Coronavirüs, medya tarihinde bir ilk yaşattı
Coronavirüs, her sektörde olduğu gibi medyayı da etkiledi. Gazeteciler, PR şirketleri ve firmalar pandeminin ilk döneminde bocalama yaşarken bu sürece uyum sağlamaları kısa sürdü.
İletişim uzmanı, eğitim ajansı yazarı Arzu Kalaylı, “Koronavirüs, medyayı yeniden dizayn etti. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.
Medya tarihinde ilk
Gazetecilerin en kötü zamanlarda dahi görevlerini sürdürdüğünü belirten Kalaylı, “Depremler, seller, darbeler, savaşlar… En kötü olaylarda bile gazeteciler görevlerine devam ederlerdi. Ancak koronavirüs belki de gazetecilik tarihinde ilk defa gazetecileri de evlere kapattı. Gazeteciler, görevlerini evlerde yapmak zorunda kaldılar. Bu süreçte haber merkezlerinin çoğunda gazetecilerin üçte ikisi evden çalıştı. Hatta bazı kurumlarda tüm gazeteciler, evden çalışma düzenine geçti. Şüphesiz bazı haber merkezleri, koronavirüs bitse de evden çalışmaya devam edecek” diye konuştu.
Sağlık haberciliğinin önemi arttı
Arzu Kalaylı bir değişimin ise gazetelerin sağlık servisleri ile sağlık dergilerinde yaşandığını belirtiyor. Kalaylı, “Koronavirüs öncesinde çoğu gazetenin sağlık servisleri kapatılmış, uzman sağlık muhabirleri farklı haberlere yönlendirilmişti. Koronavirüsün başlamasıyla sağlık muhabirlerinin, sağlık dergilerinin önemi daha da net anlaşıldı. Okurlar uzman muhabirlerin elinden çıkmış haberler okumak istedi” dedi.
Online toplantılarla tanıştık
Pandeminin ilk dönemlerinde medya sektöründe birçok sorun yaşandığını belirten Kalaylı, “Koronavirüsün ilk dönemleri PR sektöründe de bir bocalama yaşandı. İlk dönemde markalar, medya yatırımlarını kesmeye başladı. Fakat bunun yanlış bir hamle olduğunu kısa süre içerinde anladılar ve bu sürece ayak uydurmaya başladılar” diye konuştu. Koronavirüs öncesinde basın toplantılarının çok nadir bir şekilde online yapıldığını belirten Kalaylı “Toplantılarımızı online yapmaya başladık. İlk etapta verim konusunda şüpheler bulunuyordu. Fakat hem gazeteciler hem de firmalar çok memnun kaldı. Çünkü zamandan büyük bir tasarruf sağlarken, daha çok insana ulaşma ve masraftan kurtulma imkânı da sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Dijitale yatırım yapan kazandı
Medyada dijitalleşmenin son yıllarda hızlandığını koronavirüsle de bunun zirve yaptığına dikkat çeken Arzu Kalaylı, “Gazetelerin son yıllarda internet üzerinden takibi artmıştı. Birçok medya kuruluşu dijitale yatırım yapıyordu. Koronavirüsle beraber özellikle gazete tirajları düşmüş, okurlar dijitale yönelmişti. Bu süreçte dijitali güçlü olan gazeteler kazandı. Aynı şekilde markalar da dijital yayın organlarıyla müşterilerine direkt ulaşma imkânı yakaladı” dedi.
Güvenilir kaynak arandı
Kalaylı’ya göre pandemi güvenilir haber kaynaklarının da önemi artırdı. Kalaylı, “Salgın döneminde sosyal medyada dolaşan asılsız haberler, WhatsApp’taki ses kayıtları derken büyük bir bilgi kirliliği vardı. Bu noktada okurlar, doğru habere ulaşmanın önemini daha net fark etti. Bu nedenle gazeteler, TV’ler ve gazetecilerin takip edilme oranı arttı” dedi.