30 Kas 2010 08:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:50

DOĞAN GRUBU'NUN ''SAM AMCA'' HAYRANLIĞI!

Doğan Grubu'nun iki yayın organı Radikal ve Milliyet'i bugün okuyan okurlar neredeyse aynı resme baktılar...

Dün açıklanan Wikileaks belgeleri Türk medyasının gündemini bir anda değiştirdi. Açıklanan 200 küsür belgenin içeriğinin önemli bir kısmı Türkiye ile ilgili. Bu durumda da tüm gazetelerin manşetleri Wikileaks belgelerine ayrıldı.

Günün en ilginç olaylarında biri ise Radikal ve Milliyet gazetelerinin manşetlerinde neredeyse aynı çizimin yer almasıydı.

Milliyet’in "Amerika Çıplak" manşetinin yanında Koray Nergis imzalı ve pantolonunu sıyırmış, iç çamaşırı ile duran bir Sam Amca (Uncle Sam) deseni vardı.

Radikal ise tüm birinci sayfasını Sam Amca’nın tamamen soyunmuş bedeniyle doldurmuştu. Bir eliyle "Seni İstiyorum" diyerek parmağını resme bakanlara doğrultan Sam Amca, diğer eliyle de edep yerlerini örtüyordu. Radikal’in çıplak Sam Amcası’nı ise gazetenin deneyimli çizeri Şevket Yalaz resimlemişti.

SAM AMCA KİMDİR?

Peki Doğan Grubunun iki gazetesine bakanların "bu manşetleri aynı kişiler mi atıyor?" sorusunu sorduran Uncle Sam, yani Sam Amca kimdir?

Online Ansiklopedi Wikipedia’ya göre "Genellikle uzun beyaz saçlı, fraklı, yelekli ve çizgili pantalonlu, uzun şapkalı bir karikatürle betimlenen" Sam Amca teriminin nereden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, New York eyaletinin Troy kentinde yaşamış Samuel Wilson adlı bir işadamıyla ilişkilendirilir.

Bu varsayıma göre Sam Amca lakabıyla anılan Wilson’ın 1812 Savaşı’nda askerlere gönderdiği et varillerinin üzerinde devlet malı olduğunu belirtmek amacıyla vurulan Birleşik Devletler’in İngilizce kısaltması US-United States damgası, iki adın özdeşleşmesine yol açmıştır. 1961’de bir Kongre kararıyla Wilson, bu ulusal simgenin isim babası olarak kabul edilmiştir.
1870’lerden sonra Sam Amca figürüne son şeklini veren ABD’li ilk çizerin Thomas Nast olduğu sanılır. James Montgomery Flagg’in I. Dünya Savaşı’na asker toplamak amacıyla hazırladığı, altında I Want You (İngilizce: Seni İstiyorum) yazılı Sam Amca afişleri II. Dünya Savaşı’nda da kullanıldı ve 20. yüzyılın en çok bilinen Sam Amca çizgilerinden biri oldu.