DİYANET MEDYAYA DA EL ATTI!... İSLAMA GÖRE MEDYA NASIL OLMALI?...
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu yazdığı makalede, bir medya etiğine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi:
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu yazdığı makalede, bir medya etiğine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi: İslam dini ´doğru bilgi´ ve ´doğru haber´ konuları üzerinde hassasiyetle durur.
ANKARA - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İslam dininin ana kaynaklarının, topluma fayda yerine zarar getiren, yanlış ve yanıltıcı bilgi içeren, kişi haklarını ihlal eden haberler karşısında herkesi ihtiyatlı ve sağduyulu olmaya çağırdığını, doğru bilgi ve haberin peşine düşmeyi emrettiğini belirtti.
Bardakoğlu, Diyanet dergisinin ağustos sayısındaki "Doğru Bilgi ve Toplumsal Kaynaşma Bağlamında Medya ve Din" şu görüşleri savundu:
AHLAKİ SORUMLULUK: İletişim teknolojisindeki gelişimin göz alıcı cazibesi, çoğu zaman bu gücün, aynı zamanda ahlaki bir sorumluluk da gerektirdiğini görmemizi engellemektedir.
ÖZEL HAYATA SAYGI: İnsanların sağlıklı ve doyurucu bir şekilde bilgilendirilmesi kadar, toplumsal hafızadaki değerlerin korunması ve ahlaki gelişimin desteklenmesi de önemlidir. Mahremiyete ve özel dünyalara saygıda yapılacak en ufak bir kusur, kurum ve kuruluşları haksız yere yıpratan asılsız haberler telafisi imkansız sonuçlar doğuruyor.
İSLAM´A GÖRE MEDYA: İslam dininin ana kaynakları, ´doğru bilgi´ve ´doğru haber´konuları üzerinde hassasiyetle durmakta, topluma fayda yerine zarar getiren, yanlış ve yanıltıcı bilgi içeren, kişi haklarını ihlal eden haberler karşısında herkesi ihtiyatlı ve sağduyulu olmaya çağırmakta, doğru bilgi ve haberin peşine düşmeyi emretmektedir.
DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR: İletişimin imkanlarının adeta sınır tanımadığı günümüzde, eskiye nazaran bir ´medya etiği´ne daha fazla ihtiyaç duymaktayız. İslam´ın evrensel mesajının, bireylere yüklediği insani ve dini sorumluluk bu etiğin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
EĞİTİM PROGRAMLARI: Kitle iletişim araçları, yalnızlaşan insanların ortak bir kültür ve zengin bir bilgi temelinde birleşmeleri ve birbirlerini daha iyi anlayan toplumlar haline gelebilmelerine katkıda bulunabilir.
Bu süreçte, medyanın doğru ve güvenilir bilgilerle halkın ahlaki ve dini eğitimine yönelik programlara yer vermesinin de önemi kaçınılmazdır.