17 Oca 2017 22:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:23

Cübbeli Ahmet'in satranç sözlerine Diyanet'ten sert açıklama: Hadis değil uydurma!

Kamuoyunda ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün satrançla ilgili sözlerine Diyanet’ten fetva niteliğinde yanıt geldi.

Diyanet’ten yapılan açıklamada, “Satranç oynayan lanetlenmiştir, oyunculara bakan da domuz eti yemiş gibidir, şeklinde söylenen söz hadis değil uydurmadır” görüşüne yer verildi.

Duvar’ın haberine göre, kamuoyunda ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün satrançla ilgili sözlerine Diyanet’ten fetva niteliğinde yanıt geldi. Yanıtta, satrançla ilgili olduğu söylenen hadisin uydurma olduğu vurgulandı.

Ünlü, “Satranç tavladan da kumardan da beter. Satranç oynamaktansa ateşi tutmak daha hayırlı. Satranç oynayan kişi insanların en yalancısı. Oynayanlara ölürken kelime-i şahadet nasip olmayabilir. Satranç oynayan lanetlenmiştir. Oynayana bakan da domuz eti yiyen gibidir. Bu oyunları oynayacağınıza elinize tesbih alın, sübhanallah çekin” demişti.

CHP eski milletvekili, avukat Ziya Yergök, Diyanet İşleri’nin ‘Dini Bilgilendirme Platformu’na başvurarak bu açıklamayla ilgili bilgi istedi. Yergök’e, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’ndan şu açıklama geldi: “’Satranç oynayan lanetlenmiştir, oyunculara bakan da domuz eti yemiş gibidir’ şeklinde söylenen söz, hadis değil uydurmadır. Peygamberimizden santranç oynamayı yasaklayan hiç bir sahih hadis gelmemiştir.”

DİYANET: KUMAR VE YASAK HUSUS BARINDIRMAYAN OYUNLAR MÜBAHTIR

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamasının tam metni şöyle:

“Fıtrat dini olan İslam insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmuş, bu arada meşru eğlenme ihtiyacını da dikkate alarak bununla ilgili ilkeler koymuştur. Eğlenmede temel ilke ise, dinin koyduğu emir ve yasaklara doğrudan ya da dolaylı şekilde aykırı olmamaktır.

Dinimizde eğlenmenin ibadetleri ve asli görevleri terk ve ihmale yol açacak şekilde birinci plana alınmaması öngörülmekte ve tercih edilecek oyunun yararlı olması tavsiye edilmektedir. İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar “eşyada asıl olan mubah oluştur” ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir.

Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir. Ancak kumara vesile yapmaksızın, ibadetlere engel olmayacak tarzda, fazla zaman israfına da yol açmamak kaydıyla sadece eğlenmek için oynamakta dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.

‘Satranç oynayan lanetlenmiştir, oyunculara bakan da domuz eti yemiş gibidir’ şeklinde söylenen söz, hadis değil uydurmadır. Peygamberimizden satranç oynamayı yasaklayan hiç bir sahih hadis gelmemiştir.”