ÇGD medya raporu: 3 ayda 26 gazeteciye soruşturma
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi Nisan-Haziran dönemi ‘Medya Raporu’nu açıkladı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 2015 Nisan - Temmuz dönemi Medya Raporu’nu yayınladı.
Gazetecilerin ‘Kamuoyunun doğru haber alma hakkı’ çerçevesindeki kamusal görevini Türkiye’de hangi şartlar altında sürdürüldüğüne ilişkin tespitlerin yer aldığı raporda Cumhuriyet’e geniş yer verildi.
ÇGD Ankara Şube Yönetimi’nin Mülkiyeliler Birliği’nde basına tanıttığı ve 4 ana başlıktan oluşun raporda, 2015 yılının ikinci 3 ayında gazetecilere 26 yeni soruşturma açıldığı ve bu soruşturmalarda 19 gazeteciye hapis cezası talebi olduğu verileri yer aldı. Raporun “Sansür ve baskılar” başlığı altında, son 3 ay içerisinde iktidarın medyaya karşı tutumu aktarılırken, Cumhuriyet’in genel yayın yönetmeninden yazar ve muhabirlerine kadar nasıl hedef haline dönüştürüldüğü gözler önüne serildi.
MİT TIR’larına ayrı başlık
Cumhuriyet’in yaptığı MİT TIR’ları haberleri sonrası karşılaştığı uygulamalar ise raporun bir diğer bölümünü oluşturdu. “AKP iktidarının Suriye’deki muhalif gruplara silah desteği verdiği yönündeki iddialar, Cumhuriyet Gazetesi’nin 29 Mayıs 2015 tarihli manşetiyle iddia olmaktan çıkarak, ispatlandı” ifadelerine yer verilen raporda ayrıca 30 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı “Hesabını verecekler” diyerek tehdit etmesi de yer aldı. Erdoğan’ın talebiyle Dündar için 2 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis istenmesine, Dündar’ın Twitter hesabından Erdoğan’a “Bu suçu işleyen kişi, bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmayız onu” yanıtına ve Cumhuriyet’in “Susmak yok” başlıklı yazısına geniş yer ayrıldı.
Raporda, Cumhuriyet Gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya hakkında Charlie Hebdo dergisinin karikarürlerini yayımladıkları gerekçesiyle açılan davanın iddianamesinin şikâyetçi listesinde Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Berat ve Esra Albayrak, Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank ile Erdoğan’ın avukatlarının da bulunduğu 1280 kişi ve kurumun yer almasının da altı çizildi. Ayrıca Özgür Mumcu, Meriç Velidedeoğlu ve 23 Haziran’da kaybettiğimiz Cüneyt Arcayürek’e yazıları sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şikâyeti üzerine savcılık tarafından başlatılan soruşturmalar da raporda yer aldı.
Soma, vali ve TÜRGEV
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da görev yapan Cumhuriyet muhabirleri Emre Döker ve Oğuz Yıldız’a saldıran güvenlik görevlileri ile Urfa Valisi İzzettin Küçük’ün gazetecilerin sorularını beğenmediği için gözaltına alınan 4 gazeteciden biri olan Cumhuriyet muhabiri Pınar Öğünç de raporda kendisine yer buldu. Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Canan Coşkun’un, 13 Eylül 2014 tarihli “TÜRGEV’e Hediye Konak” haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan beraat etmesi ve “Bilal’in Hedefine Bir Yılda Varıldı” haberi nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi muhabirinin MEB basın müşaviri tarafından tehdit edilmesi de yer aldı.
Raporun son bölümünde Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) yaptığı yazılı açıklamayla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki göstererek Can Dündar destek vermesi ve komitenin “gazetecilere gözdağı vermekten vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.
‘Yüzde 52 ile idam’ polemiği
Mısır’ın devrik lideri Mursi’ye idam cezasını “Yüzde 52 ile idam” başlığıyla haberleştiren Hürriyet Gazetesi’nin, seçim döneminde Cumhurbaşkanı’nın yaptığı mitinglerde gazeteyi hedef haline getirmesi ve Erdoğan’ın “Türkiye’de de bu haberi Doğan Medya Grubu nasıl verdi? ‘Şok karar, yüzde 52 ile idam’. Ey Doğan Grubu, seni muhatap almam, ama şunu bilmen lazım, siz affedersin hayatınızı korkuyla geçiriyorsunuz. Doğan Grubu, sen avucunu daha çok yalarsın” ifadelerine de yer verdi. Hürriyet, 19 Mayıs’ta birinci sayfasından Erdoğan’a yanıt amacıyla “Sayın Cumhurbaşkanı’na Sesleniyoruz” başlıklı yazısında “Amacınız nedir? Bizden ne istiyorsunuz?” soruları da Erdoğan ile Doğan Grubu arasındaki polemiğin bir parçası olarak raporda yer aldı.