08 Şub 2024 14:31 Son Güncelleme: 08 Şub 2024 14:46

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan AYM Başkanı Arslan'a yanıt

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törende yaptığı açıklamalar kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Arslan'ın sözlerine X hesabından yanıt veren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz" ifadelerini kullanarak daha önce AYM kararlarıyla ilgili kaleme aldığı bir yazıyı alıntıladı.

Bugün Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesi Yılmaz Akçil'in düzenlenen yemin törenine katılan Başkan Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törende dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

AYM BAŞKANI ARSLAN'DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR
Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi sürecinde Yargıtay ile sık sık karşı karşıya gelen AYM'de Başkan Arslan,"AYM'nin kararlarını ve yorumlarını beğenmeyebilir, katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinde bu kararlara katılmasanız bile uyulması anayasal bir zorunluluktur" diye konuştu.

"153. MADDE GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİ BAĞLAR"
Arslan sözlerini şöyle sürdürdü; "Öte yandan, anayasanın üstünlüğünü ve temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlamayı amaçlayan anayasa yargısının işlevsel olması verilen kararların yerine getirilmesine bağlıdır. Karara uyulmaması durumunda hukukun üstünlüğü ilkesi zedeleneceği gibi yargılamanın da bir anlamı olmayacaktır. AYM kararları 153'ncü maddeye göre kesin olup gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Kararların uygulanması her şeyden evvel Anayasa'nın hepimizi bağlayan bir toplum sözleşmesi olmasının zorunlu bir sonucudur."

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI UÇUM'DAN YANIT GECİKMEDİ
AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın sözleri kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, bu çıkışa yanıt Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'dan geldi. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurularda verdiği kararlar sonucu çıkan sorunlara dair bazı tespitlerini kaleme aldığı bir yazıyı alıntılayan Uçum, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda;

"Anayasa m. 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda "yeniden yargılama" bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. Ayrıntılar ve konunun diğer tüm yönleri ekli yazıda işlenmiştir."