Cezaevlerindeki tutuklu sayısı 400 bini geçti! Yeni formül geldi

Toplumda genel af beklentisi varken yetkililer böyle bir çalışma içerisinde olmadıklarını dile getiriyor. Cezaevlerinde tutuklu sayısı ile 400 bini geçmiş durumda. Cezaevlerindeki mahkumlar içinse yeni formüller masada. Adalet Bakanlığı, hükümlüler için yeni adımlar atacak. İşte detaylar...

Cezaevlerindeki tutuklu sayısı 400 bini geçti! Yeni formül geldi - Sayfa 1

Uzun süredir genel af tartışmaları sürüyordu.  Cezaevlerindeki kalabalık için yeni formüller masada.

Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri’nde bulunan ‘hükümlü ve tutukluların’ meslek sahibi yapılarak ıslahı ve topluma kazandırılması amacıyla kurulan işyurtlarının ve Adalet Mesleki Eğitim Merkezleri’nin kapasitesi ve sayısı artırılarak, inşaat ve tarım başta olmak üzere emek yoğun sektörlerin işçi açığının kapatılmasında da rol alması planlanıyor.

Dünya gazetesinden Ferit Parlak'ın haberine göre, meslek kazanan ve üretime katılan hükümlü ve tutukluların cezaevinden çıktıktan sonra daha az suç işleme eğiliminde olduğunun tespit edilmesi ve tarım, hayvancılık, inşaat gibi sektörlerde bulunan işçi açığının yükselmesiyle harekete geçen Adalet Bakanlığı, hükümlülerin mesleki beceriler kazanıp/öğrenip/geliştirerek topluma geri dönmelerini sağlayacak. Bu amaçla geliştirilecek meslek edindirme programları ve programlara katılanların iyi hali ile ceza indirimine katkısına 10. Yargı Paketi’nin ayrıntılarında yer verilecek.

110
Cezaevlerindeki tutuklu sayısı 400 bini geçti! Yeni formül geldi - Sayfa 2

Mevcut işyurtlarının ve Adalet Mesleki Eğitim Merkezleri’nin kapasitesi artırılırken, yenileri de kurulacak. İş ve inşaat makineleri, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda makine kullanımı, tamiri, onarımı, hayvan yetiştiriciliği, fidan ekim, dikim, hasat, aşılama, gübreleme, sulama gibi bölümler eklenerek, mesleki eğitimin kapsamı genişletilecek.

210
Cezaevlerindeki tutuklu sayısı 400 bini geçti! Yeni formül geldi - Sayfa 3

KAMU YARARINA ÇALIŞTIRMA UYGULAMALARI ARTIRILACAK

Ayrıca hükümlülerin toplum ve kamu yararına çalıştırılmasına yönelik uygulamalar artırılacak. Yanı sıra ceza infaz kurumlarındaki çocukların örgün eğitime dâhil edilmesi amacıyla kapalı ceza infaz kurumlarında kurulan çok programlı liseler yaygınlaştırılacak.

Mevcut işyurtlarında tarımdan hayvancılığa, tekstilden mobilyaya birçok alanda üretim yapılıyor. Adalet mesleki eğitim merkezlerinde; gıda teknolojisi, elektrik elektronik teknolojisi, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, inşaat teknolojisi, motorlu araçlar teknolojisi, metal teknolojisi, tarım teknolojisi, mobilya ve iç mekân tasarımı, yiyecek içecek hizmetleri, giyim üretim teknolojisi, güzellik ve saç bakım hizmetleri, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme gibi birçok iş kolunda faaliyetler yürütülüyor. Bu yolla mahkumlar meslek edinip geliştirirken, işyurtlarındaki üretim ekonomiye de katkı sağlıyor.

310
Cezaevlerindeki tutuklu sayısı 400 bini geçti! Yeni formül geldi - Sayfa 4

Meslek edinip çalışanlara ücret verilirken, elde edilen gelirler daha kaliteli hizmet alabilmeleri ve ihtiyaçların karşılanmasında kullanılıyor. Ancak mevcut yapı ihtiyacı ve talebi karşılayamıyor. Bu nedenle bölümlerin çeşitliliği mevcut ihtiyaca göre artırılacak, iş, inşaat makinelerinin kullanımı, inşaat ustalığı, hayvan ve bitki yetiştiriciliği gibi alanlara ağırlık verilecek.

410