15 Eyl 2017 22:27 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:41

Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin, 92 sanığın, haklarında birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 36 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi- Amirallerle irtibatlarının bulunduğu, onları darbe toplantılarına...

KOCAELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 53'ü tutuklu, 13'ü firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde özel olarak yaptırılan 250 kişi kapasiteli salondaki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve bazı yakınları katıldı.

Yoklamanın ardından, darbeci amirallerle irtibatlarının bulunduğu, onları darbe toplantılarına götürdüğü ve kaçtıkları dönemde sakladığı, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" olduğu belirtilen tutuklu şüpheliler, "Kamil" kod isimli eski öğretmen Oktay Aygün, "İlhan" kod isimli eski öğretmen Ümit Kol, "Sabri" kod isimli eski albay öğretmen Kamil Altın ve öğrenci olan kızı tutuksuz yargılanan İclal Altın savunma yaptı.

Eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ile firari eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay'ı, İstanbul Tuzla İlçesi Mimar Sinan Mahallesi Selim Sokak'ta kiraladığı Kiptaş 2. Etap Konutları'ndaki dairede sakladığı ve ihtiyaçlarını karşıladığı belirtilen Kamil Altın, savunmasında adı geçen amirallerin darbeye karıştıklarını ve firari durumda olduklarını bilmediğini öne sürdü.

Altın, daha önce İstanbul Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı'nda albay öğretmen olarak görev yaptığını, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı biri olduğunu, FETÖ ile bir ilişkisinin bulunmadığını savundu.


- Darbeci amirallere ev kiralamış

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenci olan kızının daha rahat ders çalışması için Tuzla'da bahsedilen evi kiraladığını ileri süren Altın, "Tuğamiral Ayhan Bay'ı mezuniyet törenlerinden tanıyordum. Bana, kiralık ev aradığını söyledi. Ben de kızım için kiraladığım evde, birkaç gün kalabileceğini söyleyerek, evin anahtarını verdim. Darbeye karıştığını ve arandığını bilmiyordum." diye konuştu.

Tuğamiral İmren ve Ekici'yi tanımadığını ve "Sabri" kod adını kullanmadığını iddia eden Altın, "Evi kızımın üzerine kiralamıştım. Kira kontratına kefil oldum. Evi 1 Eylül 2016'da kiraladık. Bay'a anahtarı 4 Eylül'de verdim. Evin olduğu site yüksek güvenliklidir. Orada saklanılması mantıksız. Firari amirallerin yemek ihtiyaçlarını karşıladığım yönündeki suçlamaları da kabul etmiyorum." şeklinde konuştu.

Darbe girişiminde rol almadığını, darbeyi televizyondan öğrendiğini ileri süren Altın, Mahkeme Başkanı Yusuf Sevimli'nin, "Amiral rütbesinde bir kişi rahatlıkla orduevlerinde kalabilirdi. Neden sizin evde kaldı, hiç şüphelenmedin mi?" şeklindeki sorusunu, "Bilemiyorum. Belki rahat bir ortamda kalmak istemiştir." diye cevapladı.

Tuğamiral Hayrettin İmren'in, "Kamil Altın'ın bizim için kiraladığı eve gittik. Kızı ve eşi ile geldi, bütün ihtiyaçlarımızı karşıladı." şeklindeki ifadesinin hatırlatılması üzerine Altın, bu iddiaları kabul etmediğini söyledi.

Altın, kayınbiraderinin aldığı GSM hattını kendisinin kullandığını, bu hatta ByLock programı çıkmasıyla ilgili iddiaları avukatı ile görüştükten sonra yanıtlayacağını ifade ederek, tahliyesini istedi.

Sanık Altın'ın avukatı da müvekkilinin öğretmen albay olduğunu, eline uzun yıllar silah almadığını ifade ederek, "Dolayısıyla müvekkilimin darbeye katılması mümkün değildir. Tahliyesini ve beraatini istiyoruz." dedi.

Kamil Altın'ın tutuksuz yargılanan üniversite öğrencisi kızı İclal Altın ise firari amirallerin barınması ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yardım etmediğini ileri sürerek, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Derslerine rahat bir ortamda çalışabilmek için kiralanan evin babası tarafından darbeci amirallerin kalması için verildiğini bilmediğini ve görmediğini savunan Altın, şöyle konuştu:

"Evin kontratı bana ait ama amirallerin evde kaldığına dair hiçbir fikrim yok. Tuğamiral Nazmi Ekici beni katalogdan teşhis etmiş. Ben FETÖ'cü değilim. Atatürkçü ve çağdaş bir kişiyim. Benim o yapıyla işim olmaz. 18 Eylül'de okullar açılacak. Eğitimimin aksamaması için hakkımdaki adli kontrol şartının kaldırılmasını ve duruşmalardan vareste tutulmamı talep ediyorum."


- "Cezayı hafifletmek amacıyla bana iftira atmış"

Diğer sanık "Kamil" kod isimli eski öğretmen Oktay Aygün de savunmasında eski Tuğamiral Hayrettin İmren'in "mahrem abisi" olduğu iddialarını kabul etmedi.

Aygün, 15 Temmuz darbe girişimini ve gerçekleştirenleri lanetlediğini ifade ederek, "İmren'e Eagle yüklü tablet vermedim. Kendisinden, Donanma Komutanlığı'ndaki FETÖ'cü subaylara yüksek sicil notu vermesini istemedim. Firar eden amiralleri evime götürmedim, daha sonra başka mahrem abilerin Kocaeli'de iş yeri ve evlerinde saklanmalarına yardımcı olmadım, İstanbul'a başka bir eve götürmedim. ByLock kullandığım da doğru değildir." ifadelerini kullandı.

Hayrettin İmren'in kendisi hakkındaki ifadelerini kabul etmediğini belirten Aygün, şöyle devam etti:

"İmren, darbe girişimi başarısız olunca kendisini kurtarmak ve alacağı cezayı hafifletmek amacıyla bana iftira atmıştır. Zaten kendisinin de psikolojik sorunları vardır. Emniyette deli numarası yaptı. Kafasını duvarlara vurdu. Kaçma girişiminde bulundu, başarısız olunca sakinleştirilemeyince, hastaneye kaldırıldı. Böyle birinin hakkımdaki iddialarına nasıl güvenilebilir. Ben suçsuzum." şeklinde konuştu.

İmren'in, arkadaşı olan Ekici'ye, "Yakalanırsak suçu senin üzerine yıkacağım." şeklindeki sözünün tutanaklara geçtiğini ifade eden Aygün, "Kendi arkadaşına bile iftira atan biri bana neler yapmaz." dedi.


- Tanımıyorum dediği mahrem abilerle aynı uçakta yurt dışına çıkmış

Kod adının olmadığını, FETÖ'nün Kocaeli'deki yapılanması içinde "mahrem abi" olmadığını ileri süren Aygün, Bank Asya'da hesabının bulunduğunu, telefonunda ByLock çıksa da bu programı kimin yüklediğini bilmediğini savunarak, Hayrettin İmren'i tanımadığını iddia etti.

Aygün'ün, davada firari amirallerin kaçmasına yardım ettikleri ve kalacak yer ayarladıklarını belirtilen "mahrem abi" konumunda tutuklu sanıklar Mehmet Sarı ve Yakup Dalkılıç'ı tanımadığını belirtmesi üzerine Cumhuriyet Savcısı, "Bu kişilerle aynı uçakta Suudi Arabistan ve Kıbrıs'a gitmişsin, buna ne diyeceksin?" sorusunu yöneltti. Aygün, "Bilmiyorum. tesadüf olabilir." şeklinde cevap verdi.


- Amiralin kızına ders vermiş

Darbeci amiralleri 10 gün boyunca evinde sakladığı, eski Tuğamiral İmren'le birçok kez Donanma Komutanlığı'na birlikte geldikleri "İlhan" kod isimli eski öğretmen Ümit Kol da savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

Eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ile tanışıklığının kızına özel matematik dersi vermesinden kaynaklandığını savunan Kol, "2014'te, İmren'in kızının üniversiteye hazırlık döneminde matematik dersi verdim. Bu nedenle ve birçok subayın çocuğuna ders vermek amacıyla Donanma Komutanlığı lojmanlarına gittim. İmren de benim evime birkaç kez gelmişti. Bu ders vermek ve ücretini almak dışında bir ilişkimiz yoktur. Ben Gölcük'te belediye başkanı, kaymakam, asker ve birçok siyasetçinin çocuklarına ders verdim. FETÖ'cü olsam Donanma Komutanlığı'na girerken kayıt yaptırmazdım." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Yusuf Sevimli, "Firari darbeciler eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ve eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay'ın, İstanbul'a götüren davanın 'mahrem abi' konumundaki diğer sanıkları Emrah Çoban, Oktay Aygün ve Mehmet Sarı'nın araçlarını yakından takip ettiğin PTS (Plaka Tanıma Sistemi) ile tespit edildi. Buna ne diyeceksin?" şeklindeki sorusunu Kol, "O gün istanbul'a gidip gitmediğimi hatırlamıyorum. Gitmiş de olabilirim gitmemiş de. Ama sizin iddia ettiğiniz gibi olsa amiralleri taşıyan araçlarla yakın plana girmezdim." şeklinde cevapladı.


- Mahkeme heyetine hakaret eden sanığa uyarı

Sanık Kol, iddianame hakkındaki "ahlaksızca", "pervasızca" ve benzeri sözlerinden dolayı cumhuriyet savcısı tarafından uyarıldı. Mahkeme Başkanı Sevimli de "Sözlerinize dikkat etmezseniz mahkemeye hakaretten hakkınızda işlem yaparım." dedi. Sanık Kol, daha sonra mahkeme heyetinden özür diledi.

Bazı sanıklar ve avukatları, Kocaeli TEM Şube Müdürü Selçuk Özdemir'in duruşmayı izlemesinin kendileri üzerinde psikolojik baskı kurduğu gerekçesiyle, duruşmadan çıkarılmasını istedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Yusuf Sevimli, Özdemir ve diğer vatandaşların duruşmayı izleyebileceğini dile getirerek, bu talebi reddetti.


- Davaya müdahil olma talebi

Avukat Hüseyin Coşkun, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker adına, Avukat Ömer Burak Barış AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceylan adına ve avukat Samet Genç Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu adına davaya müdahil olmak istediklerini mahkeme heyetine sözlü olarak bildirdi. Suçtan zarar gören taraf olduklarını belirten avukatlar, tüm sanıklar hakkında şikayetçi olduklarını ve sanıkların cezalandırılmasını istediklerini ifade etti.

Ayrıca emekli Tuğamiral Ali Sadi Ünsal'ın avukatı, müvekkilinin Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı olarak görev yaptığı dönemde, kendisine kumpas kuran amirallerin de bu davada darbeci ve FETÖ'cü olarak yargılandığını belirterek, davaya müdahil olarak katılmak istediklerini bildirdi.

Cumhuriyet savcısı, bazı tutuklu sanıkların tahliye talepleri ile tutuksuz sanık İclal Altın'ın adli kontrol şartı ile yurt dışı yasağının kaldırılması talebinin reddedilmesini, davaya müdahil olma taleplerinin ise kabul edilmesi yönünde karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Kamil Altın, Oktay Aygün ve Ümit Kol'un tutukluluk hallerinin, İclal Altın'ın adli kontrol şartı ile yurt dışı yasağının devamına, ayrıca TBMM Başkanlığı'nın davaya müdahil olma talebinin kabulüne, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceylan ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun davaya müdahil olmak için dilekçe vermedikleri için talebin görüşülmesine gerek olmadığına, başka bir dosyadan tutuklu olan eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'ın ilk duruşmada hazır bulunması için bulunduğu cezaevine yazı yazılmasına karar vererek, diğer sanıkların savunmalarını yapması için duruşmayı 19 Eylül Salı gününe erteledi.

Öte yandan duruşmayı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Mehmet Akif Yılmaz, İlyas Şeker, Cemil Yaman, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Emre Kahraman, STK temsilcileri ve vatandaşlar da takip etti.


- İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığında görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 92 şüpheli bulunuyor.

İddianamede Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan 29'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.