'Dindar seçmen' anketinde dikkat çeken sonuçlar! AK Parti desteğini yitiriyor mu? - Sayfa 12

NEREDEYSE MUHALEFET SEÇMENİ!

Yolsuzluk, israf, kayırmacılık gibi başlıklarda eleştirilerin tonu neredeyse muhalefet seçmenine yakın.

1218
'Dindar seçmen' anketinde dikkat çeken sonuçlar! AK Parti desteğini yitiriyor mu? - Sayfa 13

ŞİKAYETLERİ NE?

AK Parti’nin “ülkeyi geliştirdiği”, “özgürleştirdiği”, “terörle mücadele, savunma sanayi ve dış politikada güçlendirdiği” düşünülüyor. Ancak son dönemde “AK Partinin yozlaştığı”, “kadroların gönülden değil çıkar uğruna partide yer aldığı” şikayetleri çok yaygın.

1318
'Dindar seçmen' anketinde dikkat çeken sonuçlar! AK Parti desteğini yitiriyor mu? - Sayfa 14

'DEĞİŞİM' ENDİŞESİ

Dindar seçmenlerin önemlice bir kısmında AK Parti ile kurulan gönül bağı yerini, seçeneksizlik ve kerhen oy tercihine bırakmış. AK Parti seçmenleri arasında rahatsız ve tereddütlü seçmen gruplarının ağırlığı artmış. Rahatsızlık/memnuniyetsizlik yükselirken, iktidarın değişme ihtimali umut yerine endişe ve korku yaratıyor. Muhalefetin dini özgürlükler, sosyal politikalar ve yönetim kapasitesi konusunda iktidardan daha kötü olacağına dair kaygılar hâkim.

1418
'Dindar seçmen' anketinde dikkat çeken sonuçlar! AK Parti desteğini yitiriyor mu? - Sayfa 15

DİNDAR SEÇMENİN KAYGILARI

 Dindar seçmenler başta başörtüsü olmak üzere kazanımların kaybedileceği endişesi yaşıyor. Özellikle kadınlarda bu endişe çok yüksek. "Rövanşizmin işaretlerini şimdiden gördüklerini", "muhalefetin güçlü hissettiği anlarda kendilerine karşı saldırganlaştığını" ifade ediyorlar. Dindar kadınların kaygılarının yoğunlaştığı diğer bir başlık ise sosyal destekler. Muhalefetin, destekleri geçmişten beri küçümsediği ve hafife aldığı duygusu, bu seçmenlerde, yardımların gereksiz bulunarak veya kimliklerden ötürü kesileceği endişesini büyütüyor. Rahatsızlıklara rağmen AK Parti'ye desteğin devam etmesinin bir diğer nedeni de muhalefetin yönetim kapasitesine güvensizlik. Muhalefetin hizmet ve büyüme anlayışından uzaklaşacağı ve zaten kötü durumda olan başlıkları daha da geriye götüreceği endişesi yaygın.

1518