CİNER NEDEN EKONOMİ KANALI KURUYOR? TELEVİZYONCULUĞUN DUAYEN İSİMLERİ TURKISHTIME'A KONUŞTU!..
Dünyada en çok haber kanalı olan ülke Türkiye. Mevcut 14 haber kanalının yanına bir yenisi daha eklenecek. Bunun nedeni reklam pastasının tarifinde gizli.
Türkiye´nin ilk haber kanalı olan NTV ve ilk ekonomi kanalı olan CNBC-e´nin kuruluşunda imzası olan Nuri Çolakoğlu, "Dünyanın başka hiçbir ülkesinde on dört tane haber kanalı yok" diyor. TRT bile bu haber kanalı açma furyasına kapıldı ve geçtiğimiz mayıs ayında kendi haber kanalı TRT Türk´ü yayına soktu.
Sadece 2009´un bu yana iki yeni haber kanalı yayın hayatına başladı. Üstelik mevcut sayıya yenilerinin eklenmesi de söz konusu. Örneğin genel eğlence kanalı formatında yayın yapan Kanal 1´in ekonomi kanalına dönüştürüleceği yönünde bilgiler var. Gerçi kanalın bağlı bulunduğu Ciner Yayın Holding henüz bu konuda resmi bir açıklama yapmaktan kaçınıyor, ama şirket içinden edinilen duyumlar bu yönde çalışmaların başlamış olduğunu doğrular yönde. 2007´den bu yana şu anki adıyla yayın yapan Kanal 1 için alınan böyle bir kararın ardında, tematik kanallara göre oldukça yüksek olan genel eğlence kanalı işletim maliyetleri olduğu sanılıyor. Basitçe söylemek gerekirse, Ciner Yayın Holding de, genel eğlence kanalından daha düşük maliyetli, ama onlar kadar reklam geliri elde edebilen tematik bir kanal kurmaya karar vermiş görünüyor. Bu işin ekonomik rasyonalitesi... Fakat televizyonculuğun duayen isimleri, Türkiye´de yapılan televizyonculuğun arkasında çok fazla ekonomik rasyonellik aramamak gerektiği görüşünde. Özellikle haber kanalı sayısında yaşanan artış, bu görüşün doğruluğunu teyit eder nitelikte. Biz de, televizyon kanallarının ekonomik rasyonalitesinin peşine düştük.
Haber kanalının ekonomik mantığı ne?
Televizyon Yapımcıları Derneği Başkanı ve aynı zamanda Samanyolu Yayın Grubu Genel Müdürü Hayrettin Karaca, Türkiye´de bir eğlence kanalı kurma maliyetini, yalnızca teknik altyapı olarak "Minimum 2 milyon dolar" olarak açıklıyor. Bu kanalın ilk ayki işletim maliyeti de bir o kadar. Lisans ücreti gibi bazı giderler tematik kanallar ile genel eğlence kanalları arasında farklılık göstermese de, işletim maliyetleri açısından aralarında çok önemli farklar bulunuyor.
Maliyeti az, prestiji çok
Haber kanallarının ekonomik arka planına bakıldığında ise oldukça çarpıcı oranlamalar söz konusu. Televizyon kurma konusunda tecrübeli Çolakoğlu, "Genel eğlence kanallarının giderleri 100 ise tematik haber kanallarının gideri 30´dur" diyor, ama aynı zamanda şunu da eklemeden geçmiyor: "Reytingi yüksek bir eğlence kanalı 120-130 kazanıyorsa, bu kanallar da 30´u bile geçmiyor, 25-26´larda kalıyordur."
Ayrıntı ve tablolar Turkishtime´ın Ekim sayısında