Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 19

Bir e-ticaret sitesi yetkilisi, TL’nin 2018 Ağustos’taki değer kaybında da tüketicilerin benzer davranışlar sergilediğine dikkat çekerek öncelikli olarak fiyatı büyük ölçüde dolara endeksli elektronik, kozmetik ve beyaz eşyaya tüketicilerden yoğun bir talep geldiğini belirtti.

1926
Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 20

Grafiker olarak çalışan 30’lu yaşlarındaki Caner, önümüzdeki aylarda almayı düşündüğü elektrikli scooter alışverişini artık bir an önce yapmak istediğini ifade ederek, “Birşey almak için en yanlış dönemin en doğru günündeyiz herhalde. Bugün alırsam yarınki fiyattan daha ucuza gelecek” dedi.

2026
Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 21

Apple’ın internet sitesinde neredeyse hiçbir ürünün satışta olmadığı görülürken, Habertürk’te yer alan bir haberdeki hesaplamalara göre dün itibarıyla Türkiye’de satılan pek çok Apple marka ürün ABD piyasasına kıyasla yüzde 5-15 arasında daha ucuz hale geldi. Yüksek vergiler ve kur nedeniyle normalde Türkiye fiyatları ABD’den daha yüksek oluyor.

2126
Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 22

Kurdaki fiyatlar elektronik ürünlerin fiyatının zorlanmasına da yol açıyor, Apple mağazasında çalışan bir satış görevlisi zorlu ekonomik koşullara rağmen yoğun bir alışveriş trafiği olduğunu ifade ederek, “Böyle bir zamanda böyle (yüksek tutarlı) bir ürün almak pek çok kişi için gerçekten zor. Ekonomideki soruna rağmen pek çok ürün stokta yok. İnsanlar Apple ürünlerine bir yatırım olarak bakıyorlar. Bir yıl sonra aldıklarından daha yüksek bir paraya satabileceklerini biliyorlar” dedi.

2226