16 Mar 2013 12:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:05

ECONOMIST TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ÜLKE GÖSTERDİ!

Türkiye ile ilgili eleştirel makalelerin yayınlandığı İngiliz Economist dergisi bu defa Türkiye'ye övgüler yağdırdı.

Economist dergisi, ülkelerin refahının sadece ulusal gelir artışlarıyla ölçülemeyeceği, sağlık ve eğitim gibi sosyal göstergelerde ilerleme gerektiğini vurgularken Türkiye’yi örnek gösterdi.

Ülkelerin refahının, sadece GSYH büyümesine bağlı olmadığı, sağlık ve eğitim gibi sosyal göstergelerde de ilerleme sağlanması gerektiği belirtilirken Türkiye de örnek gösteriliyor.

EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN 15 ÜLKE
Economist dergisi, BM Kalkınma Programı’nın (UNDP) İnsani Gelişme Endeksine göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu en büyük iyileşme gösteren 15 ülke için "Başarı Öyküleri" ifadesini kullandı.

İngiliz Economist dergisi, UNDP İnsani Gelişme Endeksi’ne (İGE) göre en iyi performansı gösteren ülkelerin aynı zamanda en enerjik sosyal politikaları uygulayan ülkeler olduğuna dikkat çektiği analizinde Meksika, Cezayir ve Brezilya gibi bazı ülkelerin 1990-2012 döneminde mütevazi yıllık GSYH büyüme oranlarını kaydetmesine rağmen İGE’ye göre, en iyi performans gösteren 15 ülkelerin arasında bulunduğunu vurguladı. Analizde şöyle denildi:

TÜRKİYE’NİN PERFORMANSI
"UNDP diyor ki bundan alınacak ders, GSYH büyümesi önem taşırsa da ülkelerin geniş temelli büyüme için sadece ona dayanamayacağıdır. İGE ölçülerine göre en iyi performansı gösterenler aynı zamanda en enerjik sosyal politikaları olanlardır.
Örneğin, İGE’deki ilk 10 arasında bulunan Türkiye, 2002-2010 döneminde yoksulukla mücadele programları için yaptığı harcamaları üç misline yakın artırdı, 2003’te şartlı nakit transfer mekanizmasını uygulamaya koydu ve 2002 yılında yüzde 30 olan resmi açlık sınırı altındaki nüfusun payını yüzde 4’e indirdi."

Economist, analizinde ayrıca ülkelerin dünya ekonomisine entegrasyonlarının taşıdığı önemi vurgularken de İGE performanslarını en çok iyileştiren 45 ülkeden 40’ının ekonomilerindeki ticaretin payını, bazen dramatik biçimde, artırdıklarını belirterek "Dünyadan kopmak ve (Venezuella’nın yaptığı gibi) sosyal korumada çok para harcamak çok yetersiz sonuçlar verir" yorumunu yaptı.

TÜRKİYE BİR "BAŞARI ÖYKÜSÜ"
Bu arada, Economist, analizine ek olarak "Başarı Öyküleri" başlığı ile "1990-2012 döneminde İnsani Gelişme Endeksine göre en büyük iyileşme sağlayan ülkelerin yer aldığı bir tabloyu da yayımladı. Toplam 15 ülkeden oluşan tabloda ilk üç sıralarda Güney Kore, İran ve Çin yer alırken Türkiye 9’uncu oldu.