30 Mayıs 2016 11:40 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:54

DOSYA - Said-sonrası dönemde Batı medyası ve akademisinin hal-i pürmelali

İslamofobi Batı’da hızla ve pervasızca yayılırken, medyada İslami değerlerin ve Müslümanların temsilinde en talihsiz günler yaşanırken, bunlara karşı sol entelektüel çevrelerden ve akademiden duyulması beklenen eleştirinin ciddiyetle ortaya konulmaması, Edward Said’in entelektüel mirasının...

Asırlar boyu oluşmuş oryantalist külliyatı yapıbozuma uğratan şaheseriyle Edward Said, Batı entelijansiyası için bir hicap çizgisi çizmişti. Oryantalizm ve Filistin Sorunu’yla beraber meşhur üçlemesini teşkil eden Haberlerin Ağında İslam adlı eserinde ise İslam’ın ve Müslümanların Batı medyasında temsil ediliş şekillerini mahkum etmişti.

Said’in eserinin yeni kolonyalistler ve İslam karşıtları için ne anlama geldiğini, onun bir muarızı olan Ibn Warraq “Araplarla Müslümanlar açısından kendi kendini incelemeyi ve özellikle Batı'da İslam'ın eleştirilmesini son derece zorlaştıran şey, Edward Said'in Oryantalizm'inin bütünüyle muzır etkisidir” diyerek ifade ediyordu. Ibn Warraq’ın ifadesiyle Said’in eseri “İslam'a yönelik her tür eleştiriyi sessizliğe mahkûm etmiş, hatta bulgularıyla İslami duyarlıkları incitebileceklerinden korkan ve ‘Şarkiyatçı’lıkla yaftalanma riskini göze alamayan seçkin İslam bilginlerinin araştırmalarını durma noktasına getirmiştir”.

Fakat Batı medyası bugün, sanki bu mahkumiyet kararı kesinleşmemiş ve kendisine tebliğ edilmemiş gibi, pervasızca davranmaktan çekinmiyor. Batılı entelijansiya da, Said’in çektiği çizgiye tecavüz edip durmaktan hicap etmiyor.

Ölümünün üzerinden henüz on üç yıl geçmemişken entelektüel mirası unutturulmaya çalışılan Edward Said’i, bugünlerde İslamofobinin en arsız görünümlerine sahne olan Batı medyasını ve akademisini en iyi bilecek üç alimin makaleleriyle hatırlatmak istedik: Zaytuna College ve Berkeley Üniversitesi’nden Hatem Bazian “Said'in Üçlemesi: Oryantalizm, Filistin Meselesi ve Haberlerin Ağında İslam”ı, Leeds Üniversitesi’nden Salman Sayyid “İslamofobiyi normalleştirmek”i, Iliff Üniversitesi’nden Sophia Rose Arjana ise “İslamofobi ve nefretin ticaret metaı haline getirilmesi”ni Anadolu Ajansı Analiz Haberler Editörlüğü için kaleme aldı.