'Davutoğlu AK Parti’ye geri dönecek' iddiası! 'Gelecek Partisi' geleceğini AK Parti’de mi gördü?

Medyaradar siyaset analisti Atilla Akar, son dönemde dile getirilen AK Parti ile Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’ni kapsayan “Bütünleşme” iddiasını ele aldı…

Efendim: genelde sağ cenahta özelde ise AK Parti içinde ilginç şeyler oluyor gibi. AK Parti’de yerel seçimler sonrası oluşan güç kaybı parti içinde ve dışında yeni arayış ve planları tetikledi. Herkesin kendine göre bir hesabı var. Bu durumu fırsat bilip pozisyon almaya çalışıyorlar. Kavga esas olarak AK Parti’nin kuruluş ilkelerine geri dönmesini savunan “Öze dönüşçüler” ile o köprünün altından çok sular geçtiğine inanan mevcut durumu sürdürmekten başka çare göremeyen “Statükocular” arasında yaşanıyor.

Birine göre AK parti acilen vites değiştirmesi gerekirken, diğerlerine göre –belki biraz revize ederek- mevcut rotayı sürdürmek gerekiyor. Sürtüşme (MHP Baskısı faktörünü de unutmadan) esas olarak bu eksende yürüyor. Ancak AK Parti cenahındaki bu dönüşümü dışarıdan izleyenlerde var anlaşılan. Fakat o kadar da “dışarıdan” değil herhalde. Çünkü iddiaya göre bunlar zaten “Eski AK partililer” den oluşuyor. Daha da açık konuşursak bu gibi söylentiler daha ziyade Gelecek partisi ve Ahmet Davutoğlu çevresinde dönüyor. Tabii AK Parti’nin kendi hesapları da ayrı…

Bir Hazırlığın İşaret Fişeği mi?..

Bilemiyorum. Bu iddialar ne derece doğru. Öncelikle belirtelim ki iddia sahibi AK Parti’ye geçeceği iddia edilen Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı. Yamalı “AK Parti ile bazı görüşmeler yaptıklarını” inkar etmezken, üstelik görüşmelerin Ahmet Davutoğlu'nun bilgisi dahilinde ve direktifiyle yapıldığını söylemesi enteresandı: “Ahmet Davutoğlu’nun partide yapılan tüm görüşmelerden haberi var. Her şey genel başkanın bilgisi dahilinde. Görüşmelerimizin çoğu kamuya açık. Genel başkanın iradesi, bilgisi ve onayı olmadan hiçbir şey yapmıyoruz. Biz bir paket değiliz. 6’lı masada isteklerimizi gerçekleştiremedik. Bu görüşmeler genel başkanımızın talimatlarıyla ve son kararı da Ahmet Davutoğlu verir. AKP’ye geçeceksek Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu ile hep birlikte geçeriz."

Nitekim bu sözler kimilerince bir hazırlığın işaret fişeği olarak kabul edildi. Dahası aynı tarz bir iddiada sadece Gelecek Partisi için değil İYİ partili, DEVA Partili bir kesim içinde söyleniyordu. Bunun ilanı içinde AK Parti’nin 23. Kuruluş Yıldönümü bekleniyordu söylentilere göre.

Metiner İddiayı Ciddiye Almış Durumda!..

Bu sözler AK parti cenahında bir çalkalanma yaratmış olmalı ki, kimi AK partililer bu gelişmeyi dikkate alıp tavır geliştireceklerdi. Nitekim AK Partili Mehmet Metiner'den iddiayı ciddiye alıp Davutoğlu ve arkadaşlarına sert bir tepkiyle seslenecekti: "Ayrıldığınız AK Parti eski AK Parti. Yani ayrıldığınız dönemdeki AK Parti. Ortak akıldan ayrıldı, diktatör ve tek adam oldu dediğiniz Erdoğan da o eski Erdoğan… Peki ne değişti? Ayrılmanız ve sonrasında şer cephesinde Erdoğan karşıtlığı temelinde bir araya gelmeniz mi hatalıydı, yoksa partiye tekrar dönmeniz mi doğru?" diye sormaktaydı.

Ancak Metiner’in ifadelerinde dikkat çekici yan ise kapıların kapalı olmadığı ama ciddi bir özeleştiriye tabi tutulmaları gerektiğiydi. "Bir özeleştiri vererek dönerseniz hiçbir itirazım olmaz. Hatadan dönmek erdemliliktir. Lakin her hâlükârda kendinizi birliği sağlayacak siyasi mesih gibi takdim etmenize acizane itirazım var" ifadelerini kullanacaktı.

İddialar Bir “Operasyon” mu?..

Lakin ardından Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın açıklamaları durumun gösterilmek istendiği gibi olmayabileceğine işaret ediyordu. Özdağ, Gelecek Partisi Ankara milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın aksine şeyler söylüyordu: "Biz bulunduğumuz yerdeyiz, muhalefet yapmaya devam ediyoruz. Ciddi bir operasyonla karşı karşıyayız… 5 kişi AK Partiye gidiyor diye haberler çıkıyor. En son benim adıma da çıktı ama arayıp bana soran yok"

“Ateş Olmayan Yerden Duman Tütmez” mi?..

Lakin tersine “Kokular” da vardı. İlaveten kafa karıştırıcı durumlar mevcuttu. Bunların en başında ise Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir süre önce yaptığı görüşme geliyordu. Bunun üzerine bir açıklamada bulunan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, konuya ilişkin "Görüşmeden haberim var bilgim dahilinde. Cumhurbaşkanlığı makamında kim olursa olsun davete icabet edeceğim" diyordu.

Nitekim daha önceleri Halk TV’deki programda Selim Temurci’nin Erdoğan’la görüşmesinin perde arkasına dair bilgiler aktaran Barış Pehlivan ilginç noktalara işarete ediyordu. (O, her ne kadar bunun Temurci’nin kişisel girişimi olduğunu söylese de ben Temurci’ye ait olduğu söylenen sözlerden bu sonucu çıkartmadım.) Demek ki burada kısık ateşte de olsa pişirilen bir yemek olmalı. Ayrıca Davutoğlu’nun bu görüşmenin “bilgisi dahilinde olduğunu” söylemesi Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın beyanının daha doğru olma ihtimalini güçlendiriyor.

İhtimaller Ne Olabilir?..

Her zaman dediğimiz gibi “siyasette olmaz olmaz”. Dolayısıyla belli planlar dahilinde AK parti ve GP arasında böyle bir yakınlaşma arayışı olabilir. Ancak her ne olursa bunlar şu an için bir varsayımdır. O halde ihtimaller ne olabilir? Şimdi onlara bakalım…

  • Manipülatif Yönlendirmedir: Merkezdeki sağın içini karıştırma ve yönlendirme çabasıdır. Buradan AK Parti’ye milletvekili devşirilmek istenmektedir. Ya da başka derin çevrelerin başka hesapları vardır.
  • Arayış Gerçektir: söz konusu yakınlaşma çabası gerçektir ama halen süren bir süreçtedir. O yüzden şimdilik gizli tutulmaktadır.
  • Erken Beyan Olmuştur: Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın bu yöndeki beyanı acele bir beyan olmuştur. Her şey netleşmeden yapılmış “talihsiz” bir açıklamadır.
  • Nabız Yoklanmıştır: Bu beyanla nabız yoklanmıştır. Bilinçli bir beyandır. Kamuoyu ve parti içi nabız ölçülmüştür.
  • Görüşüldü ama Tıkandı: Görüşmeler gerçekleşti ama pürüzler çıktı. Görüşme tıkandı ve şimdilik “beklemeye” alındı.
  • Rövanş mı: Ahmet Davutoğlu’nun rövanş planıdır. Davutoğlu AK Parti’den şık olmayan uzaklaştırılmasının intikamı peşindedir.
  • Davutoğlu partisinin ve merkez sağın yeni politikalar üretme ve çekim merkezi olabilme ihtimali kalmadığını görmüştür. Rasyonel davranarak yüzünü “Eski dostlar” a dönmüştür! Ayrıca başka çaresi de yoktur.
  • Erdoğan’ın Yeni açılımıdır: Erdoğan solda CHP – Özgür Özel’le yumuşarken sağdaki eski arkadaşlarını es geçemezdi. Erdoğan 31 Mart’tan bu yana kan kaybını önleyecek her tür yakınlaşmadan yanadır. Bu çaba da onun bir parçasıdır.
  • Bir Kısım Milletvekilinin Kişisel Girişimidir: Birkaç Gelecek partili milletvekilinin kişisel girişimi ve muhtemel bir erken seçimde kendilerini garantiye alma çabasıdır. Çünkü önce CHP sayesinde dört ayak üzerine düşen Gelecek Partisi’nde bir gelecek görememektedirler.

Öyle veya böyle, sonuçta bu cenahta bir arayışın sürmekte olduğuna dair bazı ipuçları görünüyor. Bunlar ne kadar gerçekleşir bilinmez. Başka ihtimaller de olabilir. Ama ben her zaman kapalı kapılar ardında plan ve hesaplar yapıldığına eminim. Tutar veya tutmaz o ayrı!..

13. 08. 2024

NOT: Gene Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın beyanından yola çıkarsak " Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu, yarın İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Müsavat Dervişoğlu ile görüşecek. Dervişoğlu, genel merkezimize bir iade-i ziyarette bulunacak. Görüşmeden sonra ise bir basın açıklaması gerçekleştirecek olan Genel Başkanımız, çıkan iddialara ilişkin açıklamalarda da bulunacak." diyordu. Bakalım bugün takke düşüp kel görünecek mi? Yoksa her şey gerçekten bir atmasyondan mı ibaret?..