31 Mar 2014 10:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:03

Dünya basınında yerel seçim böyle yer buldu! 'Ses getiren zafer ama..'

Türkiye'de olduğu gibi dünya basını da Türkiye'deki 30 Mart yerel seçimlerine odaklandı.

Türkiye’deki yerel seçimlerin AK Parti'nin zaferiyle sonuçlanması ve seçimle ilgili yoğun tartışmalar, dünya medyasında yankılandı. “Yolsuzluk” iddialarına rağmen iktidar partisinin kendisi için “sınav” olarak görülen bir seçimden zafer ile çıktığına işaret eden dış basın buna karşın seçim sonuçlarının “seçmenler arasındaki derin bölünmelere vurgu yaptığı” yorumlarını da yapıyor.

NYT: “SES GETİREN ZAFER AMA ÜLKE DAHA BELİRSİZ BİR DÖNEME GİRİYOR”

New York Times gazetesi, Pazar günü Türkiye’de seçmenlerin iktidar partisine ses getiren bir zafer” sağladıklarına dikkat çekerek “Muhtemelen sonuç, Sayın Erdoğan’ı, iktidardaki süresini, ya bu yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık koyarak da dördüncü defa başbakan olarak yarışarak uzatmayı cesaretlendirecek” diye düşünüyor. Başbakan Erdoğan’ın “agresif” bir seçim kampanyasını yürüttüğünü ve yarışı yolsuzluk iddiaları ve daha genel olarak iktidar süresi için bir referandum olarak gösterdiğini savunan gazete, “Seçim sonucu asla Türkiye’nin son çalkantıya dair son sözü değil, bunun yerine iki önemli seçimle daha karşı karşıya bulunan ülkenin daha da belirsiz bir döneme girdiği gibi görünüyor” savını öne sürüyor.

FT: “SEÇİMLER, SEÇMENLER ARASINDAKİ DERİN BÖLÜNMELERE VURGU YAPIYOR”

Türkiye’deki seçimlerin “seçmenler arasındaki derin bölünmelere vurgu yaptığını” düşünen Financial Times ise, son dönemde Türkiye’yi sarsan yolsuzluk iddialarının AK Parti seçmenleri arasında kaos yaratmaya yönelik olduğuna inanıldığını anlatıyor. Habere göre, üst düzey bir uluslararası diplomat ise, iktidar partisi, yüzde 45 dolayında oy almış olsa da bu denli kutuplaşmış bir toplum varken buna açık bir zafer denilemeyeceğini savundu.

BBC: “TÜRKİYE’DE İŞÇİ SINIFI VE DİNDARLARA TUTUNAN, İKTİDARA TUTUNUR”

Başbakan Erdoğan’ın “kişisel bir zafer” ilan ettiğini savunan İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, Erdoğan hükümetinin “otoriterlik ve yolsuzluklar suçlandığını” anımsatıyor ve 30 Mart seçimlerinin geçen yıldaki protestolardan bu yana ilk seçim olduğu için Erdoğan’ın “popülaritesinin bir barometresi” gibi değerlendirildiğine dikkat çekiyor. Erdoğan’ın işçi sınıfı ve dindarlar arasında sağlam bir tabanını koruyarak altı seçimi ardarda kazandığına işaret eden BBC, “Yıllar önce Sayın Erdoğan, basit ve kaçınılmaz bir gerçeği gördü, yani o iki grubun sayısının Türkiye’nin liberal ve laik eliti aştığıdır, o geniş tabana tutunan, iktidara tutunur” diyor.

DWELLE: “ERDOĞAN’DAN SERT MESAJLAR”

Türkiye’deki seçimleri yakından izleyip iktidarın zaferini yansıtan Alman medya kuruluşu Deutsche Welle ise, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yaptığı konuşmada, Gülen Cemaati'ne sert mesajlar verdi” dedi. Erdoğan’ın devlet içinde devlet olmayacağını ve bunu ayıklama zamanı geldiğini belirttiğine işaret eden DW, “Erdoğan, Suriye ile ilgili internete sızan Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmeye işaretle, bu konuşmaları sızdırmanın vatan hainliği olduğunu ve ulusal güvenliği tehdit ettiğini belirtti ve ‘Suriye şu an bizimle savaş halinde’ ifadesini kullandı” diyor.

LE FİGARO: CİDDİ YOLSUZLUK SUÇLAMALARINA RAĞMEN…

Fransız gazetesi Le Figaro ise, “Yoğun otoriterliğe kayma eleştirileri ve ciddi yolsuzluk suçlamalarına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin öne geçtiğine” dikkat çektiği haberinde “Erdoğan, Pazar günü Türkiye’de yapılan seçimlerde tam zafer ilan etti ve hemen tüm düşmanlarına ‘bedeli ödetme’ sözünü verdi” diye yazıyor.

EL PAİS: “ERDOĞAN, OTORİTERLİĞE KAYMASINI SANDIKTA MEŞRULAŞTIRDI”

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais, Türkiye’deki seçim sonuçlarını, “Erdoğan, otoriterliğe kaymasını sandıkta meşrulaştırdı” başlıklı haberinde değerlendirirken Başbakan Erdoğan’ın “yolsuzluk suçlamalarından korunmak ve vatandaşların protestolarına sırt çevirmek için kendisini sosyal medyaya erişimi bloke etmeye iten otoriterliğe kaymasını sandıkta meşrulaştırmak istiyor” görüşünü öne sürüyor.

WSJ: "SEÇİMLERDE ZEMİN KAZANDI"

Türkiye’deki yerel seçimlerin sonucu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için “kesin bir zafer” olarak değerlendirilirken Erdoğan için “seçimlerde zemin kazandı” görüşleri de dile getiriliyor. Ancak “siyasi istikrarsızlığın” sona ermesi pek beklenmiyor.
Wall Street Journal gazetesi, “Türkiye’nin Başbakanı, gittikçe daha bölünmüş bir ülkede iktidarı için bir referandum olarak algılanan yerel seçimlerde kesin bir zafer elde etti gibi görünüyor” sözleriyle girdiği haber analizinde seçim sonucunun Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için "sahne hazırladığı" yorumunu yapıyor.
Erdoğan’ın seçimlerde “net bir zafer” elde etmesinin “Türkiye’nin türbülanslı siyaseti için yaygın sonuçları olabileceği” görüşüne yer veren gazete, “Sayın Erdoğan’ın belirleyici bir zafer ilanına rağmen çok az kişi seçimin siyasi istikrarsızlığın sonunu getirmesini bekliyor” dedi. WSJ şöyle devam etti:
“Analistlere göre, Erdoğan, muhtemelen seçim sonuçlarını, muhaliflerinin otoriter olarak eleştirdikleri son dönemdeki politikaları için onay olarak yorumlayacak. Sonuç ayrıca, Başbakanı bu yaz yapılacak olan ve Türkiye’nin cumhurbaşkanının ilk defa doğrudan halk tarafından belirleneceği seçimde aday olmayı cesaretlendirebilir, bu da kendisine 10 yıl daha ülkeyi yönetme imkanı sağlayabilir”.