E-MAİLLERİMİZ ABD'DE TOPLANIYOR!..ABD'NİN BİR NUMARALI BİLGİSAYAR GÜVENLİK ŞİRKETİ'NİN TÜRKİYE TEMSİLCİSİNDEN ŞOK UYARI!..
ABD´nin bir numaralı bilgisayar güvenlik şirketi Hacker Safe´in Türkiye Temsilcisi İnan Taptık,dünyanın internet yapısına sahip olan tek ülkesi ABD'nin e-maillerin bir kopyasını sakladığını açıkladı.İşte o ilginç açıklamanın ayrıntıları!..
* Siz, dünyanın en önemli bilgisayar güvenlik firmalarından birinin temsilcisisiniz; e-mail´lerinizin okunmaması için siz nasıl tedbir alıyorsunuz?
Ben okunduğunu biliyorum, onun için hiçbir şey yapmıyorum. Yazdığınız e-mail´in sadece siz ve gönderdiğiniz kişi tarafından okunması diye bir şey yok. Bütün e-mailler istenirse okunabilir. MSN´deki yazışmalar dahil...
* Sıradan bir vatandaşın e-mail´ini kim okur ki?
Okumaz, ama bir kopyasını saklar.
* Kim?
ABD.
* "Her işin altından ABD çıkar" diye mi, yoksa gerçekten ABD mi?
Gerçekten ABD. Çünkü dünyanın internet yapısına sahip olan ülkesi ABD. İnternetin doğduğu topraklar orası. Bu işi 1970´lerde çözdüler. Bütün standardı belirleyen de ABD.
* Avrupa?
Avrupa bu durumun farkına varıp, kendi internet omurgasına sahip çıktı. Devlet kurumlarının port´larını, IP´lerini kesinlikle dinlettirmiyor. Bunu vatandaşlarının, şirketlerinin kullandığı internet ortamına yaymaya çalışıyor.
* Onlar ABD´den kaçabildi yani?
Bir yere kadar. Çünkü bir Avrupalı Yahoo´ya ya da Gmail adresine e-mail attığı zaman yine yakalanıyor. Ne de olsa bu adreslerin hepsinin ana server´ı, hostingi ABD´de. Asıl posta kutusu orası.
* Peki ABD bu kadar bilgiyi ne yapıyor?
Aradıkları bazı belli kelimeler var. O yüzden sürekli tarama yapıyorlar. Mesela bir elektronik postanın içinde "El Kaide" kelimesi geçiyorsa o posta taramaya takılıyor. Taramadan kaçmak isteyenler kripto yöntemini kullanıyor, ama o da çözüm değil. Çünkü tarama sırasında ardışık kelime düzeneklerine sıklıkla rastlanırsa, sistem bunun bir kripto olduğunu anlayıp, onu da kenara ayırıyor. Tabii dünyada çözülemeyecek hiçbir kripto da olmadığı için kaçmak mümkün olmuyor.
* Böyle bir tarama imkanı varsa peki niye dünyanın e-mail´ini saklıyor?
Bu zararlı, bu zararsız diye ayırmaya vakti yok. Onun yerine saklayıp, bir gün lâzım olursa diye elinde tutuyor. Mesela sizin de şu anda e-mail kutunuzda sakladığınız e-mailler vardır. Oradan da bakabilirler.
* Yani aslında hepimizin e-mail kutusu onlar için istedikleri zaman açıp okuyabilecekleri bir defter gibi?
Kesinlikle, isterlerse sakladıkları yerden çıkartıp içine bakabiliyorlar.
* Demek ki kendimize ahım şahım internet şifreleri bulmamıza gerek yok; çünkü zaten o kapıdan girmiyorlar?
O kapıdan hacker´lar giriyor ki, onlar için de şifreyi kırmak küçük mesele. Kendi yazdıkları script´ler var ellerinde. Kaldı ki zaten hacker´lar da kontrol ettikleri bant genişliğinin bir kısmıyla e-mail trafiğini tarayabiliyorlar. İşlerine yarar bir şey bulurlarsa o zaman kapıdan içeriye girip, bilgiyi alıp, çıkıyorlar.
* Aynı tehlike devlet için de geçerli mi?
Elbette.
* O zaman demek ki korunması uğruna bu kadar ölünen ve öldürülen devletimizin durumu da hiç parlak değil?
Doğrusu devletin çok kritik olan yazışmalarının internet ortamında yapıldığını zannetmiyorum. Bence hâlâ özel ulak sistemini kullanıyorlar.
* Tabii ki savaş kararını internette almıyorlardır ama siz demediniz mi hosting´lerimiz ABD´de, bütün bilgilerimiz orada saklanıyor diye?
Ama devlete ait hosting´leri değil, diğer kuruluşların hosting´lerini kastettim. Tabii orada da şöyle bir sorun var; siz firmanız için Türkiye´deki bir hosting şirketinden yer alıyorsunuz, sonra bir bakıyorsunuz ki Türkiye´deki hosting şirketinin server´ları ABD de. Y