10 Ağu 2016 13:25 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:32

Denizlerden 200 bin poşet çöp toplandı

- TURMEPA Genel Müdürü Özkural:- "Sadece son 5 yılda 4 ayrı körfezde 20 bini aşkın tekneden, 18 milyon litreyi aşkın atık su, 36 bin litreyi aşkın sintine ve 200 bine yakın jumbo boy çöp torbası katı atık toplandı"- Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Güzeliş:- "Darbeden sonra bir hafta bir...

İSTANBUL (AA) - DenizTemiz Derneği (TURMEPA) Genel Müdürü Akşit Özkural, denizlerde artan kirliliğe işaret ederek, "Sadece son 5 yılda 4 ayrı körfezde 20 bini aşkın tekneden, 18 milyon litreyi aşkın atık su, 36 bin litreyi aşkın sintine ve 200 bine yakın jumbo boy çöp torbası katı atık toplandı." dedi.

Pırlanta markası Zen Pırlanta, DenizTemiz Derneği'nin (TURMEPA) "Mavi Kıyılar" projesi kapsamında, Marmaris Hisarönü Körfezi’nde hizmet veren DenizTemiz 3 adlı atık toplama teknesinin sponsorluğunu üstlendi. Sponsorluk, Maçka'da düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

Basın toplantısında değerlendirmeler yapan Özkural, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ve Deniz Ticaret Odası (DTO) öncülüğünde kurulan TURMEPA’nın bine yakın üyesi ve deniz gönüllüleriyle Türkiye’nin denizlerini temizlediğini kaydetti.

TURMEPA'nın atık toplama tekneleriyle, bugüne kadar 32 milyon litre siyah suyun ve 500 bin jumbo boy çöp torbası katı atığın denizlere karışması önlediğini aktaran Özkural, "Sadece son 5 yılda 4 ayrı körfezde 20 bini aşkın tekneden, 18 milyon litreyi aşkın atık su, 36 bin litreyi aşkın sintine ve 200 bine yakın jumbo boy çöp torbası katı atık toplandı. Zen Pırlanta’nın bizlere verdiği güçle, Hisarönü’nde denizin temiz kalması ve bölgeyi ziyaret eden tekne sahiplerinde farkındalığı daha da artırmak için çalışmalarımıza hızla başladık. Umarız ki bu iş birliği diğer kurumlara da örnek olur.” bilgilerini verdi.

TURMEPA'nın ve Deniz Temiz 3 teknesinin faaliyetleri hakkında bilgiler veren TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ise teknenin son 3 yılda 1,5 milyon litre atık suyun denize karışmasını önleyerek 12 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağladığını aktardı.

Teknenin Hisarönü Körfezi’nde aralarında Bencik Koyu, Selimiye Koyu, Kameriye Adası, Dirsek Bükü, İnbükü’nün bulunduğu 9 koyda yat ve turistik teknelerden sıvı atık topladığını aktaran Kaptanoğlu, "Denizlerimizi hızla kirlettiğimiz konusunda bilinci, farkındalığı arttırmak için insanlarımızı denizle buluşturmak zorundayız. Şunu hiçbir zaman unutmayalım aldığımız iki nefesten birini denizler üretiyor." ifadelerini kullandı.



- "İşlerin daha iyi olacağına inanıyoruz"



Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş de TURMEPA’nın çalışmalarına dokuz yıldır destek verdiklerini belirterek, "TURMEPA ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde, içinde bulunduğumuz yaz sezonunda, ziyaretçi teknelerin Marmaris Hisarönü Körfezi’nde denizlerimize bıraktıkları sıvı atıkları toplamak amacıyla çalışan Deniz Temiz 3’e sponsor olduk. Böylece denizlerimizin daha temiz kalmasına bir nebze de olsa faydamız olacak ve bundan büyük gurur duyacağız." ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Güzeliş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da kalkıştığı darbe nedeniyle Türkiye'nin önemli bir badire atlattığını belirerek, Türkiye ekonomisinin yükselişine engel olunamayacağını söyledi.

Mücevherat sektöründe satışların yolunda gittiğini kaydeden Güzeliş, "Darbeden sonra bir hafta bir sessizlik oldu. Onun ardından işler normale döndü. Şu an geçen senenin satış rakamlarına ulaştık. Basından takip ettiğimize göre yeni düzenlemeler de (kredi kartı taksit düzenlemesi) olacakmış. İşlerin daha iyi olacağına inanıyoruz. Evlenmek isteyenler yine evlenecek." ifadelerini kullandı.

Emil Güzeliş'in eşi ve Zen Pırlanta ve TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi Şükran Güzeliş de anlaşmaya ilişkin konuşmasında TURMEPA’da gönüllü olarak çalışmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.