Çorlu'daki tarihi Doğanca Evi, "Kent Müzesi" olacak
- Yaklaşık 150 yıllık olduğu tahmin edilen evin restorasyon çalışmalarının 18 Mayıs 2018'de bitirilmesi planlanıyor- Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak:- "Doğanca Evi restorasyonu ile Çorlu ilçemize ihtiyaç duyulan Kent Müzesi'ni kazandırmış olacağız"
TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yaklaşık 150 yıllık olduğu tahmin edilen Doğanca Evi, restorasyonun ardından "Kent Müzesi" olarak hizmet verecek.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ile Doğanca Evi'nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Albayrak, kültür varlıklarının bugüne ve yarınlara kazandırılmasının öncelikli projeleri arasında yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Miras Atölyesi projelerimizle Süleymanpaşa ve Şarköy'de bulunan tarihi binalarımızın restorasyonunu başlattık. Doğanca Evi restorasyonu ile Çorlu ilçemize ihtiyaç duyulan Kent Müzesi'ni kazandırmış olacağız. Bu proje Çorlu'nun tarihsel değerlerinin yaşatılmasına ve turizme kazandırılmasına büyük katkı sağlayacaktır."
- Doğanca Evi hakkında
İlçeye bağlı Cemaliye Mahallesi Hastane Çeşme Sokak'ta bulunan, Rum bir doktora ait ve 150 yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Doğanca Evi, 2003 yılında Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 2. grup mimarlık örneği olarak tescil edildi.
Çorlu Belediyesi tarafından 2013'te kamulaştırılan ve restorasyon projesi hazırlanan Doğanca Evi'nin restorasyon ihalesi, 2017'de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirildi ve yüklenici firma tarafından gerekli çalışmalar başlatıldı.
Taş duvarlardan oluşan bodrum katı üzerinde, zemin ve birinci katı ahşap malzeme ile inşa edilen, üzeri Marsilya kiremitleri ile kaplı 251 metrekare alana sahip, döneminin mimari özelliklerini yansıtan tarihi binadaki restorasyon çalışmalarının 18 Mayıs 2018'te tamamlanması planlanıyor.
Bu arada onarımlar sırasında sağlam durumda ve yerine konulabilecek olan ahşap yapı elemanları, mantar, haşere, kurtçuk ve doğanın yıpratıcı etkilerinden korunabilmesi amacıyla özel bir işlemden geçiriliyor. Bu işlemlerle birlikte temizlik çalışması ve boya işleri de yapılıyor.
Binanın kısmen bozulmuş veya çürümüş parçaları, özgün cins, boyut ve formdaki yeni ahşap malzeme ile tamamlanıyor. Kullanılamayacak durumdaki parçalar ise özgün malzeme ile gerçek boyutlarında yeniden imal ediliyor.