09 Kas 2020 13:49 Son Güncelleme: 09 Kas 2020 13:54

Çocuklara basketbol öğretme süreci ve takım davranışı

Basketbola başlama yaşının 4 yaş’a indiği günümüzde öğretme metodları daha önem kazandı.

Yaş gruplarına özel hazırlanan programlar kadar öğrencilere yaklaşım ve mental gelişimin de desteklendiği programlar yapılması zorunluluk haline geldi. Doğru bir gelişim için, teknik eğitim kadar; mental ve atletik eğitimlerinde programlara eklenmesi zaruri hale gelmiştir.

ÖĞRETME

Her ne kadar sınıfta öğretmek ile sahada öğretmek arasında temel bazı değişiklikler varsa da birçok büyük benzerliklerinde olduğunu gördüm. Spor salonu benim sınıfımdır. Spor salonundaki disiplin ve oyuncuların davranışları öğretmeye yönelik belirli yöntemler olarak algılanmalıdır. Oyuncu kimin PATRON olduğunu bilmelidir. Basketbol okulu 4yaş-5 yaş grubundan itibaren temel spor disiplinin verilmesi önemli bir başlangıçtır.

Antrenman sırasında patronun yani antrenörün talimatlarını can kulağıyla dinlemeli, en iyi şekilde uygulamalı ve antrenörün yaptığı düzeltmelere dikkat etmelidir.

Sınıfta ders veren öğretmenlerin uyguladıkları kurallar sahada antrenörler tarafından aynen uygulanabilir. Bir antrenör konusunu ve yakın konuları ayrıntısına kadar en iyi bilir, çok dikkatli organize olur ve planlar; sevgi doludur, öğrencilerine yaklaşımı çok hassastır, öğrencilerini motive etmeyi bilir, öğretme metotlarını iyi kullanır, mesleğini ilerletme isteği içindedir ve en iyisi olmaya çalışır.

Antrenör oyuncularının tüm dikkatlerini çalışmalara vermelerini sağlayabilmelidir. Bilgisin en verimli şekilde kullanmalı, en iyi öğretme metotlarını kullanmalı ve tecrübe en iyi öğretmendir. Bu nedenle, başkalarının tecrübelerinden yararlanmak asla göz ardı edilmemelidir. Yardımcılarla, rakip antrenörlerle rastladığım tüm diğer antrenörlerle sürekli basketbol konuşmaya çaba gösteririm. Uyguladıkları metotları tartışırım. Basketbola yaklaşımları konusunda bilgi edinmeye çalışırım.

TAKIM DAVRANIŞI

Bir antrenörün karşılaşacağı en zor görev takım davranışı ve takım içinde birliği sağlayabilmektir. Antrenörün rolü küçümsenmemelidir. Antrenör bu amaca ulaşabilmek için büyük bir çaba göstermelidir. Kesinlikle sırt üstü yatıp kendisinin bir desteği olmadan herhangi bir takımın kendiliğinden bir araya gelmesini beklememelidir. Basketbol kurslarında dahi takımın bir hedef etrafında toparlanması önemlidir.

Açıkçası, antrenörün bütün psikolojik yaklaşımı ve davranışları takıma yansır. Oyuncuların bireysel kişiselliklerini birtakım birliğine dönüştürmesi ortak bir hava yaratması antrenör için en büyük başarıdır. Her takımın kendine has bir havası vardır ve her sezon yeni oyuncular takıma dahil olurlar ve bu işlev sürer gider.

Antrenörün hazırladığı programın başarılı olması oyuncularında birleşmelerine, kenetlenmelerine ve başarı için birbirlerini desteklemelerine neden olur. Oyuncular mensubu oldukları takımın bir mensubu olmaktan büyük gurur duymalıdırlar.

Bütünün kendini oluşturan parçalardan daha önemli olduğuna ve bütünü meydana getirecek parçaların yani takım oyuncularının başarısının takımının başarısında doğrudan doğruya ve en önemli etken olduğuna inanırız. Takımı meydana getiren oyuncuların kendi kişilikleri ve kendilerini motive etme yetenekleri çok önemli bir etkendir. Oyuncularınızın oynadıkları ligde takım ruhu ve oluşturdukları birlik açısından en önde yer almalarını isteriz.

Bu çalışmalarımıza yardımcı olmak üzere, oynadığımız ligde başka hiçbir takımın uygulamadığı, en azından çoğunu uygulamadıkları bazı kurallar ve uygulamalar yarattık. Bu uygulama takım ruhunu doğrudan doğruya yaratmakta ve gelişmesini sağlamaktadır ve uygulamadan kısa bir süre sonra ortaya konan bu kuralları hem çok büyük bir hevesle uygulamaktan ve takımın bir parçası olmaktan büyük zevk aldıklarını gördük.

Yukarıda belirttiğimiz bazı uygulamalarımız; oyundan çıkan bir oyuncuyu kenarda oturan tüm oyuncuların ayağa kalkarak alkışlamaları, kenarda oturan bütün oyuncuların oyunu dikkatli izlemeleri, iyi bir atış, iyi bir pas veya bir savunma oyunundan sonra bütün kenar oyuncuların ayağa kalkarak alkışlamaları.