01 Mayıs 2008 18:23 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:04

CHP, ÇALIK'IN ATV-SABAH İÇİN ALDIĞI KREDİYLE İLGİLİ OLARAK BDDK'YA BAŞVURDU!..

CHP, `Sabah-Atv ihalesi sürecinde Halkbank ve Vakıfbank tarafından Çalık Grubu´na verilen 750 milyon dolarlık kredi´nin denetimi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu´na başvurdu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, `Sabah-Atv ihalesi sürecinde Halkbank ve Vakıfbank tarafından Çalık Grubu´na verilen 750 milyon dolarlık kredi´nin denetimi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu´na başvurdu.
Kart, yaptığı yazılı açıklamada, Çalık Grubu´na kredi veren Halkbank ve Vakıfbank´ın denetimi, bu süreçteki usulsüzlükler ve kamu zararı risklerinin tespiti ve bu işlemlere iştirak edenler hakkında idari ve adli sürecin işletilmesini temin amacıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu´na başvuruda bulunduğunu bildirdi. Açıklamada, "Yapılan başvuruda; Bankacılık Mevzuatının amir hükümlerinden ve olayın seyrinden söz edilerek; böylesine somut ve vahim gelişmelere rağmen, BDDK´nun yasadan doğan denetim görevi ve sorumluluklarının gereğini neden yapmadığı sorgulanmış ve BDDK göreve davet edilmiştir" denildi.
Kart, BDDK Başkanlığı´na yaptığı başvuruda ise sabah-atv´ye el konulması ve ihale sürecinden itibaren başlayan hukuk dışı ilişkiler ve yapılanmaların ihale sonucunda `ödeme ve kredi temini´ sürecinde de aynı şekilde devam ettiğini belirtti. Kart, başvurusunda, "BDDK´nun 5411 sayılı Bankacılık Yasasından ve sair ilgili mevzuattan doğan asli görev ve sorumluluğunu yapmaya davet ve uyarı anlamında, bu başvurunun Kurum´a yapılması zorunluluğu doğmuştur; Bilindiği gibi, BDDK´nın kuruluş ve bağımsızlığı ile ilgili hükümler, Kurum ve Kurul´un görev ve yetkileri, yerindelik denetimi ve gözetim yetkisi ve bağlı sorumlulukları 5411 sayılı Bankacılık Kanununda açık ve âmir bir şekilde düzenlenmiştir. Bankaların vermiş oldukları kredilerin izlenmesi, karşılıklar ve teminatlara dair 52 ve 53. maddelerdeki sorumlulukların, aynı zamanda BDDK´nun denetim sorumluluğu kapsamında kaldığı da açık olan bir husustur. Ticari hayatın olağan akışı ve ekonominin gerçekleriyle ve nihayet Bankacılık kurallarıyla bağdaşmayan tuhaf bir tablo söz konusudur. Doğaldır ki bu tablo mutlaka sorgulanmalıdır. Böyle bir tablo açıktır ki, ancak ve en üst düzeyde `siyaset, iş adamı ve bürokrasi´ bağlantısıyla gerçekleştirilebilir. Çalık Grubunun yönetim yapısı, Başbakan ile olan özel ilişkileri ve Hükümet nezdinde `özel himayeye mazhar olduğu´ göz önüne alındığında, süreç bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmaktadır. BDDK´nun re´sen müdahale ve tahkikini gerektiren bir hal söz konusudur" dedi. www.milliyet.com.tr