08 Kas 2007 11:00 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:51

"DOĞAN GRUBU D-SMART'I NEDEN SATIŞA ÇIKARDI?.... D-SMART NERDEN PARA KAZANACAK?..." YAVUZ SEMERCİ'DEN ÇARPICI BİR ANALİZ!....

Yavuz Semerci, Doğan Grubu'nun D Smart'ı satışa çıkarma nedenlerini kaleme aldı. İşte D Smart'ın satışa çıkarılmasıyla ilgili detaylar...

YAVUZ SEMERCİ / AKŞAM

D Smart satılıyor

Doğan Yayın Holding, kontrol hisseleri hariç D Smart'ı satışa çıkardığını açıkladı.

Bu köşede dile getirmiştim, dijital platform işletmek ciddi ve maliyetli bir iş. Ciddi ve milyonu geçen aboneye ulaşmadan kârlılıktan bahsetmek imkansız. Çünkü, insanların para vererek abone olmasını sağlayabilmeniz, sportif karşılaşmalar dahil kimsede olmayan içerikli programlar üretmenize bağlı.

Ve genelde dijital platform işletici sayısı 2 ve daha fazla olan ülke yok denecek kadar az. Pazar (bedel ödenerek izlenen yayıncılık) genelde bir şirket tarafından kapatılıyor. Örneğin var olanı devirmek için İngiltere'de futbol maçlarını satın alarak işe başlayan firma battı. Almanya'da benzer neticelenen başka bir teşebbüs vardı.

Türkiye bu işe ilk Cem Uzan soyundu. Beceremedi. Erol Aksoy denedi. Olmadı. Sonra Doğan ile Çukurova grubu ortak Digiturk'ü kurdu. İş yatırım aşamasına geldiğinde Doğan Grubu çekildi ve Çukurova yoluna devam etti.

Digiturk yıllarca zarar etti. Futbol maçlarının naklen yayını için akıllara zarar paralar ödemelerine rağmen sistem sağlam gelir kalemlerine kavuşamadı. Önce ABD'li Providence'yi ortak olarak aldılar. Şirkete taze para girdi. Ardından içeriği sinema kanalları, haber kanalları ile zenginleştirdiler. Şimdi 1.8 milyona ulaşan abonesiyle bir dev.

Geçen gün Digiturk'ten yapılan açıklamada, halka arzdan vazgeçildiği duyurulmuştu. Nedeni, hisse senedi yatırımcıları şirketi 1.5 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden satın almak istemiş. Digiturk'ün ortakları ise 2 milyar dolardan tek kuruş aşağıya inmeyeceklerini söyleyerek satıştan vazgeçmiş...

D Smart'a dönersek...

Nereden para kazanacaklarını ben henüz anlamadım. Dijital platforma pek benzemiyorlar. Kutu satıyorlar. Abonelerden para almıyorlar. Şu ana kadar 35-40 milyon dolar harcamışlar. Bu rakam her geçen gün büyüyecek. Örneğin (doğrulatamadım) Discovery Channel daha önce Digiturk'te yayınlanıyordu. D Smart kendi bünyesine almak için bu kanala tam 4 milyon dolar ödemiş. Digiturk'ün teklifi ise 1 milyon dolarda kalmış.

Bu paraların ne anlama geldiğini anlamak için şöyle bir hesap yapalım.

Sadece bu kanalın maliyetini çıkarabilmek için D Smart'ın yaklaşık 200 bin aboneden her ay 1.6 dolar bedel alması gerekiyor. (Bu şirketin kendi açıklamalarına göre 277 bin parasız abonesi var) Galatasaray ve Beşiktaş'ın hazırlık maçları ve Avrupa kupalarına katılması durumunda ön hazırlık maçlarının D Smart'ta yayınlanması için ödenen 15 milyon doların tüketiciye yansıtılmasının hesabını siz yapın. Ayrıca Fenerbahçe'nin benzer maçları için 20 milyon doların üzerinde bir teklifin masanın üzerinde olduğunu hatırlayın.

Yani dijital platform işi dipsiz bir kuyu benzeri para emiyor. Ne zamana kadar? Reklam geliri sağlayacak nitelikte abonelik sayısına ulaşana kadar. Digiturk gelirlerindeki reklamın payını yüzde 17'ye yeni çıktığını hesaplarsanız, D Smart'a neden paralı bir ortak arandığını anlayabilirsiniz? Ancak bu ortağın sadece D Smart ile sınırlı kalacağına inanmam. Çünkü pek akıllı bir yatırım olmaz. Dolayısıyla gelecek ortağın Doğan Grubu ile başka alanlarda da işbirliği hesabı olması gerekiyor. www.aksam.com.tr

http://www.hdadwcd.com/b.