosunun çalınmasına önlem olarak orta noktaya koyuyor. Örneğin CNN Türk’ten Fulya Öztürk ve kameraman Halil Kahraman İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin öldüğü helikopter enkazına ulaşmış ve özel görüntülerini logolarını basarak yayına vermişti.
Şimdi gelelim Ekol TV’ye…
Kamuoyunun büyük ilgi gösterdiği Polatlar davasında Dilan Polat'ın adliyedeki görüntülerine bakın. Görüntünün ortasında Ekol TV logosu.
Görüntü özel olmadığı halde özelmiş gibi logo basmak ve bunu da haber sitelerine servis etmek neyin aklı?
Bir örnek daha sizlere… Türk Hava Yolları’nın (THY) Bodrum-İstanbul seferini yapan uçakta bulunan İbrahim Tatlıses’in kızı Dilan Çıtak Tatlıses ile kedisi için kendisini uyaran kabin memuru arasında tartışma çıkıyor. Arka koltukta oturan bir yolcu cep telefonu ile yaşananları kayda alarak sosyal medyada yayınlıyor. Ancak gelin görün ki Ekol TV’nin acar elemanları görüntüye kendi logolarını basıp servise koyuyor!
Ekol TV’nin bu cinliklerine son örnek mi? Sakaryaspor Kulübü Başkanı Gökhan İn'e tokat atılması görüntüleri...
Oysa aynı görüntü Anadolu Ajansı tarafından da servise konuluyor. Aradaki farkı anlayacağınızı umuyorum.
Yurttaş gazeteci ne paylaşıyor, görüntüler ve bilgiler doğru mu değil mi bilmeden sahiplenmek…
Ve son bomba size…
Ümraniye'de polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden cani Yunus Emre Geçti, siyah çöp poşeti giydirilerek kadın polisler eşliğinde adliyeye sevk edildi. Olay tüm medya tarafından yakından takip edildi. Ajanslar farklı açılardan fotoğraf ve görüntü servis etti. Peki, EKOL TV ne yaptı dersiniz?
Hayvan Durum İzleme Amirliği'ne bağlı hayvan taşıma aracı görüntüsüne logosunu basarak sözüm ona ‘özelmiş’ gibi haber yaparak anlaşmalı oldukları yerlerde bu görselleri kullandırttılar!
Bu tür ucuz oyunlarla var olma çabaları yerine gerçek ses getirecek haberlere imza atmalarını tavsiye ediyorum bu arkadaşlara…
Bu arada ‘reklamın iyisi kötüsü olmaz’ derler ya, ben de EKOL TV’nin bilabedel reklamını yaptım. Bu kıyağımı da unutmasınlar!
Tik Tok, Twitter (X), Instagram gibi popüler platformlarda paylaşılmış bir içeriği izin almadan ve kaynağa referans vermeden yayınlamanın ve üstelik de bunu kendi malıymış gibi servis etmenin hangi akla mantığa sığdığını anlatabilenler varsa buyursun anlatsın...
Değerli meslektaşlarım;
Gazetecilik şuursuzluk ve sorumsuzlukları kaldıracak bir meslek değil!
“Basın ahlâkı”, “gazetecilik etiği” gibi meslekî ilkelere sahiden ihtiyacımız var. Mesleğe meşruiyetini verecek olan, gazetecilik ahlâkıdır.
Kalın sağlıcakla…