EDAD Başkanı Prof. Dr. Pamuk:
- "Dental sektörde eskiden çok yüksek maliyetlerle ve yavaş ilerleyen üretim süreçleri vardı. Günümüzde ise artık tüm diş analizinin bilgisayar başında adım adım planlandığı, tamamen optimize edilmiş 3D yazıcılar ile üretimin yapıldığı bir süreci yaşıyoruz."
İSTANBUL (AA) - Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği (EDAD) Başkanı Prof. Dr. Selim Pamuk, dental sektörde eskiden çok yüksek maliyetlerle ve yavaş ilerleyen üretim süreçlerinin yerini tüm diş analizinin bilgisayar başında adım adım planlandığı, tamamen optimize edilmiş 3D yazıcılar ile üretimin yapıldığı bir sürecin aldığını bildirdi.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, teknolojide yaşanan gelişmeler ile dental sektörde hem tedavi yöntemleri hem de tedaviye yardımcı uygulamalar büyük bir hız kazandı.
EDAD Başkanı Prof. Dr. Selim Pamuk, dental sektörde 2018’e dijital diş hekimliğinin damga vuracağını, sektör olarak geçen yılı dijital uygulamalarla geçirdiklerini belirtti.
Pamuk, yeni teknolojilerin yanı sıra mevcut teknolojilerin yeni sürümlerini de tedavilerde sıklıkla kullandıklarını kaydederek, "Dijital diş hekimliği dediğimiz, ağız için görüntüleme teknikleri (CAD/CAM), bu görüntülerin bilgisayarda işlenmesi ve yapılan tasarımların bilgisayar kontrollü makinelerde üretilmesi süreçlerini yaşadık. Ayrıca 3D yazıcı teknolojisiyle üretilen şeffaf aparey (orthero) gibi ürünler de sektörü domine etti ve bu ürünlerle yapılan tedaviler giderek arttı. Dental sektörde eskiden çok yüksek maliyetlerle ve yavaş ilerleyen üretim süreçleri vardı. Günümüzde ise artık tüm diş analizinin bilgisayar başında adım adım planlandığı, tamamen optimize edilmiş 3D yazıcılar ile üretimin yapıldığı bir süreci yaşıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Pamuk, geleneksel yöntemlerde hastanın ağzından ölçü kaşıklarıyla ve akışkan ölçü maddeleriyle ölçü alındığını, ancak alınan bu ölçünün her zaman istenilen düzeyde olmadığını bildirdi.
Bu durumun kimi hastaları rahatsız ederek, mide bulantılarına sebep olduğuna dikkati çeken Pamuk, "Günümüzde ise ağız içi ölçüleri 'CAD/CAM'ler ile alınıyor ve bilgisayar ortamına üç boyutlu olarak aktarılıyor. Dizayn üzerinde de tüm kontrol artık hekimin ellerinde. Öte yandan implant ve protez üretiminde de farklı malzemeler rahatlıkla kullanılabiliyor, aynı gün içerisinde yapılıp hastaya takılabiliyor." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Pamuk, dijital diş hekimliği uygulamalarının hastalar için büyük konfor sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Örneğin, dijital gülüş tasarımı ile hastalar tedavi bitiminde nasıl bir sonuç olacağını görebiliyor. Ayrıca metal ya da şeffaf telleri kullanmak istemeyen hastalara şeffaf apareyleri (orthero) öneriyoruz. Görünmez, hijyenik ve hızlı sonuç veren şeffaf apareyler, herhangi bir tel veya metal parçası olmadığı için ağız içini tahriş etmiyor, hastaya rahatsızlık vermiyor. Kolaylıkla çıkarılıp takılabilen ürünler olduğu için de hastaların sosyal hayatlarını etkilemiyor. Mesela hastanın önemli bir toplantısı varsa; toplantı esnasında çıkartabiliyor. Ayrıca metal tellerde diş aralarında yemek artıkları kalabiliyor, bu durum ilerleyen süreçte diş çürüklerine sebep olabiliyor. Şeffaf aparey kullanan hastalar ise rahatlıkla dişlerini fırçalayabiliyor. Bu ürünler ağız hijyeninin sağlanması açısından büyük bir avantaj sağlıyor. 2018’de de sektörde dijital diş hekimliğinin hüküm süreceğini düşünüyoruz. Dijital gülüş tasarımı, CAD/CAM görüntüleme sistemlerinde yeni gelişmeler bekliyoruz. İki boyutlu teknolojiden üç boyuta geçiş çok daha kolay olacak."