23 Mayıs 2016 17:46 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:54

Eğitim alanını düzenleyen tasarı (1)

- Milli Eğitim Bakanlığında, 5 olan müsteşar yardımcısı sayısı 7'ye çıkarılıyor- Özel öğretim kurumlarında olduğu gibi öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenecek- Gerekli görülen illerde çalışma merkezleri...

TBMM (AA) - Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıyla, Milli Eğitim Bakanlığında, 5 olan müsteşar yardımcısı sayısı 7'ye çıkarılıyor.

Rehberlik ve Denetim Başkanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ise Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü şeklinde teşkilatlandırılıyor.

Aday çırak, çırak, kalfa ve ustalar, genel ve mesleki eğitimlerini Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürecek.

Özel öğretim kurumlarında olduğu gibi, öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenecek ve mevzuata aykırı durumun tespit edilmesi halinde Bakanlıkça kapatılabilecek. Bakanlık bu yetkisini valiliklere devredebilecek.

- Teftiş Kurulu Başkanlığının görev merkezi Ankara olacak

Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı olarak merkez denetim birimi şeklinde yapılandırılıyor. Başkanlık, Milli Eğitim Bakanlığında, bakanın veya müsteşarın emir ve onayı üzerine Bakan adına görevleri yerine getirecek. Başkanlık; başkan, başkanlık birimlerinde ve çalışma merkezlerinde görevli bakanlık maarif müfettişi ve müfettiş yardımcılarından oluşacak. Başkanlığın görev merkezi Ankara olacak.

Hukuk Müşavirliği, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü şeklinde teşkilatlandırılıyor.

Tasarıyla, görevlerin tek elden yürütülmesi, eğitim-öğretim, denetim ve yönetim hizmetlerinde standardın oluşturulması, hizmetlerin tarafsız, zamanında ve hukuka uygun yapılması amacıyla düzenleme yapılıyor. Buna göre, Bakanlık tarafından veya Bakanlığın denetiminde sunulan hizmetlerin rehberlik ve teftişini sağlamak amacıyla, gerekli görülen illerde çalışma merkezleri oluşturulacak ve bu merkezlerde Bakanlık maarif müfettişi ve müfettiş yardımcıları görevlendirilecek. Çalışma merkezlerinde asgari çalışılacak süre ve bu kişilerin çalışma merkezi değiştirilebilecek.

Engelli bireylerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine kayıt ve kabul işlemleri ile engelli birey ve eğitim personelinin ders devam takibi, biyometrik kimlik doğrulama sistemiyle yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından; okul ve kurumların eğitim ve öğretim programları, taslak ders kitapları, eğitim araç ve gereçleri, sınav sorularının hazırlatılması veya inceletilmesi karşılığı ödenecek bedel ile telif ücretleri, taslak kitap, ders kitabı, eğitim araç ve gereçlerinin inceleme işlerinde görev alanlara yapılacak ödemeler, döner sermayeden karşılanacak.

- Sınav veya soru ücreti ödenecek

Bakanlıkça yapılan merkezi sınavlarda görev yapan bina sınav sorumluları ile sınav koordinatörüne, sınav koordinatör yardımcılarına, bina yöneticilerine, salon başkanlarına, gözetmenlere, sınav güvenliğini sağlayan kolluk kuvvetlerine, soruların hazırlanmasında kapalı dönem çalışanlara ve sınav sürecinde görev alan diğer personele, döner sermaye hesabından sınav veya soru ücreti ödenecek. Bakanlığın kadrolu veya sözleşmeli çalışan personeline, sınav sorularının hazırlanmasına katkıları sebebiyle ayrıca soru ücreti ödenmeyecek.

Yurt dışında büyükelçilikler ve başkonsolosluklar aracılığıyla Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren okulların hizmet binası yapımı, donatımı, kefalet ücreti ve kira giderleri, Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.

ÖSYM Başkanlığınca yürütülen sınavlardaki bazı uygulamalar, Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen merkezi sınavlarda da uygulanacak.

(Sürecek)