SİYASET KURUMLARINA GÜVEN
Araştırmada, kamuoyunun siyasi kurumlara güveni ölçüldü.
Katılımcıların yarıdan fazlası siyasi kurumlara hiç güvenmediğini ifade etti. Yüzde 40’a yakını kısmen veya az güvendiğini ifade söyledi.
Siyasi kurumlara yönelik 'güçlü güven algısı yüzde 10’u bulmadı.
Hiç güvenmeyenler yüzde 53 oranındayken az veya kısmen güvenenler toplam yüzde 39’luk bir kesimi oluşturmaktadır.
Siyasi duruş sağdan sola doğru gittikçe hiç güvenmiyorum diyenlerin oranı artıyor görünüyor.
'SİYASETÇİLER KENDİLERİNİ DÜŞÜNÜYOR'
Araştırmaya katılan her beş kişiden dördü çoğu siyasetçinin sadece kendi ikbalini düşündüğünü, vatandaşın ihtiyaçlarını önemsemediğini söylüyor. Aksi yönde fikir belirtenlerin oranı yalnızca yüzde 13.
Tüm parti seçmenlerinde siyasetçilerin sıradan vatandaşların ihtiyaçlarını değil, kendi makamlarını önemsediği kanaatinde olanlar yüzde 50’nin üzerinde.
'BENİM İÇİN BİR ŞEY DEĞİŞMEZ'
“Seçimleri kim kazanırsa kazansın ben ve benim gibi vatandaşlar açısından fazla bir şey değişmez" diyenlerin oranı yüzde 61,6 olarak ölçüldü.
Katılımcıların yüzde 34’ü ise bu ifadeye katılmadığını belirtti. Araştırmada, "Katılımcılarda demokratik bir siyasal düzenin mihenk taşlarından biri olan seçimlere yönelik inanç olumsuz yöndedir" denildi.
'GÜÇLÜ LİDER' TALEBİ
Araştırmanın en önemli bulgularından biri de katılımcılardaki güçlü lider talebine yönelik gösterge oldu.
Katılımcıların yüzde 80’i mevcut düzeni değiştirecek güçlü bir lider çıkarsa oy vereceğini ifade etti. Bu ifadeye katılmayanların oranı yüzde 15’te kaldı.
AK Partililerin yüzde 66’si, MHP’lerin yüzde 74’ü mevcut sistemi değiştirecek güçlü bir lider çıkarsa oy vereceğini söyledi. İYİ Parti hariç tüm seçmen gruplarında bu talep yüzde 60’ın üzerinde çıktı.