Doğan Holding CEO'su Göğüş'ten ekonomi eleştirisi
Doğan Holding CEO'su Çağlar Göğüş, döviz kuru politikasını eleştirerek, "Mevcut politikalarla bir yıl devam etmek imkansız. En büyük tehlike bu bence" dedi.
Göğüş, Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün'e değerlendirmelerde bulundu. Göğüş, “Türkiye pahalı bir ülke olmasına rağmen hâlâ cazip. Doğru politika izlenirse Türkiye’ye yatırım gelecektir. Şu anda da nabız yoklamalar yapılıyor, ne olup bittiği izleniyor” diye konuştu.
"Portföy yatırımlarında hızlı giriş bekliyorum"
Seçimlerden sonra verilecek ilk mesajların kritik önem taşıdığına dikkati çeken Göğüş, "Stratejik yatırımlar hemen o gün gelmiyor ama portföy yatırımlarında hızlı giriş bekliyorum. Yani holdingler ve bankalar yatırımda ilk hedef olacak. Bu, seçimden sonra verilecek ilk mesajlara da bağlı, kapalı olan swaplar açılacak mı? Bunlar yatırım için belirleyici olacak” değerlendirmesini yaptı.
Göğüş, 2023’ün ilk 4 ayının doların baskılandığı, TL enflasyonunun yüksek olduğu bir dönem olarak zor geçtiğini, enflasyon, faiz gibi göstergelerin kârlılığı doğrudan olumsuz etkilediğini kaydetti. Göğüş, “Böyle bir 12 ay daha giderse çok zorlanırız” dedi.
"Dolar 22 TL seviyesinde olmalı"
Piyasanın iş yapabilmesi için doların en az 22 seviyesinde olması gerektiğini kaydeden Göğüş, “Çünkü enflasyon devalüasyon farkı şu anda yüzde 15- 20 arasında. Oysa en az 2-3 puan farkla makul bir bantta hareket etmesi lazım. Şu anda bant iyice açıldı” ifadelerini kullandı.
"Mevcut politikalarla bir yıl devam etmek imkansız"
Dövizin sabit kalmasıyla ithalatın arttığını, bunun da cari açığı büyüttüğünü ifade eden Göğüş, “Böyle devam etmesi üretimin düşmesine, dolayısıyla işten çıkarmalara neden olur. Mevcut politikalarla bir yıl devam etmek imkansız. En büyük tehlike bu bence” diye konuştu.
Göğüş, dövizdeki artışın da kontrollü olması gerektiğini vurgulayarak tersi durumun enflasyonu tetiklediğini belirtti.
"Dünyada da ucuz para bitti"
Dünya ekonomisine bakıldığında uzun vadeli finansman sıkıntısı yaşandığını dile getiren Göğüş, "Fonlama, hem maliyet hem de bulabilmek anlamında gerçekten sıkıntılı. Dünyada da ucuz para bitti. Yatırımlar da ister istemez etkileniyor” dedi.
Özellikle son dönemde Amerika’da yaşanan banka iflaslarına atıfta bulunan Göğüş, “Bir takım öngörülemeyen sürprizler çıkabiliyor. Pıtrak gibi çıkabiliyor. O yüzden 2023 de 2024 de böyle geçer gibi. 2025’ten itibaren itibaren tekrar hızlanma olacaktır. Amerika, Avrupa üzerinden daha hızlı toparlayabilir” yorumunu yaptı. Dışarıda bunlar yaşanırken Türkiye’nin genç ve dinamik yapısının bir avantaj olduğunu vurgulayan Göğüş, “Türkiye’de faiz-kur dengesini sağladığınız zaman daha iyimser yaklaşabiliriz” diye konuştu.
Göğüş’e göre, bu bölgelere satış yapan Türkiye, ABD ve Avrupa’da yaşanan resesyondan etkilenecek ancak öyle derin bir resesyona girmeyecek.