DİZİ SÜRELERİNDE GELİNEN NOKTA!
"Yerli dizi yersiz uzun" sloganıyla başlayan protestolar sonrasında gelinen son nokta..
DiZi SÜRELERiNDE GELiNEN NOKTA!
‘Yerli Dizi Yersiz Uzun’ sloganıyla yapılan ilk eylemden sonra işin rengi değişti. 2010’un son günlerinde AKM önünde yapılan eylem gibi 1-2 gösteri daha, bu iş tamamdır
Siyaset hayatımızdan aklımda kalan sloganlardan biridir. Çünkü sonuç alan bir slogandı bu. Turgut Özal’ın Başbakan olduğu yıllarda, ‘Kırat’ına binip, miting meydanlarına çıktığında Süleyman Demirel’i taraftarları şu sloganla karşılıyorlardı: “Silkele Demirel, düşecekler.”
Demirel de o gazla silkeleye silkeleye iktidarı devirip Başbakan olmuştu.
Dizi sürelerinin uzunluğu konusunda gelinen nokta budur.
Defalarca yazdım. e-posta zinciriyle eylem olmaz, sokağa çıkmadan sonuç alınmaz diye. ‘Yerli Dizi Yersiz Uzun’ sloganıyla yapılan ilk eylemden sonra işin rengi değişti.
2010’un son günlerinde AKM önünde yapılan eylem gibi 1-2 gösteri daha, bu iş tamamdır.
Baksanıza RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun bile dizilerin sürelerinin azaltılması gerektiğini söyledi. Dursun, bu amaçla bir çalışma yaptıklarını, rapor ellerine geldikten sonra alacakları kararı açıklayacaklarını duyurdu.
Sürelerin inmesi, oyunculara bağlı
Dursun, aynı açıklamasında sorunun kökenine parmak basmayı da ihmal etmedi.
Dursun, neler mi söyledi?
İşte söyledikleri:
“Bölümü 45-50 dakika tuttuğunuzda, bölüm başına bir oyuncu 30 bin TL alıyorsa, dizi 90 dakika olunca yine aynı parayı alıyor ve maliyet düşüyor. Dolayısıyla iki bölüm için 30 bin TL almış oluyor. Dizi sektöründe çalışanların çoğu sekiz saatin üzerinde görev yapıyor. Bunlar genelde sesçi, ışıkçı gibi set çalışanları. Aldıkları ücretler de oyuncular kadar tatminkâr değil.
Dizi sürelerinin normale çekilmesi için ücretlerin de makul seviyeye inmesi gerek.” İşte zurnanın ‘zırt’ dediği yer burası. Türkiye’de çekilen arkası yarın dizilerinin televizyonlara ortalama maliyetleri ne kadar biliyor musunuz? 20 bin TL.
Arkası Yarın’lar dizi değil mi?
Yapımcıların prime-time dizileri için televizyonlara bölüm başına kestikleri fatura 250 bin TL’den başlıyor, bir milyon TL’ye kadar çıkıyor.
Peki ‘arkası yarın’larla, ‘prime-time dizileri’ arasındaki bu korkunç maliyet farkının sebebi ne?
Prodüksiyon farkı ve oyuncu ücretleri. ‘Arkası yarın’larda oynayanlar maaş alıyor, ‘prime-time dizileri’nin başrol oyuncularının bölüm başına aldıkları ücret 20-70 bin TL arasında değişiyor. Dizi sürelerinin 45 dakikaya inmesi için en başta başrol oyuncuları özveride bulunacak. Oyuncular, aldıkları paraları makul bir seviyeye indirecek. Şimdiye kadar, ‘Yerli Dizi Yersiz Uzun’ kampanyasını sözde destekleyen yapımcılar, eyleme geçip, kârlarından feragat edecek.
Reklam süreleriyle oynamayın
Peki bunlar mümkün mü?
Zor, ama imkansız değil.
‘Yolun sonu’ göründü çünkü.
Yine RTÜK Başkanı’nın yaptığı açıklamadan anlıyoruz ki, yaptıkları görüşmede televizyon yöneticilerinin şöyle bir talebi olmuş:
“Reklam sürelerini uzatırsanız, dizi sürelerini kısaltabiliriz.”
Aman ha, bubi tuzağı gibi bir şey bu! Kanunu değiştirip, televizyonlara böyle bir hak tanımak, yağmurdan kaçarken, doluya tutulmak olur.
Bu haliyle fenalık geliyor izleyiciye ‘advertorial’, ‘tanıtıcı reklam’, ‘sanal reklam’, ‘altyazı’ ve ‘reklam’ başlığı altında yayınlanan reklamlardan. Yeni yasadaki, “Bir saatin yüzde 20’si reklama ayrılır, yayıncı bunu o zaman diliminde istediği zaman kullanır” maddesi reklam için yeterlidir.
Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET