26 Mayıs 2016 11:01 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:54

"Çıkış noktamız, ırkçılık ve İslam düşmanlığı"

- Der Wisch dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Yavuz:- "Şu an ırkçılık ve İslam düşmanlığı Avrupa'da çok revaçta ve popüler bir şey oldu artık"- "Ana hatlarıyla siyaset, toplum ve Avrupa'daki Müslümanların durumuyla ilgili konuları ele alıyoruz. Bunun yanı sıra mülteci meselesi gibi bazı aktüalite...

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Der Wisch dergisinin Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yavuz, "Şu an ırkçılık ve İslam düşmanlığı Avrupa'da çok revaçta ve popüler bir şey oldu artık. Toplumun tamamen ortasına doğru kaymış bir durumda. Buna karşı bir söylem geliştirmenin peşindeyiz." dedi.

Almanca olarak Avusturya'da yayınlanan dergiye ilişkin AA muhabirine bilgi veren Yavuz, "Der Wisch" kelimelerinin Almanca'da müsvedde kağıt anlamına geldiğini belirterek, "Biraz iğneleyici söz, gereksiz bir söz manasında." diye konuştu.

Yavuz, derginin üç ayda bir yayınlandığını kaydederek, "Ana hatlarıyla siyaset, toplum ve Avrupa'daki Müslümanların durumuyla ilgili konuları ele alıyoruz. Bunun yanı sıra mülteci meselesi gibi bazı aktüalite konularını inceliyoruz. Alman, Avusturyalı, Suriyeli ve Boşnak dahil, dergimizde 6 ülkeden arkadaşımız var. Almanca olması da ondan dolayı. Genelde üniversite öğrencileriyle birlikte çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ana alanlarının Avusturya, Almanya ve İsviçre'nin Almanca konuşulan bölgesi olduğunu dile getiren Yavuz, "Yaklaşık 100 milyon kişilik bir kitleden bahsediyoruz. Çıkış noktamız, ırkçılık ve İslam düşmanlığı. Şu an ırkçılık ve İslam düşmanlığı Avrupa'da çok revaçta ve popüler bir şey oldu artık. Toplumun tamamen ortasına doğru kaymış bir durumda. Buna karşı bir söylem geliştirmenin peşindeyiz." değerlendirmesini yaptı.

- "Amerika kıtasının Kristof Kolomb öncesinde Müslümanlar tarafından keşfedildiğini Almanca olarak bastık"

Der Wisch'i her yıl özel bir sayı ile süslemek, bütünlemek istediklerinin altını çizen Yavuz, Frankfurt Üniversitesi profesörlerinden Fuat Sezgin ile özel bir sayı hazırladıklarına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Bizim Frankfurt'ta da bir yerimiz mevcut. Fuat hocanın nezaretinde de bu işleri kotarmaya çalışıyoruz. 'Amerika kıtasının Kolomb öncesi Müslümanlar tarafından keşfi' tezinin ilk defa Almanca olarak kitaplaştırma projemiz vardı hocayla. Özel bir sayı yaptık ve Amerika kıtasının Kristof Kolomb öncesinde Müslümanlar tarafından keşfedildiğini ilk defa özel sayımızda Almanca olarak bastık. Bundan sonra da bu tip yıllık yapmayı düşünüyoruz hocayla. Yani özel seçilmiş konular etrafında birkaç makalesini birleştirip, kitap olarak yayımlamak istiyoruz."

Frankfurt Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Arap İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü ve Müzesi'ne işaret eden Yavuz, "Gülhane Parkı'ndaki müzenin orijinali aslında Frankfurtta. Çalışmalarını orada devam ettiren Fuat hoca, yaptığı çalışmalardan seçtiği bazı makaleleri yayımlamak üzere bize veriyor." ifadelerini kullandı.

Genel Yayın Yönetmeni Yavuz, üniversite kütüphaneleri ve arşivlerde Der Wisch'in basılı kopyalarının bulunduğunun altını çizdi.

- Kara: "Biz ilk defa bir pencere açtık"

Derginin Sanat Direktörü Ramazan Kara da dergiye gençlerin sahip çıktığına vurgu yaparak, "Der Wisch'in güzelliği, özelliği, Alman topluluğuna, orada yaşayan ve doğan Müslüman gençlerin sesi olmasıdır. Biz ilk defa bir pencere açtık. Bu pencereden de orada yaşayan Almanlara içeriye baktırıp, Müslümanların dünyasına yani zihin dünyamıza bakmalarına vesile oluyoruz. Özelliği bu." dedi.

Türkiye'den tercümeler yaptıklarını da dile getiren Kara, şöyle devam etti:

"Onların anlayacağı dilde (Almanca) yazıyoruz, çiziyoruz. Güncel konuları işliyoruz da gerektiğinde. Felsefi, edebi yönüyle, kültür sanatıyla ve derinliğiyle işliyoruz. Gerektiğinde politik konuları da değerlendiriyoruz her açıdan. Yani tek taraflı değil, karşı tarafı da dinleme şansı olan ve gençlerin de sahip çıktığı bir dergiyiz. Üniversitelere giden, öğrenci değil de talebe olan gençlerin sahip çıktığı bir dergi olarak görüyoruz kendimizi."

Kara, derginin sanatsal boyutuna da değinerek, "Murat Batur abimiz öncülüğünü yapıyor. Tasarımlarda ve çizimlerde daha çok farkını göstermek istiyoruz. Ebatı da ona göre, kare şeklinde. Farklı bir dergi. Format hariç, A'dan Z'ye kadar Alman toplumunun hassasiyetlerini gözeterek bir tasarım yapmış olduk. Seçtiğimiz resimlerle, içeriğini doldurduk. Tasarımlar ve tipografisiyle de ağırlığımızı koymuş olduk." dedi.

Üç ayda bir yayımlanan Der Wisch dergisine, "der-wisch.net" adresi üzerinden de erişim sağlanabiliyor.