19 Kas 2016 16:03 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:36

Develer havutlama töreniyle meydanlara çıktı

- 1. Uluslararası Selçuk-Efes Devecilik Kültürü ve Güreşleri Sempozyumu kapsamında deve güreşlerinin sezonunun açılması anlamına gelen havutlama töreni gerçekleştirildi- Selçuk Belediye Başkanı Bakıcı: - "Bu sempozyumda devenin ve devecilik kültürünün ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Deve...

İZMİR (AA) - İzmir'in Selçuk ilçesinde "tülü" olarak adlandırılan güreşçi erkek develere, meydana çıkmaya hazır olduklarının göstergesi olan el işçiliği havut giydirilip dua edildi.

Dokuz Eylül ve Ege üniversiteleri, Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Kültürü Derneği, Selçuk Kaymakamlığı ve Selçuk Ticaret Odası'nın katkılarıyla düzenlenen 1. Uluslararası Selçuk-Efes Devecilik Kültürü ve Güreşleri Sempozyumu kapsamında, deve güreşlerinin sezonunun açılması anlamına gelen "havutlama" töreni gerçekleştirildi. Törende tülüler, güreş kıyafetlerini giyerek arenaya çıkmaya hazır oldukları mesajını verdi.

Selçuk kent meydanında düzenlenen törende konuşan Kaymakam Ayhan Boyacı, sempozyumun çok faydalı geçtiğini belirterek, develerin insanlarla yaşamının yıllar öncesine dayandığını belirtti.

Develerin güreşmelerinin hayvan hakları açısından da bir problem olmadığını, güreşler sırasında yaralanma ve ölümlerin gerçekleşmediğini anlatan Kaymakam Boyacı, "Deve güreşlerinin uluslararası bir platformda bilimsel bir sempozyumla desteklenmesi sınırlarımızın ötesinde de bunların bildirilmesi ve bütün dünyaya tanıtılması çok önemliydi, biz bunu gerçekleştirdik." dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya ise İzmir'de Yörük, Türkmen araştırma merkezinin bulunmamasının sürekli bir uhde olarak kaldığını ifade ederek, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde böyle bir merkezin kurulması için çalışmalara başlandığını aktardı.

Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı da 3 gün süren sempozyumu havutlama hayrı şöleniyle taçlandırmak istediklerini anlatarak, "Uluslararası platformda üne sahip olan devecilik kültürünün deve güreşleriyle bütünleştirilerek gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Bu sempozyumda devenin ve devecilik kültürünün ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Deve kültürünü yetiştiriciler belki biliyordu ama bunu bir sempozyumda bir makaleye, bir tebliğe, bir kitap haline dönüştürülmesi önemlidir, işte biz bunu gerçekleştiriyoruz." dedi.

Sempozyuma gösterilen ilgiden mutlu olduklarına değinen Bakıcı, yabancıların da aralarında bulunduğu akademisyenlerin 40'a yakın tebliğinin sunulduğunu söyledi.

Yapılan "havrat hayrı" duasının ardından katılımcılara keşkek dağıtıldı, halk oyunları ekibi gösteri sundu.

Program sonunda temsili olarak 2 deve güreştirildi, alanda bulunan bazı develerin ise rakiplerini karşısında görünce ağızlarından köpük çıkardığı görüldü.

Etkinliğe gelen vatandaşlar ise develerle bol bol fotoğraf çektirdi.