Güncel
23 Eki 2017 15:39 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:42

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İzzetbegoviç'i Anma Programı

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)- "O, sırf Müslüman olduğu, Müslümanca düşündüğü için atıldığı zindanda fikrini ilmek ilmek dokuyan genç bir mütefekkirdir. O yüreğinin bir yarısında Bosna'yı, diğer yarısında Fas'tan Endonezya'ya, Türkiye'den Cezayir'e bütün İslam dünyasını taşıyan bir gönül adamıdır"-..

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç için "O, sırf Müslüman olduğu, Müslümanca düşündüğü için atıldığı zindanda fikrini ilmek ilmek dokuyan genç bir mütefekkirdir. O yüreğinin bir yarısında Bosna'yı, diğer yarısında Fas'tan Endonezya'ya, Türkiye'den Cezayir'e bütün İslam dünyasını taşıyan bir gönül adamıdır." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen "Vefatının 14. Yılında Aliya İzzetbegoviç'i Anma Programı"na katıldı.

Anma programına Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç ve eşi Sebiya İzzetbegoviç ile geldi.

Konuşmalar öncesinde, Emir Nuhanoviç şefliğinde Lejla Jusic solo performansıyla "Srebrenitsa ve 15 Temmuz Ağıtı", "Sevdalinka", Türkçe ve Boşnakça ilahiler seslendirildi. Ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda, Aliya İzzetbegoviç'in biyografisinin olduğu özel video gösterimi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra yaptığı konuşmaya "Böylesine anlamlı bir program vesilesiyle siz Aliya dostlarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, milletin evinde, bu gazi mekanda ağırlamaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Birkaç gün önce 14'üncü vefat yıl dönümünü idrak ettiğimiz Bosna Hersek'in kurucu lideri, ilk cumhurbaşkanı, bilge lider Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle yad ediyorum." diyerek başladı.

Geçen mayısta hayatını kaybeden Bosna aşığı gazeteci Akif Emre'ye Allah'tan rahmet dilen Erdoğan salondakileri Fatiha suresini okumaya davet etti.

İzzetbegoviç'in ailesi ve yakınları başta olmak üzere tüm Boşnaklara bir kez daha başsağlığı dileklerini ileten Erdoğan, "Peygamber Efendimiz, hadisi şeriflerinde bize, 'alimlerin, peygamberlerin varisleri ve yeryüzünün kandilleri' olduklarını müjdeler. 'Bir alimin ölümü de alemin ölümü gibidir.' diye buyurur." dedi. Erdoğan, bu hikmetli sözlerin adeta ete kemiğe büründüğü isimlerden birisinin merhum Aliya İzzetbegoviç olduğunu vurguladı.

- "Aliya, yükselen bir özgüven abidesi"

Aliya İzzetbegoviç'in sadece bir siyasetçi, düşünür ve aksiyon adamı olmadığına dikkati çeken Erdoğan, "Merhum Aliya, bunların tamamıdır. Hatta çok daha ötesidir, fazlasıdır. O, sırf Müslüman olduğu, Müslümanca düşündüğü için atıldığı zindanda fikrini ilmek ilmek dokuyan genç bir mütefekkirdir. O yüreğinin bir yarısında Bosna'yı, diğer yarısında Fas'tan Endonezya'ya, Türkiye'den Cezayir'e bütün İslam dünyasını taşıyan bir gönül adamıdır." diye konuştu.

Erdoğan, 1970'lerin kasvetli ortamında kaleme aldığı İslam deklarasyonuyla İzzetbegoviç'in yükselen bir özgüven abidesi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"O, savaş meydanlarında cesur bir asker, ailesine müşfik bir baba, arkadaşlarına aziz bir dost, milletini bağımsızlığa taşıyan bir bilge liderdir. Günümüzde çokça rastladığımız, fildişi kulelerinde ahkam kesen kifayetsizlere inat, yeri geldiğinde üniformasını giyip, cenk meydanlarına atılan bir uç beyidir Aliya. Biz Aliya'yı, 'Ölmeye hazır olan insanlar, ölmeye hazır olmayanlara karşı galip gelirler.' tespitiyle hatırlıyoruz. Biz onu, 'Ey teslimiyet, senin adın İslam'dır.' niyazıyla biliyoruz. Biz onu 'Asla intikam peşinde koşmayın, adalet arayın ama yapılanları da kesinlikle unutmayın.' tavsiyesiyle hatırlıyoruz.

Biz Aliya'yı 'Her şeye kadir olan Allah'a hamd olsun ki köle olmayacağız.' haykırışıyla biliyoruz. Biz onu 'Boşnaklar ülkelerinde kendilerini özgür hissetsinler, sadece Allah'tan korksunlar, gururlu olsunlar, çok çalışsınlar, gerçeği konuşsunlar.' vasiyetiyle hatırlıyoruz. Biz o büyük gönül insanını vefatından birkaç gün önce yazdığı 'Dik dur, yıldızların altında nasıl başı eğik durursun. Hangi yoldan gidersen git sonunda ölüm bekliyor. Ve her şey felaketle sonuçlanıyor. Sen de öleceksin, bu dünya da ölecek. Bu yüzden dik dur.' mesajıyla hatırlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliya İzzetbegoviç'i ölümünden kısa süre önce, Viyana'dan dönerken, sağlık durumunun sıkıntılı olduğunu öğrenmesi üzerine Saraybosna'da tedavi gördüğü hastanede ziyaret ettiğini anlattı. Ziyarette, Bakir İzzetbegoviç'in de yanlarında bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "Yanına çıktığımda elimi, avuçlarının içine alıp 'Buralar evlad-ı Fatihan'dır. Bosnamı koruyun, Bosnama sahip çıkın'. emanetiyle hatırlıyoruz. İnşallah biz de Bosna'yı korumaya ve oradaki kardeşlerimizle beraber Bosna'yı yüceltmeye devam edeceğiz. Orada birkaç önemli siyasi, stratejik vasiyetleri de olmuştu ama onları burada söylemem uygun düşmez." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)