CNN TÜRK 22 TEMMUZ GENEL SEÇİMLERİ GECESİ TÜRKİYE'DE İLK KEZ SANAL STÜDYO KULLANACAK!..
Seçim gecesi 1000 metrekarelik büyük stüdyoda üç ayrı platform oluşturulacak, 40 Spot, 100 kilowattlık enerji kullanılacak. Ve yayın sırasında ilk defa sanal stüdyo ve akıllı ekran uygulamaları gerçekleşecek.
Seçim gecesi geniş bir kadroyla yayın yapacak CNN TÜRK´te hazırlıklar şimdiden başladı. Seçim gecesi CNN TÜRK´te yaklaşık 550 kişi görev yapacak, Türkiye´den 480 noktadan sandık sonuçları bilgisi alınacak. Bu bilgiyi stüdyodaki 25 kişi işleyip CNN TÜRK ekranına getirecek. Seçim gecesi 1000 metrekarelik büyük stüdyoda üç ayrı platform oluşturulacak, 40 Spot, 100 kilowattlık enerji kullanılacak. Ve yayın sırasında ilk defa sanal stüdyo ve akıllı ekran uygulamaları gerçekleşecek.
SANAL STÜDYO
En son Fransa´daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılan sanal stüdyo uygulamasının televizyonlarda teknolojinin vardığı en son nokta olduğunu söyleyen yapımcı Mithat Bereket seçim gecesi yayının bambaşka bir heyecan içinde olacağını söyledi. "Bu teknoloji yardımıyla seçim sonuçlarını, 2002 seçimleriyle kıyaslayarak en anlaşılır şekilde CNN TÜRK izleyicisine ulaştıracağız. Bu teknik hem sunucu hem de yönetmen için zor. Çünkü gerçek dekorlarla sanal grafikleri birleştiriyoruz, en ufak hatayı bile kaldırmayız."
DAHA HEYECAN VERİCİ
Dünyada daha fazla yayın kuruluşu haber, spor, müzik gibi her türlü yapımda sanal stüdyonun avantajlarını kullanıyor. Bu uygulamalar sayesinde TV ekranları, spor karşılaşmaları ve reklamlar artık daha yaratıcı, daha heyecan verici ve daha etkili hale gelecek. Sanal stüdyo uygulamalarıyla aynı fiziksel ortamlar değişik yapımlar için kullanılabiliyor. Bu sayede küçük bir stüdyo bile devasa bir alan görünümü alabiliyor. Sanal stüdyoların içine her türlü dekor yerleştiriyor, arka plana da istenilen her türlü görünüm elde ediliyor.
EMMY ÖDÜLLÜ ORAD
CNN TÜRK stüdyolarına kurulan sistemin teknik altyapısını ORAD firması kurdu. Prodüksiyon teknolojileri ve gerçek zamanlı üç boyutlu grafik konusunda çalışan ORAD, sanal setlerden canlı yayın grafik sistemlerine, sanal reklam ve spor prodüksiyon çözümlerinden sanal gerçeklik endüstrisine kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor. ORAD´ın sanal stüdyo uygulamaları en son 2007 Fransa seçimlerinde TF1 kanalı tarafından kullanıldı. ORAD bugüne kadar aldığı birçok ödülün yanında 2000 yılında televizyon canlı yayınlarında eş zamanlı sanal gerçeklik uygulamalarındaki başarısıyla dünyanın en prestijli TV ödüllerinden Emmy Ödülü´nü kazandı.