Gündem
22 Eki 2010 15:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:44

CNNTÜRK'E RTÜK UYARISI, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBEDİR!

Basın Enstitüsü Derneği, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştiri dolayısıyla, CNN-TÜRK'e uyarı cezası verilmesini kınadı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), bir tartışma programı sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişteki icraatlarına İşçi Partisi Genel Sekreteri Hasan Basri Özbey’in yönelttiği eleştiriler nedeniyle CNN-TÜRK’e uyarı cezası verdiği bildirilmiştir. (Milliyet, 19 Ekim)
“Kişilerin manevi şahsiyetlerine eleştiri sınırları ötesinde saldırıda bulunma” suçlamasıyla verilen bu karara şerh koyan RTÜK üyesi Hülya Alp, Özbey’in eleştirilerinin hakaret içermediğini, ifade özgürlüğü sınırları içinde yer aldığını, ayrıca bu görüşlerin yayınlanan programı değil, Özbey’i bağladığını belirtmiştir.
Kaldı ki, Alp’in de vurguladığı gibi, siyasetçiler ağır eleştirileri bile tolere edebilmelidir; zira “bunu peşinen göze almış oldukları görüşü, tüm demokratik ülkelerde kabul gören bir yaklaşımdır.”
Söz konusu CNN-TÜRK programında, tarafsız ve çok yönlü bir yayın politikası çerçevesinde konuyla ilgili farklı görüşlere yer verilirken, RTÜK bu görüşlerden birini, üstelik eleştirmen ile yayıncıyı özdeşleştirerek cezalandırmayı seçmiştir.
Bu ceza görüş sahiplerini ifade özgürlüğünü kullanmaktan caydırmayı amaçlamaktadır. Basın Enstitüsü Derneği CNN-TÜRK’e verilen uyarı cezasını, Türkiye’de basın özgürlüğüne indirilen bir darbe olarak değerlendirmektedir.


Basın Enstitüsü Derneği