Dezenformasyonla Mücadele Merkezi rakamları ortaya çıktı
Yaşadığımız çağda artık her türlü bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı. Ancak doğru ve şeffaf bilgiye erişmek ise hayati bir önem kazandı. İletişim Başkanlığı özellikle seçim sürecindeki çalışmalarıyla bunun önemini bir kez daha ortaya koydu. Bugüne kadar bine yakın ‘yalan’ haber çürütüldü. İşte Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin yaptığı o çalışmalar ve yalan çıkan haberler.
Sosyal medya ağları, televizyonlar, gazeteler ve ulusal-uluslararası basında her gün binlerce haber içeriği üretiliyor. Üretilen içeriklerle beraber, söz konusu içeriklerden hangilerinin ne kadar doğru ve şeffaf olduğu öne çıkıyor.
Bu noktada Prof. Dr. Fahrettin Altun’un başkanlık ettiği Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 6 ay önce devreye soktuğu ‘Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’ aracılığıyla toplumun doğru bilgiye hızla ulaşmasını hedeflendi.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bugüne kadar bine yakın yalan haberi çürüterek; 72 kapsamlı Dezenformasyon Bülteni yayımladı.
SEÇİM SÜRECİNDE YOĞUN ÇABA
Yoğun geçen seçim süreci içerisinde, ‘Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’ yalan haber ve algı operasyonlarının önüne geçmek adına yoğun bir çaba gösterdi.
Sağlıktan, ekonomiye, siyasetten bilim ve teknolojiye kadar her konudaki şüpheli bilgiyi araştıran Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, iddiaları devletin ve tüm kurumları, akademik camia ve konunun uzmanları ile değerlendirdi.
KURULAN SİSTEMLE BİRÇOK YALAN İHBARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ
İletişim Başkanlığı’nca ek olarak e-Devlet ve mobil uygulama ile vatandaşların yalan ihbarı bildirecekleri bildirim sistemi kuruldu.
Bu sistem ile birlikte birçok yalan haber ihbarının da önüne geçildi. Bu kapsamla şubat ayından bu yana 10 bin 500 yalan ihbarı yapılırken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik çirkin saldırılara vakit kaybetmeden cevap veren yoğun bir kamu diplomasisi faaliyeti de yürütüldü.
Ek olarak bununla birlikte, başkanlık sözde Ermeni soykırımı yalanı ve terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik yürüttüğü faaliyetlere karşı Türkiye’nin tezlerini küresel ve ulusal kamuoyuna iletecek faaliyetler gerçekleştirdi.
Medya alanında birçok ülke ile yürütülen uluslararası anlaşma süreçleriyle Türkiye’nin kurduğu iş birlikleri güçlendirildi.
DEVLET-MİLLET İLETİŞİM KÖPRÜSÜ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Devlet-Millet iletişim köprüsünü güçlendirmeye de devam etti.
6 MİLYON 180 BİN BAŞVURU YAPILDI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne geçtiğimiz yıl 6 milyon 180 bin başvuru yapıldı. Deprem döneminde CİMER’e deprem acil hattı kurulurken; vatandaşlardan gelen 1,5 milyona yakın başvuru ivedi bir şekilde cevaplandırılarak başvuru sahiplerinin mağduriyetleri de giderildi.