Depreme önlem yok ama anıt var!
Deprem fay hatlarında bulunan tamı tamına 31 belediyemiz var ve gözle görülür depreme önlem almış tek bir belediyemize rastlayamadık
Fay hattında yer alan ve deprem felaketi yaşayan 11 ilimizi masaya yatırmamızın ardından Kuzey Marmara Fay Hattı ile Batı Anadolu Fay Hattında bulunan şehirleri ve belediyelerin hazırlıklarını inceledik. İnanın hiç zorlanmadık. Deprem fay hatlarında bulunan tamı tamına 31 belediyemiz var ve gözle görülür depreme önlem almış tek bir belediyemize rastlayamadık. Örneğin, 1999 yılı Kasım ayında büyük bir deprem afetiyle yüzleşen Bolu Belediyesi'nin aradan geçen 24 yılın ardından ne gibi hazırlıklar yaptığını merak ettik. Bolu Belediyesi'nin EKAP’a bildirdiği son 14 yılda depremle ilgili ne teknik (Termal kamera, akustik dinleme cihazı) ne de donanımsal hiçbir ihalesine rastlayamadık. Haliyle, Bolu Belediyesi deprem konteyneri, konteyner WC. gibi hazırlıklar da yapmamış. Yani belediyenin vizyonuna göre Bolu fay hattında değilmiş gibi davranıyordu. Bolu belediyesi bir şeyi ihmal etmemiş: Deprem Anıtı!
İçinde deprem geçen iki ihaleye çıktığını gördük. Bu ihalelerin başlığı: Deprem Anıtı Yapımı ile Deprem Müzesi ve çevre düzenlemesi…Belediye Başkanı Tanju Özcan, 4 dönem CHP milletvekilliğinin ardından Bolu Belediye Başkanlığına seçildi. Özcan’ın, geride bıraktığı 4 yılda belediye olarak deprem konusunda hiçbir ön hazırlığının olmadığı, anıt ve müze yapmakla yetindiğini belirledik. Özcan, deprem felaketini unutmamak için sadece ve sadece deprem anıtı yapmayı akıl ediyordu.
Belediyeleri Unutun Önleminizi Alın
Yüksek deprem riski altındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de dişe dokunur bir hazırlık yapmadığı görülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi son 14 yılda bir adet Deprem Ekipmanları ihalesi gerçekleştirmiş. İhale idari şartnamesini incelediğimizde hayati öneme sahip termal kamera, akustik dinleme cihazı gibi deprem sonrası kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek ekipmanların yer almadığını belirledik. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi de Bolu Belediyesi gibi Deprem Anıtı yapmayı ihmal etmemiş. Deprem sonrasında yaşanacak barınma kargaşasına İzmir Belediyesinin bir önlemi var mıydı? Hayır yoktu! Son yaşanan deprem felaketinde eksiklikleri hala giderilemeyen barınma ve temizlik ihtiyacına yönelik bir ihaleye çıkılmış mıydı? Hayır! Konteyner WC, banyo alımına da rastlayamadık. (Unutmadan belirtelim: Belediyenin malzeme alımı kalemine baktığımızda sadece bir mahalleye müdahale edecek düzeyde olduğunu hatırlatırım) İzmir Büyükşehir Belediyesinin aklına gelmeyen bu ihtiyaçlar İzmir Bayraklı İlçe Belediyesince hayata geçiriliyordu. Bayraklı Belediyesi depreme yönelik iki ihale düzenleyerek 6 malzemeli deprem konteyneri ile 4 adet konteyner WC. alımı yapıyordu. Peki 1999 depreminde büyük kayıplar yaşayan diğer belediyelerimiz ne tür hazırlıklar yapmıştı? Hiiiç umutlanmayın, hiç! Bu depremde büyük kayıplar yaşayan: Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova ve Kocaeli belediyelerinde dikkat çeken deprem hazırlığına yönelik bir ihaleye rastlamadık! Son olarak deprem faciası yaşayana 11 ilin belediyesiyle 1999 deprem faciasını yaşayan belediyelerde aynı aymazlık yaşanıyordu…
İstanbul Hazır mı?
Tabii ki değil! 1999 Gölcük Depreminde başta Avcılar olmak üzere çok sayıda yıkımın yaşandığı İstanbul’da gerek İBB’nin gerek ilçe belediyelerinin kayda değer hazırlıklarının olmadığı görülmekte. Özellikle burada Avcılar’a dikkat çekmek istiyorum. Depremde en büyük yıkımın ve can kaybının yaşandığı Avcılar’da belediye ne gibi hazırlıklar yapıyordu? Hazindir ki hiç! Evet, evet, hiç! Yaşadığı depremin üzerinden 24 yıl geçmiş olmasına rağmen Avcılar Belediyesi hala ve hala depremde hasar gören evlerin tespiti ve kentsel dönüşüm araştırması yapmak için ihale düzenliyordu. Düşünün tam 24 yıl geçmiş ve belediye hala riskli bina ve kentsel dönüşüm kafasını yaşıyor. İstanbul Büyükşehir belediyesinin de aynı kafada olduğu görülüyor. İBB'nin, deprem hazırlık olarak 1999-2004 tarihlerinde eski İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna döneminde itfaiye teşkilatını son sistem deprem müdahale araçlarıyla donattığı biliniyordu. Yine aynı dönemde dünyanın ilk Deprem Master Planı hazırlandı ve tüm Türkiye ile paylaşıldığı da bilinmekte. İBB 2014 yılında 40 adet termal kamera aldığını EKAP’a bildirmiş. İBB’nin 2010-2019 döneminde başkaca bir depreme hazırlık ihalesine rastlanmadı. CHP’li Ekrem İmamoğlu döneminde geri bırakılan 4 yılda ne gibi hazırlık yapıldı? İBB, aradan geçen 4 yılda belediye mülklerini depreme hazırlık ihalelerinden başka sadece ve sadece 29 adet termal kamera alımı yapıyordu. Sorumuz şu: 24 yıl geride kaldı ve İBB hala binalarını mı güçlendiriyor? Yaklaşık 100 bin binanın ağır hasar göreceği tahmin edilen İstanbul’da İBB ne çadır, ne WC konteyner, ne de deprem konteyneri ihalesine çıkma gereği duymamıştı. Ağır iş makinesi, jeneratör gibi hayati kalemler mevzusuna hiç girmiyoruz. Yalnız İstanbul değil, hiçbir ilimiz ve ilçemizin depreme hazır olmak gibi bir kaygısının olmadığını belgeleriyle ortaya koyduk. Özetle; depremde harap olan 11 ilimizde de ortaya çıktığı gibi devlet ve belediyeleri unutun! Mutlaka ve mutlaka önleminizi kendiniz alın!