Gündem
26 Şub 2013 22:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

DÜŞÜMDEKİ UÇURTMA DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTI

DMD hastalığıyla ilgili dünyada bir ilk olan Düşümdeki Uçurtma filminin galası 25 Ekim Pazartesi günü cemal Reşit Rey Salonu'nda gerçekleşti.

DMD (Duchenne Muscular Distrofi) hastalığı, anneden sadece erkek çocuğuna geçen genetik ve ilerleyici bir kas hastalık. Anne ve kız çocukları sadece taşıyıcılar. Hasta erkek çocuklar 10-12 yaşlarına geldiğinde yürüme yetisini kaybediyor ve yaşamlarının geri kalan kısmını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kalıyor. Ne yazık ki bu çocuklarımızın ülkemizdeki ömrü çoğunlukla 18-20 yıl arasında.

Hastalığın anne tarafından erkek çocuğa gen yolu ile taşınması öncelikle anne ve aile üzerinde ağır psiko-sosyal sorunları beraberinde getiriyor. Bazı ailelerde birden fazla DMD tanılı hasta erkek çocuğu bulunabiliyor ve böylesi ağır bir durumla iç içe yaşamak durumunda kalan ailede, gerek hasta, gerekse de diğer aile bireyleri açısından travmalarla kuşatılmış bir yaşam söz konusu oluyor.

Adına "hasta" denilerek yok sayılmış, varlıkları unutulmuş insanların, zaman zaman dramdan trajediye dönüşen yaşamlarına dokunmaya çalışmak… Bu dokunuşla birlikte, içinde yaşadıklarını unuttukları kentlerin tarihine onlarla birlikte yolculuklar yapmak... Ve sonuçta düşlerimizdeki uçurtmayı gerçeğe dönüştürmek…

Filmin galası dün (25 Şubat Pazartesi) Cemal Reşit Rey Salonu’nda gerçekleşti. Kas Hastalıkları Derneği’nin katkıları ile çekilen film araştırma süreçleri ile birlikte toplam iki buçuk yılda tamamlandı. Filmin proje koordinatörü Yusuf Nazım’ın gala gecesinde yaptığı konuşmada da söylediği gibi DMD (Duchenne Muscular Distrofi) adlı kas hastalığıyla ilgili Düşümdeki Uçurtma adlı belgesel filminin çekimleri Diyarbakır, Batman ve Van illerini kapsayan yolculukta çekildi

Film bir anlamda “hastalıklı” erkek çocuk doğuran kadınların hayat hikâyelerini, gündelik hayatlarını, geleneklerin ve törenin hasta annesi kadınlar üzerindeki etkilerini, cinsiyet ayrımcılığını, kadın olarak iki kat ezilmişliğini ve erkek egemen aile yapısı içindeki yaşayışlarını konu edinmeyi de hedefliyor.

Yönetmenliğini genç belgeselci Gülsün Sarıoğlu’nun yaptığı film, yönetmen yardımcısı Serdar Aydoğdi, kameraman Emre Karadaş’la birlikte, Yusuf Nazım’ın proje koordinatörlüğünde gerçekleştirildi.

DMD hastalığıyla ilgili dünyada bir ilk olan Düşümdeki Uçurtma filmi bize, hayallerimizi serbest bırakabildiğimiz ölçüde özgür olabileceğimizi hatırlatan bir umut filmi. Galada izleme fırsatı olmayanlar için umarım yakın zamanda festivallerde, sinemalarda ya da ekranlarda gösterim imkânı olabilir.

M.Utku Şentürk