12 Eyl 2015 16:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:52

Davutoğlu yeniden AK Parti Genel Başkanı! Kaç oy aldı?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkanlığı'na tekrar getirildi.

Davutoğlu, 5'inci Olağan Büyük Kongresi'nde geçerli oyların tamamı olan bin 353 oyun tamamını alarak genel başkanlığa yeniden seçildi. Birleştirme tutanağında kongreye katılan delege sayısı; bin 445 kişi, oy kullanan delege sayısı bin 360 kişi oldu. Geçerli oy sayası bin 353 olarak açıklanırken geçersiz oy sayısı ise 7 olarak bildirildi.

AK Parti'nin Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda büyük değişim

AK Parti 5'inci Olağan Kongresi'nde, parti yönetiminin en etkili organı Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nda (MKYK) aralarında halen Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel Sekreterlik görevini de yürütmekte olan 31 isim liste dışı kalırken, yeni MKYK'ya 31 yeni isim girdi. Büyük değişimin görüldüğü yeni listede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı İstanbul Milletvekili Berat Albayrak, yine Erdoğan'ın danışmanı ve kongre öncesi Davutoğlu'na karşı kendi listesini oluşturacağı iddia edilen Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım, Merve Kavakçı'nın kız kardeşi olan İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, Burhan Kuzu ve İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala dikkati çekti. MKYK'daki yeni isimler arasında yer alan isimler şöyle:

Binali Yıldırım: Eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Erdoğan'ın yakın kurmayları arasında ve son yerel seçimlerde İzmir'den Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu, ancak seçilemedi. Yıldırım, daha sonra Erdoğan'ın danışmanı oldu. 3 dönem kuralına takılan Yıldırım, 7 Haziran'da seçimlerine giremedi. Yıldırım'ın ismi, son kongre öncesinde ise AK Parti'nin "muhtemel genel başkan adayı" olarak kulislere yansıdı.

Berat Albayrak: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra ile evli. Siyasete girmeden önce Çalık Holding'de Genel Müdürlük görevinde bulunan Albayrak, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in çıktığı MKYK'ya girdi. Albayrak son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dünya Bankası Başkanı'yla Huber Köşkü'ndeki görüşmesinde heyette yer almıştı.

Efkan Ala: Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde sağ kolu olarak bilinen Efkan Ala, Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüttüğü sırada 17-25 Aralık operasyonlarının ardından yapılan kabine değişikliğinde, hükümete "dışarıdan bakan" olarak girdi ve İçişleri Bakanlığı görevini üstlendi. Ala, 7 Haziran seçimleri öncesinde de Anayasa gereği bakanlık koltuğunu bıraktı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olarak tanınıyor.

Ali Aydınlıoğlu: AK Parti'nin ilk döneminde 2002 seçimlerinde Balıkesir Milletvekili olarak görev yaptı.

Alev Dedegil: Geçen dönemlerde AK Parti milletvekili olarak görev yaptı ve kadın hakları konusundaki çalışmaları ile dikkat çekiyor. Vekilliği döneminde en çok dikkat çeken çıkışı, çocuk tacizine karşı önerdiği "kimyasal hadım etme" yasa önerisi olmuştu.

Ayhan Sefer Üstün: İki dönem Sakarya Milletvekili olarak görev yaptı. Üstün, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un yargılanması konusunda "Nerede yargılandığı fark etmez. Sonuç değişmez" sözleriyle tartışma yaratmıştı.

Ayşenur Bahçekapılı: İki dönem İstanbul Milletvekilliği yapan Bahçekapılı, 7 Haziran seçimlerinden önce AK Parti TBMM Başkan Vekilliğini üstlendi. Hukukçu olan Bahçekapılı, AK Parti'de Grup Başkanvekili görevinde de bulunmuştu.

Aziz Babuşcu: AK Parti'nin uzun süre İstanbul İl Başkanlığı yapan Aziz Babuşcu, 7 Haziran seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçilmişti.

Burhan Kuzu: Üç dönem AK Parti milletvekilliği ve TBMM'deki Anayasa Komisyonu Başkanlığını da yürütmüştü. Kuzu, "Başkanlık sisteminin" teorisyeni ve yılmaz savunucusu olarak kamuoyunda tanınıyor. AK Parti iktidarlarında hiç bakanlık yapmayan, 3 dönem kuralına takıldığı için son seçimlere de giremeyen Kuzu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda danışman olarak göreve başlamıştı.

Cemil Çiçek: Önce ANAP iktidarlarında, ardından da AK Parti hükümetlerinde bakanlık görevlerinde bulundu. Çiçek, üç dönem kuralına takılıp Parlamento dışı kaldığı için 7 haziran seçimleri öncesinde TBMM Başkanlığı görevini yürütüyordu. TBMM'nin en kıdemli üyeleri arasında yer alan Çiçek, AK Parti iktidarlarında Adalet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde de bulunmuş, AK Parti'nin Meclis'ten çıkarttığı pek çok yasanın mimarı olarak öne çıkmıştı.

Faruk Çelik: Refah Partisi ve Fazilet Partisi dönemlerinden beri siyaset yapıyor. Çalışma Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı görevlerinde bulundu. Ülkücü kesime yakın isim olarak tanınan Çelik, MHP'yle yapılan koalisyon görüşmelerinde de AK Parti heyetinde yer almıştı. Çelik, devlet bakanlığı görevindeyken Alevi açılımı çerçevesinde önde gelen Alevi örgütlerinin liderleri ile çeşitli kurultaylar toplamıştı. Çalışma Bakanlığı döneminde de sendikalarla olan tüm görüşmelerde yaptığı çıkışlarla dikkat çekmişti. Sendika yasası da Faruk Çelik'in döneminde değişmişti.

Fatih Şahin: AK Parti'nin eski Gençlik Kolları Başkanı olan Şahin, geçen dönem de Ankara Milletvekili olarak TBMM'de görev almıştı.

İşte listede yer alan isimler:
ASIL ÜYEYER:
ABDÜLHAMİT GÜL
ALİ AYDINLIOĞLU
ALEV DEDEGİL
ASUMAN ERDOĞAN
AYHAN SEFER ÜSTÜN
AYŞENUR BAHÇEKAPILI
AZİZ BABUŞÇU
BEKİR BOZDAĞ
BERAT ALBAYRAK
BİNALİ YILIDIRIM
BÜLENT GEDİKLİ
BURHAN KUZU
CEMİL ÇİÇEK
ÇİGDEM KARAASLAN
EDİBE SÖZEN
EFKAN ALA
FARUK ÇELİK
FATİH ŞAHİN
FATMA BETÜL SAYAN KAYA
GALİP ENSARİOĞLU
HAYATİ YAZICI
HAMZA DAĞ
MEHDİ EKER
MEHMET ALİ ŞAHİN
MEHMET BABAOĞLU
MEHMET DOĞAN KUBAT
MEHMET ERDEM
MEHMET MUŞ
MEHMET MÜEZİNOĞLU
MEHMET ÖZHASEKİ
METİN DOĞAN
MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU
MUSTAFA ATAŞ
MUSTAFA ŞENTOP
NİHAT ZEYBEKCİ
NACİ AĞBAL
NUMAN KURTULMUŞ
NURETTİN CANİKLİ
NÜKHET HOTAR
ÖMER ÇELİK
ÖZNUR ÇALIK
RAZA KAVAKÇI
RECEP AKDAĞ
SELÇUK ÖZTÜRK
SELÇUK ÖZDAĞ
SÜLEYMAN SOYLU
VEDAT DEMİRÖZ
YALÇIN AKDOĞAN
YAŞAR KARAYEL
ZEKİ AYDIN