08 Tem 2019 12:45 Son Güncelleme: 08 Tem 2019 12:49

Cüneyt Özdemir'den bomba 'Sivas Katliamı' itirafı! Birand 'yayınlamayalım' dedi...

Gazeteci Cüneyt Özdemir Youtube kanalından yaptığı bir yayında Sivas Katliamı sırasında 32. Gün ekibi olarak bir dosya haber hazırladıklarını ve bu haberde askerle ilgili görüntüleri kullanmadıklarını açıkladı.

Madımak Oteli önünde yaşanan ve tarihe Sivas Katliamı olarak geçen acı olayın üzerinden tam 26 yıl geçti. 2 Temmuz 1993'te yaşanan bu korkunç olay Türkiye tarihinde yaşanan en acı olaylardan birisi olarak kayıtlara geçti.

Gazeteci Cüneyt Özdemir, o dönem yaşanan olaylarla ilgili yıllar sonra bir itirafta bulundu. Youtube kanalından yaptığı yayında, o dönem Mehmet Ali Birand öncülüğünde hazırlanan 32.Gün programının konuyla ilgili bir dosya haber hazırladığını belirten Cüneyt Özdemir, haberde askerlerle ilgili kısmın kullanılmadığını söyledi.

Cüneyt Özdemir, olayı şöyle anlattı:

Hala cevabını bulamadığım bir soru var. Ve o dönem yayınlamamıştık.

Dosyayı Can Dündar hazırlamıştı, ofiste çok tartışma çıktı "yayınlayalım mı yayınlamayalım mı" diye. Birand dedi ki: yayınlamayalım.

ASKER NEDEN ÇEKİLDİ?
Yayınlamadığımız görüntü şuydu: Sivas Katliamı'na baktığımız zaman, büyük bir halk geliyor ve "yakın la yakın" diyorlar. İnsanlar otelde sıkışıyor. Ve ellerinde silahlarla bir grup asker geliyor. Ve sonra o asker çekliyor. Sonra da bildiğiniz olaylar oluyor. Hep merak ettiğim şu: Asker neden çekildi? Kim çekti o askeri ordan?

NİYE YAYINLAMADIK O DÖNEM?
Niye yayınlayamadık o dönem bu görüntüyü? Korkmuştuk heralde. Askerin yüzde 100 otoristesinin olduğu bir dönem, olay çok sıcaktı ve o dönem halkı askerlikten soğutmak diye bir suç vardı. Yani ya çekindik ya korktuk ya da ne oldu bilmiyorum ama o görüntüleri yayınlamadık. O da benim içimde hala bir gazetecilik uhdesidir.

SİVAS KATLİAMI NEDİR?
2 Temmuz 1993, bir katliam tarihi olarak hafızalara kazındı. O gün, Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas'a giden aydın ve sanatçılardan 33'ü, kaldıkları otelin yakılması sonucu hayatını kaybetmişti. Olayda iki otel görevlisi de yaşamını yitirmiş, iki saldırgan da ölmüştü.

Aydınlar, sanatçılar ve şairler dört günlük şenlik programına katılmak, söyleşilere katılmak, kitaplarını imzalamak, şarkılarını söylemek için gitmişti Sivas'a. 1 Temmuz'da şenliğin açılışında konuşanlardan biri de yazar Aziz Nesin'di.

Aziz Nesin, Behçet Aysan, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Hasret Gültekin, Nesimi Çimen, Asım Bezirci ve daha pek çok şair, yazar, sanatçı, düşünür şenlikler için kente gelmişti.

33 kişinin en yaşlısı 66 yaşındaki Asım Bezirci, en genci ise folklor gösterisi için Sivas'a giden 12 yaşındaki Koray Kaya'ydı.