23 Eki 2008 11:07 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:22

CİNER GAZETESİ İÇİN YILDA 50 MİLYON DOLAR ZARARI GÖZE ALACAK MI?..CİNER'İN GAZETESİ ERTELENECEK Mİ?..

Yavuz Semerci,bugün çarpıcı bir yazı yazdı.Bir gazetenin kaça malolduğunun hesabını yaptı.Gazetelerin reklam pastasındaki paylarını yazdı.Bu tablo içinde Ciner'in yıllık zararının 50 milyon doları bulableceğini de iddia etti.

Ciner'in yıllık zararı 50 milyon doları bulabilir


Ciner Grubu'nun Türk medyasının kalıcı gruplarından birisi olacağına hiç şüphem yok.
Televizyon (Kanal1, Habertürk), yazılı basın ve internet (Haberturk) alanında ciddi yatırımlar yapan Ciner Grubu, yeni gazetesini çıkarmak için gün sayıyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde ise baskı tesislerinin inşaatı sürüyor. Fatih Altaylı ve ekibi Taksim'deki merkez ofisinde yeni gazetenin mizanpajı ve içeriğine yönelik çalışmalar yapıyor. Reklam ve pazarlama ekipleri oluşturuluyor.
Tüm bu gelişmelere rağmen, Ciner Grubu gazetenin çıkışını erteleyebilir mi diye sormak, pek çok okura garip gelebilir.
Bu soruyu Ciner Grubu'ndan kimseye sormadım. Gazetenin çıkmayacağına yönelik tek bir duyumum yok. Buna rağmen ekonomik durgunluk tehlikesi ve daralma sinyali gösteren reklam pazarı dikkate alındığında gazetenin çıkışının ertelenmesi (Hatta biraz daha ileri gidiyorum. Çıkarılmayarak pazar payı olan bir gazetenin satın alınmasının) daha akılcı olduğunu düşünüyorum.
Turgay Ciner, nasıl bir karar değişikliğine gider, gider mi bilemiyorum.
Ama aşağıdaki rakamsal analiz, gazete sektörünün içinde bulunduğu durumu özetleyeceğinden, konu tarafımdan "Ciner'in gazetesi ertelenir mi" sorusu üzerinden speküle edilmiştir.


BİR GAZETE KAÇA MAL OLUYOR?
Gelin rakamlara birlikte bakalım.
1) Bir yıl öncesine kadar bir gazetenin (kağıt ve baskı) maliyeti sayfa başına 0.5 sent olarak kabul ediliyordu. Şimdi ise yüzde 20 artışla 0.6 sent olarak hesap ediliyor.
2) Gazetelerin sayfa sayıları değişmekle birlikte Vatan, Milliyet, Akşam, Zaman günlük ortalama 50 sayfalık gazete basıyor. Hürriyet, Sabah ise günlük ortalama 70 sayfayı geçiyor.
3) Hedefi bilmiyorum. Ama Sabah-Hürriyet yarışına ortak olmak isteyen Ciner grubu günlük 300 bin tirajı yakalamak zorunda.
4) 300 bin gazete satmak için en az 355 bin baskı yapılması gerekiyor.
5) Ciner'in gazetesi rakiplerine göre küçük ebatlarda piyasaya çıkacak. Hesaba göre kağıt tasarrufu yüzde 20'yi bulacak. Bu noktalar dikkate alındığında 355 bin gazetenin (0.5 sent maliyet ve 60 sayfa ortalamasıyla) günlük kağıt ve baskı maliyeti 106 bin doları bulacak. Yani Ciner Grubu yıllık baskı ve kağıt için 38 milyon dolar harcayacak. (Kağıt fiyatları aynı kalmak kaydıyla. Trend yukarı yönlü.)
6) Rekabet ortada. Gazeteler kağıt ve baskı maliyetinin (insan kaynakları, idari harcama, reklam ve pazarlama faaliyetleri, elektrik ve diğer giderler hariç) altında tüketiciye satılıyor. Hürriyet 40 kuruş. Yani onun satış fiyatından piyasa çıkmak imkansız. Tam tersi daha ucuz olacak. Gazeteler dolar bazında bakıldığında 20 sent ortalama fiyat ile satılıyor. Şu anda 30 kuruşluk bir gazetenin dolar getirisi 17.6 sent. (Dikkat edin yine bir belirsizlikten bahsediyoruz. Yarın döviz kurlarındaki oynamalara göre bu aşağı da yukarı da çıkabilir)
7) Biz Ciner'in 20 sent ortalama ile gazetesini sattığını düşünelim. 300.000 satıştan günde elde edilecek rakam 60 bin dolar. Yıllık 22 milyon dolar gelir oluşuyor.
8) Yeni çıkan gazetelerde kağıt ve baskı maliyetinin toplam maliyetin yüzde 40'larında oluştuğu varsayılıyor. Yani grubun 38 milyon dolarlık maliyetinin üzerinde insan kaynakları ve diğer giderler için 57 milyon dolar daha yıllık gider koyun. (Edindiğim bilgiler doğru ise Milliyet her yıl sadece promosyon için 10, Vatan ise 6 milyon dolar harcama yapıyor) Ciner'in bir gazete çıkarmak ve 300 bin tiraja oturtmak için yılda harcayacağı asgari kaynak 100 milyon dolar olacak. Bu kaynağın 22 milyon doları satış gelirlerinden elde edilecek. Ortada 80 milyon dolarlık bir açık var.
9) İşte Ciner Gr