DOĞAN PO'YU VİTRİNE ÇIKARDI, ORTAĞI OMV'DEN ALIRIM MESAJI GELDİ!..
Türkiye´deki pozisyonunu güçlendirmek, Orta ve Güneydoğu Avrupa pazarlarında büyümek isteyen Avusturyalı OMV, Petrol Ofisi´ndeki hisselerini artırmak için harekete geçti.
Doğan Holding, Petrol Ofisi´ndeki yüzde 54 hissesinin kısmen veya tamamen satışı için Avusturyalı ortağı OMV ile görüşmelere başladı.
TÜRKİYE´nin önde gelen akaryakıt şirketlerinden Petrol Ofisi´nde (PO), Doğan Holding ile ortaklığı bulunan Avusturyalı OMV (Osterreichischen Mineralölverwaltung Aktiengesellschaft), Türkiye´deki konumunu güçlendirmek için harekete geçti. Ortaklar, Doğan Holding´in Petrol Ofisi´nde sahip olduğu hisseleri kısmen ve ya tamamen Avusturyalı OMV Aktiengesellschaft´a satılmasına yönelik görüşmelere başlama kararı aldı. Halen PO´da OMV´nin yüzde 41.58, Doğan Holding´in ise yüzde 54.17 payı bulunuyor.
Zaman baskısı yok
OMV ve Doğan Holding tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, taraflar arasındaki istikrarlı ortaklığa atıfta bulunularak, şöyle denildi: "OMV ile Petrol Ofisi´ndeki ortaklığımız uyum içerisinde yürütülmekte olup, taraflar üzerlerinde herhangi bir zaman baskısı olmadan portföylerini optimize etmek niyeti ile görüşmelere başlama kararı almış olup, görüşmeler sonunda mevcut yapıda ortaklığa devam edilmesine de karar verilebilir."
Uzun vadeli strateji
OMV´nin 2006 yılında Petrol Ofisi´nin yüzde 34´ünü alarak Türkiye pazarına giriş yaptı. Daha sonraki yıllarda hissesini yüzde 41.58´e yükselten OMV, Türkiye´de büyüme planları doğrultusunda harekete geçti. Yapılan ortak açıklamada da bu durum şöyle ifade edildi: "Türkiye´deki pozisyonunu güçlendirmek, OMV´nin Orta ve Güneydoğu Avrupa´daki orta ve uzun vadeli güçlü büyümesiyle pazarlardaki pozisyonunu en iyi duruma getirme stratejisiyle tutarlı."
Nabucco´nun da ortağı
Geçtiğimiz günlerde hükümetler arası anlaşmanın imzalanmasıyla, Hazar gazını Avrupa´ya taşıyacak Nabucco projesinde de yer alan Avusturyalı dev, bu projede de OMW Erdgas olarak Botaş ile ortaklığı bulunuyor. Şirketlere yakın bir kaynağın, OMV´nin hisse almık istemesine ilişkin Reuters´a yaptığı değerlendirme şöyle: "Bu açıklama OMV´nin Türkiye´de büyüme konusundaki kararlılığını gösteriyor. Petrol Ofisi gibi pazarın en büyük şirketini kontrol edecek olması OMV´nin bulunduğu pazarlarda en büyük oyuncu olma gayretini teyit ediyor."
Piyasa değeri yükseldi
PO ve OMV´den yapılan ortak açıklamaya, sermaye piyasasından da olumlu yanıt geldi. Ödenmiş sermayesi 577.5 milyon lira olan Petrol Ofisi´nde Doğan Holding´e ait pay nominal olarak yaklaşık 312 milyon liraya karşılık gelirken bu kısmın piyasa değeri önceki günün İMKB kapanış değeri olan 6.3 liraya göre yaklaşık 1.97 milyar liralık toplam değere karşılık geliyor. Ancak dün sabah yüzde 6.35 primle hisseleri 6.7 liradan açılan Petrol Ofisi´nin piyasa değeri, önceki kapanışa göre olan 3.63 milyar liradan 3.87 milyar liraya (2.65 milyar dolar) yükseldi. Bu durumda Doğan Holding´in payının değeri de 2.09 milyar liraya çıktı. Görüşmelerin başladığı haberi başta Doğa Yayın Holding olmak üzere, Doğan Grubu´nun diğer şirketlerine de yansıdı. Doğan Holding´in hisseleri gün sonunda yüzde 8.87 civarında değer kazanırken, önceki kapanışta 3.04 milyar lira olan piyasa değeri, bugün kapanışta 3.31 milyar liraya yükseldi. Böylece holding yaklaşık 270 milyon lira değer kazanmış oldu.
Tamamını alırsa OMV istasyonları 2´ye katlanacak
SATIŞ gelirleri, geçen yılın sonunda 25.54 milyar Euro olan OMV, dünya genelinde 41 bin 282 çalışana sahip. Avusturya´nın en büyük halka açık şirketlerinden biri konumundaki OMV, petrol ve doğalgazın yanı sıra akaryakıt dağıtım sektöründe de faaliyet gösteriyor. OMV´nin Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan-Karadağ ve Bosna Hersek gibi 13 ülkede toplam 2 bin 477 akaryakıt istasyonu bulunuyor. Petrol Ofisi´nde çoğunluk hissedarı olması halinde, OMW Grubu´nun sahip olduğu istasyon sayısı 5 bin 617 civarında olacak.
OMV 4 kıtada 17 ülkede faaliyet gösteriyor
PETROL, doğalgaz arama ve üretim sektörlerinde 4 kıtada, 17 ülkede faaliyet gösteren OMV, gaz işletmesi sektöründe ise depolama kapasitesinin yanı sıra 2 bin kilometre uzunluğunda boru hattına sahip. Kıta Avrupa´sının en büyük üç doğal gaz dağıtım ve depolama ağından birine sahip olan OMV, dünyanın en büyük poliolefin üreticilerinden biri olan Borealis A/S şirketinin de IPIC ile birlikte yüzde 100 hissesine sahip. Bayernoil rafineri ağında yüzde 45 hissesi bulunan OMV, aynı zamanda Romen petrol ve gaz şirketi Petrom´un da yüzde 51 ile en büyük hissedarı konumunda bulunuyor. 2006 yılında Petrol Ofisi´nin (PO) yüzde 34 ile ortağı olan OMV, şu anda Türkiye´nin en büyük akaryakıt ve dağıtım şirketi PO´nun yüzde 41.58 hissesine sahip.
1956´da kuruldu 1994´te Abu Dabili ortak geldi
BUGÜN Avrupa´nın önde gelen enerji gruplarından olan OMV, 1956 yılında Avusturya devleti tarafından kuruldu. OMV, ilk kez 1987´de yüzde 15´lik hisseyle halka açıldı. 1994´de Birleşik Arap Emirlikleri´nden Abu Dabi merkezli petrol ve yatırım şirketi IPIC, OMV´ye yüzde 19.6 hisseyle ortak oldu. OMV´nin ortakları, yüzde 31.5 Avusturya devletinin iştiraki OIAG ile Yüzde 19.6 IPIC. Şirketin yüzde 48.9´luk hissesi ise borsada işlem görüyor.
1941 yılında kuruldu 9 yıldır özel şirket
PETROL Ofisi, bir kamu iktisadi teşekkülü (KİT) olarak 1941 yılında kuruldu. 1983 yılında Anonim Şirket yapısına kavuşan Petrol Ofisi, Temmuz 2000´de özelleşti. Eylül 2005´te İş Bankası´nın mülkiyetindeki hisseleri de satın alan Doğan Holding, 2006 yılında OMV ile ortaklığa gitti. OMV Başkanı Wolfgang Ruttenstorfer, "Türkiye pazarına girmek, OMV´nin Avrupa´nın büyüyen kuşağındaki önde gelen konumunu daha da genişletme yönündeki 2010 stratejisine tamamen uygundur" açıklaması yapmıştı. O tarihten bu yana İMKB´den yapılan hisse alımları ile Doğan Holding´in PO´daki payı, yüzde 54.17´ye çıkarken, OMV Aktiengesellschaft´in payı da yüzde 41.58´e ulaştı.
Ceyhan´da rafineri yolu açılıyor
CEYHAN `da rafineri arazisinde önceliği elektrik santralı kurulmasına veren Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu´nun (EPDK) yönetmelik değişikliğinin yürütmesi durduruldu. Petrol Ofisi´nin Ceyhan´da rafineri başvurusu, Diler Elektrik´in üretim başvurusu ile çakıştığı için EPDK yeni bir düzenleme hazırlamıştı. `Kamu önceliği´ denilerek, elektriğe öncelik tanıyan bu karar, kamuoyunda "Petrol Ofisi´ne Ceyhan´da rafineri yolu kapandı" yorumlarına neden olmuştu. Konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu´na bir açıklama yapan Petrol Ofisi, şu bilgileri verdi: "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile `Aynı yer için lisans almak üzere başvuruda bulunulması ve bu başvuruların farklı piyasalarda faaliyet gösteren kişilerce yapılması durumunda, elektrik piyasasında faaliyette bulunmak üzere yapılan başvuruya öncelik verilir´ şeklinde getirilmiş bulunan hükmün iptali için, şirketimiz iştiraki Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi A.Ş. tarafından Danıştay 13. Dairesi nezdinde açılan davada, Danıştay 13. Dairesi söz konusu yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş olup, karar tarafımıza bugün (dün) tebliğ edilmiştir."
PO´nun 3140 istasyonu ve 1040 çalışanı bulunuyor
PETROL Ofisi, 3 bin 140 istasyon (2933´ü Petrol Ofisi, 207´si Erk Petrol´de), 10 akaryakıt terminali, 2 LPG terminali, 35 havalimanı ikmal ünitesi, 1 madeni yağ fabrikası ile faaliyet gösteriyor. PO´nun Haziran 2009 itibariyle 1040 çalışanı bulunuyor. Toplam 53 şirket faaliyet gösterdiği akaryakıt dağıtım sektöründe, lider olarak gösterilen Petrol Ofisi, sahip olduğu istasyon sayısı ile tüm istasyonlar orasında yüzde 25´lik bir paya sahip. (Sektörde haziran sonu itibariyle 12 bin 485 istasyon bulunuyor.) 2009 yılının ilk altı ayında tüm kategorilerde toplam 3.6 milyon ton satış hacmi gerçekleştirdi. 2009 yılının ilk yarısını motorinde yüzde 28, benzinde yüzde 23, oto-LPG´de yüzde 15, siyah ürünlerde yüzde 46 pazar payına sahip. Jet yakıtında da yüzde 73 civarındaki bir payla pazar lideri olarak gösteriliyor. Madeni yağlar pazarında da yüzde 19 pazar payı bulunuyor.