DİZİ VE KLİPLERE VERİLEN CEZA MÜSTEHCENLİKTEN DEĞİL! RTÜK KENDİNİ SAVUNDU!
RTÜK, "dizi ve kliplere müstehcenlikten ceza verildi' haberlerine açıklama yaptı.
RTÜK ‘müstehcenlik’ cezasıyla ilgili açıklama yaptı. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada cezaların basında yer aldığı gibi ‘müstehcenlikten’ verilmediği zaman dilimi ve koruyucu sembol maddesine uyulmadığı için verildiği bildirildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, “Bir dizi ile çeşitli müzik kliplerindeki sahneler nedeniyle bazı televizyon kanalları için verdiği müeyyide kararlarının, olduğundan farklı bir şekilde basın ve yayın organlarına yansıtılması nedeniyle açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.” denildi.
Bir dizi ve çeşitli müzik kliplerindeki sahneler nedeniyle ceza verildiği hatırlatılan açıklamada, “Ancak haberlerde iddia edilenin aksine, Üst Kurul söz konusu müeyyide kararlarını, 6112 Sayılı Yasanın 8/1 maddesinin (n) bendindeki “Yayın hizmetleri müstehcen olamaz” hükmünün ihlali nedeniyle değil, 8/2 maddesinde yer alan “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz” hükmünün ihlali nedeniyle vermiştir. Dolayısıyla Üst Kurul, söz konusu sahnelerin müstehcenliğini ya da televizyonda yayınlanmasını değil, çocukların izleyebileceği, “korumalı saatler” de yayınlanmış olmasını ihlal konusu olarak değerlendirmiştir.” ifadelerine yer verildi.
RTÜK’ÜN YETKİLERİ
RTÜK’ün kurumuş ve görev alanlarıyla ilgili hatırlatma yapılarak, akıllı işaret sisteminin zorunlu hale getirildiği ayrıca Üst Kurul’un çocukların korunması için ulusal ve uluslararası mevzuatlara uygun düzenlemeler yapıldığı belirtilerek; “Bunlardan biri de bazı yayınların çocukların izleyebilecekleri saatlerde yayınlanmamasıdır.” denildi.
İSTEYEN KARARA İTİRAZ EDEBİLİR
RTÜK’ün yapımlara yayından önce müdahale edemeyeceğinin hatırlatıldığı açıklamada, kararların yargı denetimine açık olduğu ve yaptırım uygulanan kuruluşların yargıya başvurarak itiraz edebilecekleri ve kararın iptalini talep edebilecekleri bildirildi.