10 Eyl 2009 10:53 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:51

DÜŞENE BİR TEKME DE YENİ ŞAFAK'TAN GELDİ!..DOĞAN YAYIN HOLDİNG AXEL'E HİSSE SATIŞINDA HİLELİ İŞLEM YAPMIŞ!..

Doğan Yayın Holding 2006 yılında Alman Axel şirketine hisse değişiminde hileli işlem yaptı! Yeni Şafak,rekor cezayla sarsılan Aydın Doğan'a vurdu!


D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel şirketinin 7 Aralık 2006 tarihinde 28 adet radyo ve televizyon şirketinin ortağı olarak Karar Defteri'ne silinmeye müsait şekilde kurşun kalemle işlendiği ortaya çıktı


Doğan Yayın Holding 2006 yılında Alman Axel şirketine hisse değişiminde hileli işlem yaptı. DYH'nin 2006 yılındaki satışı ile 28 adet radyo ve televizyon şirketinin de Alman Axel'e satışı yapıldı. Şirket mevzuata aykırı bu durumu çözmek için 28 radyo ve TV'nin ana şirket olan DYH'de değilmiş gibi göstermeye çalıştı. Bu çerçevede 26 Aralık 2006'da bir dizi hisse değişimi görünümlü alış-satış işlemi gerçekleştirdiği tespit edildi.

3 AŞAMALI ALIŞ SATIŞ

DYH'nin Alman Axel şirketine satışı üç aşamada hayata geçirildi. İlk olarak yüzde 99'u Doğan TV Holding'e ait olan 28 adet radyo ve televizyon şirketi 7 Aralık 2006 tarihinde D Yapım şirketine yüzde 99 hisse oranıyla "hisse değişimi" suretiyle devredildi. İkinci aşamada, D Yapım şirketi D TV Holding'den "hisse değişimi" suretiyle aldığı şirketleri 15 Aralık 2006 tarihinde Doğan Prodüksiyon şirketine devretti. Üçüncü aşamada ise Doğan Prodüksiyon D yapım şirketinden "hisse değişimi" suretiyle aldığı şirketleri 27 Aralık 2006 tarihinde Alp Görsel şirketine devretti.

KURŞUN KALEMLE YAZILMIŞ

Satışlar gerçekleştirilirken iki ilginç husus dikkat çekti. D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel şirketinin 7 Aralık 2006 tarihinde 28 adet radyo ve televizyon şirketin ortağı olarak Karar Defterine silinmeye müsait şekilde kurşun kalemle işlendi. İnceleme elemanlarınca kayıtların mürekkepli kalemle yapılmayarak kurşun kalemle yapılmasının kayıtların her an duruma göre değiştirilebilir olmasını akla getirdi. İnceleme elemanlarının tespitlerinde 15 ve 27'sinde yapılan hisse değişimlerinin karar defterinde 7 Aralık tarihini içeriyor olması da bu durumu teyit etti.

KANUNA GÖRE İSTİSNA OLUŞTURMUYOR

Doğan Grubu yöneticileri geçici ilmühaberleri, hisse senedi ile aynı görüp ve geçici ilmühaberlerin KDV Kanunu 17 4-g uyarınca istisna olduğu gerekçesiyle KDV'sini ödemedi. Ancak Gelirler Kontrolörleri raporlarında geçici ilmühaberlerin; henüz çıkarılmamış hisse senetlerini temsil edeceği ve sahibine tüm ortaklık ve alacak haklarını sağlayabileceğini, ancak vergi hukuku bakımından hisse senedinin yerini tutmasının mümkün olmadığını ortaya koydu. Kurumlar Vergisi Kanunu'nun hisse değişimi işleminin vergiden istisna olabilmesini bazı şartlara bağladığına dikkat çekilen raporda, bu konuda aranan şartlar şöyle özetlendi:

"Yönetim ve hisse çoğunluğuna sahip olunmayan şirketin hisseleri devir alınmalı. Karşılığında bu şirketin hisselerini devreden ortaklara devralan şirketin sermayesini temsil eden iştirak hisseleri verilmeli. Değişim sonunda yönetim ve hisse çoğunluğuna sahip olunmalı." Ayrıca, hisse değişiminde, değişime konu hisselerin kaç yıl aktifte kaldığının öneminin bulunmadığına da dikkat çekilirken, bu kapsamda Kanunun aradığı şartı yerine getirmek için yapılan "hisse değişimi" işlemleri ile şirketlerdeki "hisse çoğunluğu elde ediliyor" şeklinde gösterildiği değerlendirmesi yapıldı.

Lisansların bir bölümü iptal edilebilir


Pay devirleri öncesinde DYH, Doğan TV Holding'in sahibi, Doğan Tv Holding de 28 adet radyo ve televizyon şirketi Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel şirketinin sahibiyken, pay devirleri sonucu ise görüntü şöyle değişti: "Doğan Yayın Holding Doğan TV Holding'in sahibi, Doğan TV Holding D Yapım Şirketinin sahibi, D Yapım şirketi Doğan Prodüksiyon şirketinin sahibi, Doğan Prodüksiyon şirketi Alp Görsel şirketinin sahibi, Alp Görsel şirketi de 28 radyo ve televizyon şirketinin sahibi yapıldı." Yani araya dört şirket girmiş oldu ve Alman AXEL'e dolaylı satış yapıldı. Böylece RTÜK mevzuatı görüntüde by-pass edildi.

Yapılan bu işlemlerle hem birden fazla radyo televizyon şirketi yabancılara satılmış oldu, hem de RTÜK'ün belirlediği satılabilecek üst hisse sınırı olan yüzde 25'ten fazla hisse satıldı. DYH, bu "hisse değişimi"ni KDVK'nın hükümleri çerçevesinde, 604 milyon 553 bin 563 TL karşılığında Alp Görsel A.Ş.'ne devrederken, değişimi ile ilgili olarak da ayrıca fatura kesmedi. DYH'nin yaptığı bu ihlallerin cezasının ise RTÜK mevzuatına göre içlerinde Kanal D, CNN Türk, Star TV, Radyo D'nin de içinde bulunduğu 28 adet Radyo ve televizyonun lisansının iptalini gerektirdiğine dikkat çekiliyor.

Hisse devrinde kayıtlı ve satış değeri farkı...

Gelirler Kontrolörleri, hisselerin emsal değerini aynı tarihlerde Doğan Yayın Holdingin Axel şirketine yaptığı hisse satışında uygulanan fiyatla şirket içindeki emsalleri baz alarak hesapladılar. Yaptıkları hesaplama sonucu değişime konu hisselerin değerini en az 2.4 olarak tespit ettiler. Hisse değişiminde kayıtlı değer olan 624.2 milyon TL'yi esas aldığını ortaya çıkararak, böylelikle 1.8 milyar TL kazancın gizlendiğini belirlediler. Raporda; hisse değişimine konu şirketlerin hisselerin önceki zamanlardaki beher fiyatı ile hisse değişimi tarihindeki beher fiyatları arasındaki bariz farklılığa da dikkat çekildi. 2002'de DTV holding hisselerinin beher fiyatını ailenin fertleri 21,68 TL'den alırken 2006 yılı Aralık ayında hisse değişiminde beher fiyat 5,73 TL olarak gerçekleştiği tespit edildi. Yine 2002 yılında Eko TV Yayıncılık hisselerini 2,70 TL olarak aile bireyleri alırken 2006 Aralık ayında fiyatın 1,56 TL olarak uygulandığı ortaya çıktı. değişim tarihinden yaklaşık 2 ay öncesinde Doğan'ın DTV Haber Görsel A.Ş.'nin bir kısım hissesini başka bir Holdinge sattığını ve satışta her bir hisse için uygulanan fiyatın ortalama 18,80 TL olduğunu tespit ettiler.


Cahit Saraçoğlu/Yeni Şafak