Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 14

Kurdaki öngörülemezlik nedeniyle tedarikçi ve üretici firmalar fiyat veremez duruma gelirken, özellikle iç piyasaya ile çalışan firmaların sattığı malın yerine yenisini koyamadığı belirtiliyor. Bu durumun firmalar için işletme sermayesi sıkıntısını beraberinde getirmeye başladığı ifade ediliyor.

1426
Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 15

 Öte yandan, tedarikçinin o malı hangi kurdan yerine koyacağını bilmediği için özellikle iç piyasada hammadde satışları ve mal sevkiyatlarının neredeyse durma noktasına geldiği belirtilirken, reel sektör temsilcilerine göre bu durum önümüzdeki dönemde piyasada ürün arzı ve ürün bulma konusunda sıkıntı yaratma riski taşıyor.

1526
Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 16

İhracatçı firmalar ise TL’deki sert değer kaybı ile birlikte uluslararası müşterilerin fiyat indirimi taleplerinin arttığını; bunun da maliyet baskısına fiyat baskısının da eklenmesine neden olduğunu belirtiyor.

1626
Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 17

BEKLENEN FİYAT ARTIŞI TÜKETİCİ TALEBİNİ ÖNE ÇEKİYOR

Tüketiciler her ne kadar zorunlu alışveriş kalemleri arasında yer almıyor olsa da önümüzdeki aylarda yapmak zorunda kalacakları alışverişleri öne çekerek TL’deki değer kaybının kurda yaratacağı artıştan kendilerini bir miktar korumaya çalışıyorlar.

1726