Deprem bölgelerinde oturanlar dikkat: Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin! - Sayfa 4

“Depremler yer altı suyunda iki önemli değişim yapabilir. Yer altı suyu seviyesinde ve kimyasında değişimler yaşanabilir” diyen Şimşek, şöyle devam etti:

416
Deprem bölgelerinde oturanlar dikkat: Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin! - Sayfa 5

Halk sağlığını doğrudan ilgilendirdiği için ilk olarak kimyasal boyutunu değerlendirelim. Fay hatlarının derin jeotermal suların veya organik bileşikli serimanlar varsa eski göl yatakları olabilir, kömür alanları olabilir buralardan metan gazı, karbondioksit ve sülfür gazları yer altı suyuna karışabiliyor.

516
Deprem bölgelerinde oturanlar dikkat: Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin! - Sayfa 6

Bunun örneklerini gördük. 2022 yılındaki Düzce depreminde bazı kuyularda metan gazı girişleri oldu. Hatta halk çakmağı çakınca suyun yandığını gördük. Böyle durumlar bölgede yaşanabilir.

616
Deprem bölgelerinde oturanlar dikkat: Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin! - Sayfa 7

Fay hatları boyunca jeotermal sularında yer altı suyuna karışabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Böyle durumda suyun sıcaklığında artış olacaktır. Bu tür sıcaklığında artış olan sular tüketilmemeli. Çünkü jeotermal sular yüksek oranda metal konsantrasyonu içerebilir. Bu tür sudaki değişimler olan bölgelerde tüketmeden yetkililere bildirilmelidir.

716